Denník N

Od 1. marca je zakázané parkovať na chodníkoch. Zákon, ktorý bol prijatý omylom

Parkovanie áut na chodníku pred budovou Prezídia Policajného zboru SR (1.3.2022)
Parkovanie áut na chodníku pred budovou Prezídia Policajného zboru SR (1.3.2022)

Aj sme to chceli, aj nechceli. A hoci to poslanci chceli opraviť, nestihli. A teraz čo?

Je utorok 1. marca 2022 a od tohto dňa je zakázané parkovať na chodníkoch. Ako môžete vidieť na fotografii, samotní policajti idú „príkladom“. Pred budovou Prezídia Policajného zboru sa strážcovia poriadku nenechajú vyrušovať nejakou zmenou legislatívy. Napokon, kde by viac chutilo parkovať autom ako na čerstvo zrekonštruovanom chodníku?

Nuž a takto si tu my žijeme, na Slovensku. V právnom štáte karpatského typu.

Celoplošné parkovanie áut na chodníkoch je priam európsky, ak nie celosvetový unikát. A tak sa časť verejnosti dlhé roky snažila toto pravidlo zrušiť. Kvôli bezpečnosti najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky aj poškodzovaniu chodníkov. Márne. Dokonca aj slovník slovenského jazyka má jasnú odpoveď komu je chodník určený. Chodník = cestička pre chodcov, resp. vyvýšený pás po okrajoch ulice vyhradený chodcom. Druhá (motoristická) časť verejnosti vrátane samotného ministerstva vnútra to tvrdošijne odmietala. Lebo nieto kde parkovať. Rozumiem, ale nesúhlasím.

Koncom minulého roka sa to podarilo zmeniť. Omylom. Skrátka, poslanci prijali ustanovenie o zákaze parkovania na chodníkoch (vraj) bez toho, aby vedeli o čom hlasujú. Pre občanov Slovenska je vynikajúca správa, že zastupitelia za 5 tisíc eur mesačne čítajú, čo schvaľujú. Vyvoláva to vo mne istotu, že naša krajina je v dobrých rukách.

Nuž a tak sa ozvali samosprávny, že so zákazom parkovania na chodníkoch síce súhlasia, ale približne dva mesiace na prípravu sú predsa len veľmi krátky čas. A majú pravdu. To, čo sa tu približne 15 rokov neriešilo, sa za pár desiatok dní opraviť naozaj nedá. Primátori a starostovia požiadali o odklad účinnosti minimálne o rok. Predsa len, treba pripraviť plán organizácie dopravy, osadiť značky, namaľovať čiary. A hlavne vyriešiť, kde budú všetky tie autá parkovať.

Keďže sme na Slovensku, poslanci NR SR uznali chybu (!) a sľúbili zmeniť zmenený zákon.

Nuž, ale keďže sme v štáte karpatského typu, Tak to nestihli.

Čiže od 1. marca platí zákon, ktorý sme aj chceli aj nechceli. Nariadenie je síce účinné, ale všetci kompetentní na čele s políciou dali verejnosti jasný signál, aby ho ignorovali.

Je to návod pre všetkých motoristov. Keď vás zastavia policajti, stačí vysvetliť, že v skutočnosti ste chceli ísť pomalšie, ale rýchlo ste išli len omylom. A ukážte im túto fotku spred sídla Prezídia Policajného zboru.

Teraz najčítanejšie

Michal Feik

Venujem sa najmä ekologickej doprave, životnému prostrediu a mestskému rozvoju.