Denník N

Ako sa Fukuyama pomýlil a Putin rozhodol už dávno

Menovaný prognostik veril, že sa dejiny zavŕšia. Že sa upokoja v liberálnej a demokratickej spoločnosti. F. Fukuyama predpokladal, že sa politický vývoj ustáli v rovnováhe liberálno-demokratických štátov. Bol veľkým optimistom, a preto mu odpustime túto chybu v úsudku (veď v čase jeho úvah napríklad ešte spoločensky nefiguroval jav zvaný internet).

Zdá sa, že aktuálny stav Európy a sveta nahráva predpokladom, ktoré opísal Fukuyamov oponent S. Huntigton. On vyvodzoval, že sa globálny poriadok bude utvárať v civilizačnom strete veľkých kultúr. Ukazuje sa, že tento konflikt môže naozaj byť civilizačným  – euroatlantická civilizácia nie je nejako zvlášť previazaná s ruským svetom, ani občasné rusofilské koketérie (u nás à la J. Kollár či Ľ. Štúr – obaja vyštudovaní v Nemecku, prvý v Jene, druhý v Halle) nie sú v skutočnosti niečo mimoriadne významné. Oveľa hlbšie sú civilizačné rozdiely. Konkrétne v napríklad v tom, že euroatlantický svet chápe diplomaciu ako prostriedok obrany mieru, kým svet putinovsky autokratický ju používa ako nástroj prípravy na vojnu.

Euroatlantická diplomacia napokon nezlyhala. Putin sa takto rozhodol už dávno, jeho blúznenie o renesancii sovietskeho impéria je tu už dlho.  Na pozadí tejto – teraz už zreteľnej – civilizačnej priepasti nemohlo dôjsť k diplomatickému zmieru, muselo dôjsť k vojenskému stretu (generálske poznanie bažanta, však?). Fukuyamovsky (a) naivne sme verili, že raj demokratickej pohody sa nemôže skončiť, že hrôzostrašnú minulosť nemožno v demokratickom ovzduší oživovať a už vôbec nie uskutočňovať a zdokonaľovať.

Fukuyama sa teda naivne a nahlas pomýlil.

No zďaleka nebol jediný. A nielen na papieri.

Teraz najčítanejšie