Denník N

Web Aktuálne.sk naletel na podvod s autami. Chybu nepriznal

Facebookom sa dnes šírila podvodná správa z falošnej stránky Volkswagen Slovensko, že firma rozdáva za zdieľanie a like 500 modelov áut s tzv. sabotažným softvérom. Status o rozdávaní 500 áut ukázal, ako málo stačí, aby podvodná stránka získala za pár hodín tisícky fanúšikov a šírila tak antikampaň proti Volkswagenu.

Na rýchlo sa šíriaci hoax o rozdávaní problémových áut upozornili dnes viaceré médiá.

Spravodajský web aktuálne.sk na rozdiel od iných redakcií na podvodnú správu z Facebooku naletel a napísal o tom, že „Volkswagen rozdáva modely VW Jetta zadarmo“, samostatný článok. Keď v redakcii zistili, že ide o podvod, čitateľov neupozornili na to, že priniesli klamlivú informáciu. Článok aj titulok jednoducho prepísali a nepridali žiadnu poznámku, že sa pomýlili, ani ospravedlnenie. Najprv to bol článok s titulkom „Darovanému autu na emisie nepozerajte. Volkswagen po kauze rozdá 500 áut zadarmo, kde písali o súťaži ako o fakte. Neskôr pripísali do titulku údajne. Potom celý článok aj s titulkom prepísali s tým, že ide o podvod.

Pôvodný článok na Aktuálne.sk:

 

aktualne_hoax3
PrtSc A. Sarvaš

Prepísaný článok na Aktuálne.sk (aj s klamlivým titulkom):
aktualne_hoax22

Chyby sa novinárom stávajú a môžu naletieť aj na podvodnú správu.

Ak ide však o tak zásadnú vec, ako je táto, keď redaktor Aktuálne.sk prispel k šíreniu podvodnej informácie, redakcia by mala čitateľov upozorniť na to, že im ponúkala nepravdivú informáciu a ospravedlniť sa.

(Na neprofesionálny postup Aktuálne.sk ma upozornili niekoľkí novinári. Na Facebooku naň upozornil redaktor Denníka N Andrej Sarvaš.)

Teraz najčítanejšie