Denník N

Odmena za systematickú Ramsayho prácu

Radosť našich po vyrovnaní na 2:2, minútu pred koncom v zápase s USA/ Zdroj: sportinak.sk
Radosť našich po vyrovnaní na 2:2, minútu pred koncom v zápase s USA/ Zdroj: sportinak.sk

Po prvých dvoch zápasoch veril našim hokejistom málokto, povedzme si pravdu. Úvodné dve jednoznačné prehry proti severanom nedávali na úvod turnaja dôvod na optimizmus. Hlavne v obrane a v bránke sme nevyzerali ako mužstvo vôbec dobre. Jedno z mála pozitív bol mladý Juraj Slafkovský. Tímový pohovor po druhom zápase pomohol a duelom s Lotyšskom nastal zlom. Porazili sme aj Nemcov a vo štvrťfinále, kvalitou, odhodlaním a bojovnosťou aj USA. Podarí sa revanš Fínom za prehru v skupine?

Kľúčový pohovor v kabíne

Prvé dva zápasy nám nevyšli, hrali sme naivne, hlavne v obrannom pásme. Desať inkasovaných gólov je príliš veľa. Po prehre so Švédskom si chalani vyčistili medzi sebou vzduch a evidentne to pomohlo. Víťazstvo nad Lotyšskom, ktoré nám pomohlo vyhnúť sa v osemfinále favoritovi, v ďalšom zápase dominantná výhra nad Nemeckom, akú si už dlho nepamätáme a nakoniec víťazstvo nezlomnej vôle a bojovnosti podporené kvalitou, nad USA. Paradoxne, nádej na postup sme si vlastne dali v presilovke, power-play, ktoré nám na turnaji nevychádzajú. V predĺžení sme videli šance na oboch stranách, ale gól nepadol. V nájazdoch zasa ľadový pokoj brankára Patrika Rybára, ktorý nás dostal medzi najlepších štyroch.

Najvyšší čas prelomiť negatívnu sériu proti Fínom

Bolo by zaujímavé sa pozrieť, prečo naši hokejisti čakajú na výhru nad Fínskom takmer dve desaťročia. Sústreďme sa radšej na prítomnosť. Šancu si dáme vtedy, ak nebudeme hrať naivne ako v prvom zápase. Naše obranné pásmo musí byť sväté, musíme ho dobre pokryť. To znamená, neprepadávať, už v strednom pásme, pretože tak dáme Fínom priestor na útoky do otvorenej obrany. Druhým stavebným kameňom, je výkon nášho brankára Paťa Rybára, ktorý musí pochytať, čo prejde našou obranou. Treťou dôležitou súčasťou možného úspechu je efektivita v presilovkách. Ak sme si šetrili presilovkové góly na dnes, nikto sa nebude hnevať.

Všetko je možné

Dôležitým mužom na našej lavičke je tréner Ramsay.  Z viacerých dôvodov. Od začiatku vštepuje našim hokejistom myšlienku, že môžu hrať s každým súperom. Kvalitné a aj víťazné zápasy. Dodáva im guráž a sebavedomie. Naša reprezentácia sa snaží o moderný rýchly hokej, kedy všetci bránia a všetci útočia. Hra našej reprezentácie má pozitívne ohlasy aj u súperov, čím si získavame rešpekt. Najväčší prínos Kanaďana je však v tom, že sa nebojí. Omladil mužstvo a nebojí sa dať príležitosť aj chalanom z našej extraligy. Pavol Regenda je toho dôkazom. Celkovo je naše mužstvo najmladšie na olympiáde. Už len tento fakt, je prísľubom na pozitívnu budúcnosť nášho hokeja. Olympijská medaila by bola sladkou čerešničkou na torte a odmenou pre trénera Ramsayho…

 

 

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com