Denník N

Bronz s príchuťou zlata

Strojca bronzového olympijského úspechu - Craig Ramsay / Zdroj: olympic.sk
Strojca bronzového olympijského úspechu – Craig Ramsay / Zdroj: olympic.sk

Naši hokejisti to dokázali! Získali prvú olympijskú hokejovú medailu v histórii. Áno, tento moment je veľký. Možno aj preto, že medailu nikto nečakal. Táto partia dokázala pod piatimi olympijskými kruhmi viac ako zlatá generácia hráčov z NHL. Okrem samotnej medaily je vzácny aj spôsob, akým sa k nej naši hokejisti prepracovali. Útočný rýchly hokej podporený kvalitou a sebavedomím boli základom úspechu. Pečať mužstvu dal a architektom úspechu sa stal Craig Ramsay.

Motivovaní Slováci uťahali unavených Švédov

Po tesnej prehre v semifinále s Fínskom bolo dôležitou otázkou, ktorý tím lepšie spracuje poslednú prehru. Pre nás hral navyše aj fakt, že sme mohli dlhšie regenerovať. Od začiatku bolo vidieť, že naši hokejisti sú živší a motivovanejší ako Švédi. Tento rozdiel sa postupom času viac a viac zvyšoval. Po strelení našich dvoch gólov bola situácia ešte markantnejšia. No, ani náskok o dva góly nie je rozhodujúci. Tretia tretina však ukázala, že Slováci sú stále maximálne koncentrovaní. Pokračovali v aktívnej hre a nenechali sa zatlačiť pod švédsky tlak. Najviac to bolo vidno v druhej polovici poslednej tretiny, kedy naši držali puk ďaleko od svojej brány, naopak hrali s ním v útočnom pásme a ohrozovali švédsku bránu. Okrem jednej veľkej šance súpera, Slováci Švédom viac nedovolili. Aj v týchto rozhodujúcich momentoch tretej tretiny sa ukázala naša mladá zostava ako výhoda.

Tímový výkon, brankár Rybár a výborný Slafkovský

Z nášho mužstva sršala od tretieho zápasu obrovská súdržnosť. Bolo vidno aj cez obrazovku ako si hráči pomáhajú jeden druhému. Ťahanie za jeden povraz nebolo, v tomto prípade, len prázdnou frázou. Ak aj niečo prekĺzlo cez našu defenzívu, v bránke bol výborný Rybár, ktorý mužstvo podržal, keď to potrebovalo najviac. Jeho pokoj a sebavedomie akoby sa preniesli na zbytok tímu. V útoku sme vedeli byť nebezpeční v podstate s každou formáciou. Aj keď jeden chlapec vyčnieval nad všetkými. Áno, bol to Juraj Slafkovský, ktorý predviedol neuveriteľný hokej na olympijskom ľade. Jeho sedem gólov v siedmich zápasoch hovorí samo za seba. Ukázal, že už v sedemnástich rokoch je z neho komplexný hokejista. Strelec, zdravo sebavedomý líder, silný na korčuliach, s pukom, aj bez neho, schopný a ochotný výborne brániť. Neskromne, ale zaslúžene, môžeme hovoriť o hviezde olympijského turnaja, pričom jeho kvality uznali aj samotní súperi, naposledy fínsky tréner Jalonen.

Môžeme hrať a vyhrať s každým

„Nenastupujeme na ľad preto, aby sme neprehrali, ale preto, aby sme vyhrali.“ To boli slová Kanaďana Craiga Ramsayho po tom, čo prebral pred štyrmi rokmi našu reprezentáciu. Myslím, že v tejto krátkej vete je povedané všetko. Je v nej skrytý aj dôvod prečo sme uspeli. Pre trénera Ramsayho nič nie je nemožné. Od začiatku jeho príchodu na našu lavičku bolo jasné, že mení filozofiu našej hry, návyky hráčov. Všetko postupne, krok za krokom. Aj teraz vedel presne, ako chce, aby sa naše mužstvo na ľade prezentovalo. Na tento spôsob aktívneho rýchleho útočného hokeja si vybral vhodné typy hráčov. Tí mu úplne dôverovali. Nebál sa vytiahnuť hráčov ani z našej extraligy a povedzme si úprimne, že naša hokejová liga nemá zrovna najvyšší kredit ani u odborníkov ani u fanúšikov. Tréner však evidentne vedel, čo robí. Jeho systematická štvorročná práca s našimi chlapcami bola odmenená skvelou a zaslúženou bronzovou medailou. Tento výsledok potvrdil, že náš hokej sa vydal správnou cestou. Už len na nej zotrvať, bravo, Mr. Ramsay, bravo, chalani!

 

Teraz najčítanejšie