Denník N

Liek na vyčerpanie

milan tkáč stratégie

Úspešní ľudia bojujúci s produktivitou často na seba tlačia a snažia sa pracovať rýchlejšie a tvrdšie. Tento prístup má presne opačný efekt – vedie k vyhoreniu, ktoré v modernej spoločnosti predstavuje hrozbu.

Nie je celkom správne, že na piedestál staviame lídrov, ktorí nedokážu oddychovať. Zaneprázdnenosť sa dnes skrátka nosí. Ľudia sú zvyknutí byť stále v pohotovosti, vždy pripravení, nervózne sledujú telefóny a nevedia spomaliť. Lenže s týmto prístupom často narazia na obrovské skaly, ktoré zdolávajú ťažko. Pri rušnom spôsobe života určite.

Tvrdá a permanentná práca si vyžaduje svoju daň a tou je spomínané vyhorenie. Počas vyhorenia môžete mať pocit, že z neho neexistuje cesta von. Existuje však záchranné lano, ktorého sa môžete chytiť. A vôbec to nie je také náročné – stačí menej pracovať a viac oddychovať. Možno si teraz poviete, že je to hlúposť, veď predsa nemáte čas. Ale verte, že sa to dá.

Ak sa chcete vrátiť späť do formy, robte toto:

Reflexia

Rušný a hlučný svet doslova prosí o vašu pozornosť. Preto je nevyhnutné, aby ste sa vždy stiahli na pokojné miesto, kde vás nikto nebude rušiť. Nájdete tam čas na zastavenie a zamyslenie sa. Venujte si toľko času, koľko si môžete dovoliť. Či to bude 5, 10 alebo 30 minút, je úplne na vás, podstatné je, aby ste si tento zvyk osvojili. Spomalenie vám pomôže obzrieť sa späť a vďaka čistej mysli sa dokážete triezvo zamyslieť nad vašim smerovaním do budúcnosti.

Oddych

Bez oddychu by ste dlho neprežili. Ľudské telo je, prirodzene, nútené oddychovať. Hovorí sa tomu spánok. Ak budete pracovať na úkor kvalitného odpočinku, syndróm vyhorenia na na seba nenechá dlho čakať. Aj napriek pracovnému vyťaženiu to ide – nastavte si pravidelný spánkový režim, vyhraďte si jeden deň v týždni (vrátane víkendov) na voľno a počas roka si doprajte dovolenku. Všetko podľa vašich možností, nemusíte drieť na to, aby ste mohli ísť na Bali, stačia aj dva týždne na chate v kruhu blízkych a priateľov. Skvelý reset pre telo i psychiku.

Zdravý životný štýl

Aké palivo do svojho tela prijmete, tak sa budete aj cítiť. Aby ste boli produktívni, plní energie a elánu, potrebujete konzumovať zdravú stravu. Dôležité je ustrážiť si hladinu cukru v krvi. Keď cukor prudko klesá, prichádzate o energiu a vznikajú problémy so sústredením. Nevynechávajte jedlo a dávajte si pozor na to, čo jete. Ak holdujete alkoholu, cigaretám a ,,hektolitrom” kávy, ideálne by bolo, keby ste tieto veci obmedzili, čo najviac to pôjde.

Spojte sa s ľuďmi

Už viac ako dva roky žijeme v dobe vírusovej a mnohých to poznačilo aj tak, že stratii záujem o socializáciu. Dlhodobá izolácia má na ľudskú psychiku negatívny vplyv. Človek je predsa stvorený na to, aby žil v kruhu ľudí. Každý potrebuje istý sociálny kontakt, rozhovor, zdieľanie pocitov, zážitkov a podobne. Je to ľudské. Okrem pandémie nás pohltili aj sociálne siete.

Určite si uvedomujete, že chatovanie s priateľmi osobný kontakt nenahradí. Preto ak sa cítite na dne, pozvite k sebe priateľov, zapnite si dobrý film a strávte spolu pár hodín. Spomeniete si na staré zážitky spred niekoľkých rokov, zasmejete sa a nabije vás to novou energiou. :)

Ako vidíte, liek na vyčerpanie je dostupný všade okolo vás. Okrem spomínaných tipov je fajn vrátiť sa k starému koníčku, ktorý ste zanedbali práve kvôli preťaženosti. Môžete si nájsť aj úplne nový. Čo tak vyskúšať maľovanie? Nie, nemusíte byť profesionálni umelci, aby ste si mohli kúpiť plátno a farby. Berte to ako hru, relax, zábavu, vypustenie myšlienok. Možno sa aj zasmejete. A po tom predsa túžite – uvoľniť sa.

Teraz najčítanejšie

milan-tkac5709671_0

Milan Tkáč

Podnikateľ a kouč, školiteľ osobného rozvoja a predaja. Zakladateľ spoločnosti FIN4YOU a autor knihy Coach.