Denník N

Farmári, lesníci, prepravcovia- dosť bolo Vlčana chceme odborníka, nie bankára!

Do ulíc vyrazili prepravcovia aj roľníci pridali sa k nim dneska aj lesníci, ktorí dlhodobo poukazovali na prešľapy súčasného ,, odvolaného“, no stále funkčného riaditeľa Lesov SR Tibora Köszegyho.

Nečinnosťou vlády už pri tomto odvolaní – neodvolaní sa stáva zrazu čierna bielou a biela je zrazu čierna. Štrajkujúci roľníci idú znova do ulíc nakoľko vnímajú svojho ministra Vlčana ako skôr bankára, kde im na spoločnom stretnutí sľuboval, že im dokáže vybaviť štátom garantované úvery, aby si mohli nakúpiť stroje a vziať na ne úvery. Čo oni komentovali slovami,, ale už každý roľník ma dosť úverov na krku ,a úvery je treba splácať, to nepomôže k zníženiu cien vyprodukovaných potravín ani zníženiu nákladov na dopestovanú úrodu.

V okolitých krajinách ako je Poľsko, Maďarsko, Česko prichádza do rezortu agro omnoho viac financií, či už zo štátneho rozpočtu alebo cez rozvoj regiónu. Tieto stimuly ich vlád majú za následok to, že ich náklady rapídne klesajú dovoz potravín sa nezastavil skôr naopak sa zvýšil. Pri momentálnych opatreniach okolitých vlád je situácia taká, že ich potraviny klesli a naše stúpli. Takže cestovná turistika za lacnejším produktom je úplne chapatelná.

Čo je nepochopiteľné je reakcia ministra Vlčana, ktorý sa snažil presvedčiť ľudí a odradiť ich od nákupu tak, že začal očierňovať okolité krajiny a hlavne Poľsko , načo už reagovala aj Warsava, že to nie je vhodná prezentácia zo strany Ministerstva pôdohospodárstva. Ďalšie opatrenie bolo zaviesť kontroly na hraniciach, kde sa mala kontrolovať kvalita dovážaných potravín.

No ďalšie riešenie, ktoré je skôr proti občanom vlastného štátu, ktorí majú momentálne ťažkú dobu a každý chce ušetriť na svojích nákladoch a hlavne teraz keď je momentálne najvyššia miera inflácie od roku 1999 a tá neobišla ani cenotvorbu potravín.

Tieto skutočnosti vláda komentovala tým, že dostali predsa 300 eur na očkovanie a tieto financie majú použiť na nákup potravín,vykompenzovať si narást cien energií .

No táto suma je asi na všetko akurát to, že cca je zaočkované len niečo cez 60% ľudí starších nad 60 rokov, ktorí dostali túto podporu. Zvyšných 40% už nie sú občanmi Slovenskej republiky? Sú! No to, že ľudia nakupujú vo veľkom v zahraničí ma zásadný vplyv na domácu produkciu a dneska naše mlieko a mäso stojí v regáloch a nepredáva sa, veď prečo by aj keď je drahšie. No Slovenské poľnohospodárstvo ešte nedostalo od tejto vlády normálny stimul vo forme takej, aby to reálne dokázalo znížiť ich náklady na produkciu ako v okolitých krajinách a tak počúvajú len sľuby a rušenie výziev, kde sa mohlo reálne už začiatkom roka vyplácať pomoc roľníkom.

Príkaz ministra Vlčana, že sa nemajú vyplácať financie, ktoré sú podpísané pre projektové podpory už minulý rok má za následok to že firmy, ktoré si splnili  všetky podmienky a zafinancovali si projekty dnes splácajú úvery, ktoré si museli vziať z dôvodu, že štát im dlží a nevypláca im svoju čiastku, podpísanú zmluvu.

Podporu dostalo len,, vyvolených“ sto firiem na tzv. ,, zlaté prasatá“ a dokázateľne bolo to, že minister Vlčan vedel o tomto, že sa má výzva utajiť mediálne, čo dosvedčovala zverejnená komunikácia z Ministerstva pôdohospodárstva. Preto všetko dnes idú roľníci do ulíc stým, že žiadajú vládu o nového ministra, nie bankára ale prosia o odborníka.

Kamionisti sú na tom podobne nakoľko napr. v Kia Slovensko, kde prepravoval jeden slovenský prepravca ( sú tam aj iný) no to je konkrétny prípad, prišiel poľský prepravca a ponúkol cenu za prepravu 1,18 eur za km a tento konkrétny slovenský prepravca mal cenu 1,25 takže prišiel o zákazku a jeho 20 kamiónov stojí doma na dvore. Rapídny nárast PHM u nás a kroky okolitých vlád, kde znížili daň na PHM má za následok cestovnú turistiku, ako za potravinami, tak aj za PHM. Takže kamionisti sú tiež v uliciach.

Prepravcovia blokujú jeden jazdný pruh od pondelka 14. 2. na ulici Rožňavskej v Bratislave.

Lesníci si prežili ťažké chvíle z generálnym riaditeľom Lesov SR, Keszegim a dnes čelia šikane z jeho strany a všetci tí, ktorí sa ozvali že sú nespokojní sú dnes alebo už prepustení alebo dostávajú výpovede. No čo je najhoršie a až mrazivé, že na potencionálneho možného nástupcu o ktorom sa uvažovalo Matejovi Vogodovi sa spustil mediálny linch, kde ho označujú dvaja dodávatelia prác ako toho ktorý si od nich mal vypýtať úplatky. Dokonca naňho podali trestné oznámenie. Nik sa nepozastavil nad tým, že títo dodávatelia prác mali za éry Smeru a SNS zákazky za státisíce eur a Vogoda im prakticky škrtal ich zabehnutý biznis, kde si z lesov odvážali drevnú hmotu, ktorá mala reálnu hodnotu 100 eur za kubik a fakturovalo sa im 45eur za kubik ako najhoršia drevna hmota a pritom odoberali prvú triedu.

Doba v lesoch, ktorá priniesla to že Mičovského dlhoročného bojovníka s korupciou označí minister Vlčan ako toho, ktorý kryje drevnú mafiu a ľudí, ktorí pôsobili za éry Smeru a SNS v Lesoch SR za ,, nezávadné nominácie na pozície riaditeľov“.

Pri tomto všetkom sa dnes znova spojili lesníci, poľnohospodári, prepravcovia a idú utorok 15.2. na Dargovský priechod ukázať vláde, že chcú nového ministra a kamionisti v Bratislave, že chcú konečne reálnu pomoc na záchranu prepravcov na Slovensku.

Ako prvý sa hneď pripojil kto iný ako Marián Kotleba a hneď svojim statusom si ,,privlastnil“ protest autodopravcov.

Marián Kotleba hneď keď vyšli prvé informácie o tom, že idú do štrajku kamionisti aj poľnohospodári,zverejnil status, ktorý ho podvedome dával do pozície min spoluorganizátora.

Únia autodopravcov márne žiadala, aby svoju tatru (V3S) dal preč a nezatahoval ich do politického zápasu , nakoľko ich cieľom není povalenie vlády ale ich požiadavky.

Štrajkujúci vyzvali Kotlebu, aby odniesol svoju Tatru preč z ich protestu.

Kotleba si dnes neuvedomuje, že tým že tam stojí jeho Tatra tak znemožňuje akékoľvek rokovania s vládou , nakoľko nik nechce z vlády so štrajkujúcimi kamionistami v Bratislave rokovať nakoľko to vnímajú ako pravicový extrémistický protest. A tak dnes Kotleba škodí občanom tejto krajiny a pozerá na svoje politické body nie na ľudí.

Teraz najčítanejšie