Denník N

Prečo bude po tejto vojne svet lepší a prečo ju musí Putin prehrať

Udalosti, ktoré rozpútal ruský prezident majú vonkajší charakter vojny, vykonal rozsiahlu inváziu na susedný štát, čím narušil jeho územnú celistvosť. Táto udalosť má však oveľa rozsiahlejšie implikácie. Bojuje Rusko proti Ukrajine? Alebo je to Putin a jeho politbyro, ktorí bojujú proti civilizovanému svetu? Ruský obyvatelia od Petrohradu po Vladivostok sa proti vojne búria, Kremeľ zahájil rozsiahle zatýkania. Nie je to Rusko, ktoré bojuje, ale Vladimír Putin a jeho najbližší spolupracovníci a nebojujú len proti Ukrajine, ale aj proti obyvateľom Ruskej federácie. Táto udalosť nie je len vojnou, ale je aj revolúciou a to zrejme najkrvavejšou v histórii.

Každou hodinou sa kruh okolo Kremľu zužuje. Putin je nekonečne sám. To je dôvod, prečo už po piatich dňoch vojny siahol po najväčšom tromfe: po jadrových zbraniach. Nič viac už vykonať nemôže. Prehráva a vie to. Izolovaný v svojom paláci žil dlhodobo mimo realitu sveta 21. storočia. Tento človek zrejme netuší, ako žije a čo si myslí bežný obyvateľ Ruska. A už vôbec netuší, kto sú Ukrajinci a Ukrajinky. Jeho plán bleskovej vojny zlyháva, lebo hlboko podcenil situáciu. Nepochopil, že Ukrajina bude vzdorovať zo všetkých svojich síl, že jeho armáda po vojne netúži, že s ňou nesúhlasia ľudia, ktorých považoval vo svojich cárskych predstavách za svojich absolútnych poddaných. Podceňoval NATO pre ich snahy, riešiť veci diplomaticky a pre ich snahu vynaložiť všetky sily, aby sa svet vyhol vojnovému konfliktu. Považoval všetkých za slabochov a tak zasiahol, ako hulvát v krčme, agresívne a násilne. A teraz zisťuje, že toto sústo je príliš veľké. Putin vyhlásil, že vzťahy Ruska so Západom prekročili hranicu tak, že už niet cesty späť. Myslel si, že tým všetkých vystraší, no v skutočnosti len podpísal svoje vlastné odsúdenie. Vyhráža sa jadrovou vojnou. Rozpútať jadrovú vojnu môže len človek, ktorý je ochotný zabiť seba a stiahnuť so sebou aj celú civilizáciu. Len raz boli použité atómové bomby a ľudstvo si tú traumu nesie doteraz. Jadrové zbrane nie sú určené na boj a v boji by ich použil len šialenec. Každým ďalším dňom bude Putin zisťovať, že túto vojnu prehráva a hrozba, že bude ochotný jadrovú vojnu rozpútať sa bude stávať reálnou. Som však hlboko presvedčený, že pokiaľ bude v jeho okolí jediný racionálny človek, zabráni tomu.

To, o čo v tejto vojne ide, je známe. Putin žije v inej dobe a v inej mentalite, než zvyšok sveta. Rusko atakované silnou propagandou túto jeho predstavu zdieľať vo veľkej miere musí. Avšak aj toto skončí, Kremeľ nebude mať dosť síl udržiavať túto masívnu kampaň. Kybernetický a informačný tlak Západu bude stále väčší. Ukrajina na Majdane vykonala krok do oblasti, ktorej mentalita Vladimíra Putina nerozumie. Konflikt, ktorý teraz prebieha na území Ukrajiny je vyvrcholením napätia, ktoré trvá oveľa dlhšie. Táto vojna nie je o tom, že Rusko chce rozširovať svoje územie, získať ekonomické výhody, ani nič podobného. To je každému jasné. Ide u o stret ideológií. Post-socialistické totalitné myslenie sa stretáva s hodnotami európskej kultúry. Ide o možnosť žiť v slobodnej krajine, kde funguje demokracia a kde je hlavným spojivom solidarita a nie násilie a nátlak. Ukrajina sa rozhodla žiť v takejto krajine a Putin to vníma ako ohrozenie vlastnej moci. Nie moci Ruska, nie moci Kremľa, ale jeho vlastnej osobnej moci. Teraz bude okolo seba búriť vody, ako urazené decko. S tým rozdielom, že to bude stáť obrovské straty na životoch a ekonomike.

Keď sa rozprávam s akýmkoľvek Ukrajincom či akoukoľvek Ukrajinkou zisťujem, že sú plní optimizmu. Oni túto vojnu vyhrajú. V mene nás všetkých, budú stáť ako barikáda na hranici Európy a bojovať za hodnoty, na ktoré mi nadávame v krčmách, píšeme o nich nenávistné statusy a komentáre. Hodnoty, na ktoré sme si v lepšom prípade len zvykli a zľahostajneli, ktoré sú pre nás tak bežné, že nám ani nepripadajú výnimočné. Kým v Európe sa hovorilo o „diktáte z Bruselu“ na Majdane strieľali snajperi do tínedžerov, ktorí v rukách držali vlajku Európskej únie. Za tieto hodnoty bojujú Ukrajinci a Ukrajinky.

Putin túto vojnu prehrá. Povedal, že Rusko zaberá 1/6 povrchu zeme a že si naň nemáme dovoľovať. Kremeľ však zaberá toho priestoru oveľa menej. A je v tejto vojne sám proti zvyšku sveta. Rusi a rusky sa budú stavať proti stále viac, čím viac budú mať informácií, čím viac sa ich bude vojna dotýkať, čím tvrdšie zaberú ekonomické sankcie, tým budú nespokojnejší. Proti Putinovi bojujú ukrajinský vojaci. Títo vojaci však majú takmer neobmedzené zásobovanie zo Západu. Európa a Severná Amerika Rusko odpojí od ekonomického sveta. Do boja sa zapájajú súkromné osoby a podnikatelia ako Musk, hackerské hnutia, neutrálne zemi opúšťajú stratégiu neutrality. Dôvod je jednoduchý: svet, ktorý reprezentuje Putin nie je svet, ktorý by bol schopný prežiť. Totalitárne myslenie nemôže obstáť vo svete, kde vládne sloboda a demokracia.

Havlovské heslá Nežnej a Sametovej revolúcie o tom, že pravda a láska zvíťazia, sa za posledných tridsať rokov premenili na klišé, ktoré nikto neberie vážne a nepovažuje za hodné zamyslenia. Možno je čas, aby sme si tieto revolučné ideály opäť pripomenuli. Za tú dobu sa vystriedala generácia. Ja sám som v roku 1989 ešte nežil. Znamená to, že nemám právo a kompetenciu sa vyjadriť? Som presvedčený, že je to práve naopak. Práve generácie, ktoré sa začali rodiť v 80. rokoch sú teraz tie, ktoré musia rozhodovať. Nie bývalí sovietski agenti KGB.

Môj sen: vojna skončila, súčasní vládcovia Ruska sú odstránení alebo uväznení. Pod dohľadom Spojených národov sa rekonštruuje bývalá Ruská federácia. Konajú sa demokratické voľby, noví mladí lídri sú založení proeurópsky a demokraticky. Rusko sa zapája do medzinárodných spolkov, možno vstupuje do Európskej únie. Ukrajina dostáva pomoc celého sveta, rusi a rusky prichádzajú do krajiny, aby pomáhali opravovať to, čo predtým Ruska armáda zničila. Každý štát sa môže rozhodnúť, akú politiku bude viesť, aké spojenectvá chce uzavrieť. Je to sen, naivný a v tejto chvíli asi aj veľmi hlúpy. Ale táto vojna k niečomu takému povedie. Putin si píli konár sám pod sebou. Chcel destabilizovať a vystrašiť Západ. Teraz je Západ zjednotený a rázny ako nikdy predtým. Chcel ponížiť Ukrajinu, zlikvidovať ich ako národ. Teraz má proti sebe hrdinov, ktorí rozhodujú o osude celého kontinentu. Rusko nikdy nebolo tak slabé, ako v týchto dňoch.

Putin si už svoje miesto v histórii vybral: po boku ľudí ako Hitler a Stalin. Po boku ľudí, ktorí sú symbolom zla. Tieto dni sú historickými okamihmi. Nemusíme robiť veľké veci. Stačí, keď budeme dobrými ľuďmi. Lebo to je presne to, čo putinovskú ideológiu nakoniec zničí. Pravda a láska.

Teraz najčítanejšie