Denník N

Viac volebných obvodov môže naštartovať rozvoj regiónov!

Jeden volebný obvod v parlamentných voľbách je európskym unikátom. V minulosti sa Slovensko delilo na štyri volebné obvody – hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava, západoslovenský, stredoslovenský a východoslovenský. Zmena na jeden volebný obvod bola tendenčná zmena, ktorú pretlačil bývalý premiér Vladimír Mečiar. Môžeme teda konštatovať, že zavedenie jedného volebného obvodu nemalo za cieľ skvalitniť volebný systém, skôr mala zabezpečiť širší zásah kandidátom HZDS. Stalo sa tak vtedy aj napriek nevôli občianskej a odbornej spoločnosti. Od vtedy sa pravidelne objavujú iniciatívy na zmenu tohto stavu.

Reálnu snahu o zmenu momentálne začalo vyvíjať Združenie miest a obcí. 10. februára 2022 vyhlásilo petičnú akciu za vyhlásenie referenda, ktorého cieľom je prepísať volebnú mapu Slovenska. V tomto blogu sa Vám pokúsim priblížiť, prečo túto zmenu považujem za dobrý nápad.

Slovensko patrí medzi európske krajiny kde prevládajú veľké regionálne rozdiely. Napriek tomu sú regionálne témy v národnom parlamente nepopulárnou témou. Popravde, regióny sú v dôsledku tohto systému v zákonodarnom zbore veľmi slabo reprezentované.

Zákonodarný orgán by mal odzrkadľovať nie len rozmanitosť svetonázorov ale aj rozmanitosť krajiny a jej regiónov ako takých. Každý región Slovenska má predsa svoje špecifiká. Súhlasím s vyjadreniami ZMOS-u, že ak by boli poslanci zaviazaní miestu svojho bydliska je väčšia pravdepodobnosť, že by sa snažili presadzovať témy pre svojich „lokálnych voličov“. Ak máme pocit, že sa v národnom parlamente často vyskytujú témy, ktoré neriešia reálne problémy ľudí, tak práve toto môže byť príčinou.

Raketová kariéra niektorých politikov – osobnosti bez reálneho odborného zázemia alebo skúsenosti s akoukoľvek formou verejnej služby. Je jednoduchšie naplniť kandidátku známymi menami, ktoré pozná celé Slovensko, ako hľadať kvalitných ľudí v regiónoch. Neodškriepiteľným faktom je, že väčšina kandidátov na popredných miestach kandidátnych listín väčších politických strán je zo západného Slovenska. To spôsobuje, že politické strany nemajú reálnu motiváciu nielen hľadať lokálne osobnosti, ale ani venovať sa témam, ktoré trápia obce mestá a kraje. Dokonca nemajú ani reálnu motiváciu tieto témy v prípade neúspechu pretláčať v programovom vyhlásení vlády.

Proti tejto zmene tak často vystupujú  predsedovia politických strán, ktorí si nechcú nechať vziať právo rozhodovať o tom, kto bude poslancom ich strany v parlamente, no zároveň nemusia budovať regionálne štruktúry strany. V súčasnom nastavení majú práve oni v najväčšej miere ovplyvniť zloženie parlamentu. Niektorí z poslancov by sa s ich poznateľnosťou ťažko dostali aj do obecných zastupiteľstiev. V parlamente sú aj takí, ktorí dostali preferenčné „krúžky“ v stovkách. O ich zvolení tak nerozhodli ľudia, ale predseda ich politickej strany.

Som presvedčený, že zmena počtu volebných obvodov by bola veľmi dobrou správou pre slovenské regióny, mestá a obce. Aj z týchto dôvodov podporujem iniciatívu Združenia miest a obcí Slovenska a podpisujem nimi iniciovanú petíciu!

Teraz najčítanejšie

Matej Kundrát

Pracoval som na Ministerstve financií SR, Košickom samosprávnom kraji aj na mestskej časti Košice-Západ. Po odchode do súkromného sektora som spolu s kolegami zakladal občianske združenie LiKE - Máme radi Košice!