Denník N

Učím sa od detí: „Čo možeme urobiť, mami?”

„Čo môžeme urobiť, mami?” sa spýtal kolegynin syn vnímajúc vojnový konflikt v susednej krajine.

Všetci sme sa zobudili do rána 24. februára a zostali sme v šoku. Zrazu sa nám hodnoty v hlave prerovnávajú, potreby a problémy, ktoré riešime, zrazu vyzerajú inak. Prirodzene sa v mnohých budí úzkosť, iní majú hnev. A prichádzajú aj konkrétne strachy, čo keby…

A do toho sa pýta malé dieťa: „Čo môžeme urobiť?“ Čo v tej otázke počujete?

Pre mňa je v nej nádej. Vždy sa dá niečo robiť. Pomáha mi to zamerať myseľ nie na to, čoho sa bojím a neviem ovplyvniť, ale na to, čo môžem. Myslieť konštruktívne. Napríklad aj hľadať alebo využiť formy pomoci Ukrajine, ktoré už rozbiehajú rôzne občianske iniciatívy. Alebo dať najavo podporu aspoň symbolom – vlajočkou na okne alebo namaľovaným rúškom.

Nie, nie je to ľahké, nie je to automatické, mozog sa stále chce vracať k svojej obave, ale môžem mu ponúknuť iný obsah. A inú emóciu. A tento obsah a emóciu môžem šíriť do svojho okolia namiesto svojich strachov a hnevu.

Možno to nie je málo.

Ľubica Vyhnánková,
Návrat

 

Teraz najčítanejšie

Návrat

Sme nezisková organizácia, ktorá od roku 1993 presadzuje a podporuje návrat opustených detí z inštitúcií (detských domovov) do rodín. Našou víziou je prakticky a odborne prispieť k dosiahnutiu takého stavu v spoločnosti, v ktorom všetky deti budú prežívať detstvo v rodinách schopných poskytnúť im bezpečie, starostlivosť a lásku. Všetky opustené deti nájdu útočisko v rodinách ochotných postarať sa o ne. Rodiny s vážnymi problémami dostanú včas potrebnú sociálnu a psychologickú pomoc, aby sa predišlo vážnemu strádaniu ich detí.