Denník N

Aj keď metaverzum nie je úplné sci-fi, Zuckerberg naň zatiaľ dopláca…

Na hlavu Zuckerberga sa v posledných mesiacoch valí lavína regulácie aj kritiky. Aj keď je jeho firma pod tlakom, nemožno vízii metaverza uprieť potenciál.

Do pozornosti širokej verejnosti sa pojem metaverzum dostal na jeseň minulého roka, keď americká spoločnosť Facebook oznámila zmenu názvu na Meta Platforms, aby tak lepšie vyjadrila, čím sa chce zaoberať v budúcnosti. Aj vďaka tomuto kroku sa pojem metaverzum postupne stáva fenoménom.

A čo to metaverzum vlastne je? Ide o sieť 3D virtuálnych svetov, ktoré sú zamerané na sociálne prepojenie medzi jednotlivcami alebo celými skupinami. Svoje vysvetlenie tento pojem našiel aj vo futurizme a sci-fi, kde sa zvyčajne označuje za  hypotetickú iteráciu internetu, ktorý má byť  jediným univerzálnym virtuálnym svetom s použitím slúchadiel pre virtuálnu alebo rozšírenú realitu.

Lepší zážitok a komfort z používania

Metaverzum je logickým krokom vpred vo svete digitalizácie, ktorý sa rozvíja míľovými krokmi aj vďaka sociálnemu dištancu spôsobenému pandémiou. Aj keď opatrenia spojené s pandémiou postupne opadávajú, ľudia sa naučili tráviť viac času v súkromí a využívať digitálne technológie oveľa viac ako v minulosti. Aj to je jedným z dôvodov, prečo malo oznámenie zakladateľa Facebooku Marka Zuckerbega taký obrovský mediálny ohlas. Cieľom tohto projektu spoločnosti má byť „prinútenie“ internetu, aby sa vyvíjal smerom k virtuálnej realite a poskytol tak užívateľom úchvatnejší zážitok a komfort z jeho používania.

Prelom v používaní virtuálnej reality

Aj keď projekty, ktoré sa v tomto smere uskutočnili v posledných desaťročiach boli v podstate úspešné, žiadny z nich nemal taký ambiciózny plán, aby sa uplatnil v masovom používaní. To však pravdepodobne nebude prípad investície spoločnosti, ktorá  na seba viaže viac ako 2,7 miliardy zamestnancov.

Negatívne faktory

Napriek sľubným vyhliadkam ohľadom virtuálnej reality je nutné podotknúť, že akcie Meta Platforms v posledných týždňoch padali kvôli obavám z nárastu regulačných opatrení ohľadom bezpečnosti používateľských údajov. K negatívnemu sentimentu investorov prispeli aj slabšie vyhliadky hospodárenia.  Po poklese, ktorý prišiel, keď firma v úvode februára zverejnila hospodárske výsledky  sa akcie spoločnosti dokonca dostali na hodnotu 220 USD, na ktorej sa naposledy obchodovali v júni 2020.* Obavy ešte prehĺbil odchod dlhoročného poradu Zuckerberga, Petera Thiela. Akcie spoločnosti sa zatiaľ z prepadu nestihli spamätať.

ApmeFX_Svoren Metaverzum zatiaľ tlačí Facebook k zemi

Graf vývoja hodnoty spoločnosti Meta Platforms za posledných 5 rokov. Zdroj: Investing.com

Aj keď  momentálne sa s ohľadom na vyššie spomínané faktory akciám spoločností príliš nedarí, s ohľadom na potenciál projektu virtuálnej reality je pravdepodobné, že tento prepad by mal byť iba dočasný. Samozrejme, netreba zabúdať ani na odvrátenú časť pokroku –  aj v tomto prípade sa v súvislosti s metaverzom objavujú obavy o súkromie informácií a z možnosti závislosti používateľov podobne, ako je to pri sociálnych sieťach.

 

Teraz najčítanejšie

Apme FX, Peter Svoren

Peter Svoreň

Peter Svoreň, executive director APME FX TRADING EUROPE: Peter Svoreň riadi medzinárodné operácie APME FX TRADING EUROPE a je zodpovedný za pôsobenie v strednej Európe. Je súčasťou vrcholného manažmentu APME FX TRADING EUROPE, vedie oddelenie investičného výskumu a je členom výboru pre riadenie rizík. Peter je držiteľom inžinierskeho titulu v odbore Podniková ekonomika a management. Okrem práce na zadaných projektoch sa zaujíma o nové technológie a najnovšie trendy na finančných trhoch.

Tento blog je platený.