Denník N

Starosta Bajan, premôžte svoje ego a vypíšte súťaž ešte raz!

Pán starosta, chcete mať skutočne fungujúcu parkovaciu politiku? Tak už konečne pochopte, že hlavou múr neprerazíte, ustúpte a vypíšte súťaž ešte raz! Spusteniu dobrej parkovacej politiky bráni iba Vaše ego, nič iné.

Smutno mi včera bolo, keď som sa v Zrkadlovom háji pozeral, ako sa z vaničky vylieva nielen voda, ale aj dieťa – samotná parkovacia politika. Šmejd! Zlodej! Odstúp! sa ozývalo z publika, namiesto diskusie ako by mali vyzerať pravidlá parkovania. Čakal som to. Vedenie mestskej časti dostalo presne to, čo si vykoledovalo. Namiesto toho, aby sme s obyvateľmi viedli diskusiu, zbierali podnety a vysvetľovali, prečo je parkovacia politika nutná a ako to urobiť čo najmenej bolestivo, sa stalo nasledovné:

  1. Pravidlá parkovania sa zliepajú na poslednú chvíľu. Včera sme v Zrkadlovom háji sedeli spolu s obyvateľmi asi všetci poslanci a zvedavo sme počúvali, aké podmienky to máme za týždeň odhlasovať. Groteska s VZN sa však začala už pred mesiacom. Najprv sme dostali verziu, kde sa v texte spomínalo mesto Košice a namiesto cien sa nachádzali bodky. Na druhý deň už boli Košice nahradené Bratislavou, tretí deň už bola verzia tri a koľko verzií ešte bude na základe pripomienok zo včerajšieho verejného prerokovania, to ešte nevie ani veštkyňa Teodora. Kedy to uvidíme vo finálnej písomnej forme my, ktorí o tom máme o týždeň hlasovať?
  2. Parkovacia politika dostala nálepku podvodu. Ušiť súťaž na jednu firmu, obísť zákon, vylúčiť konkurenciu a potom to ešte aj podpísať bez súhlasu zastupiteľstva, tak to je silné kafé aj na takú banánovú demokraciu ako máme u nás na Slovensku. A čo čert nechcel, ešte aj z tohto kšeftu trčia Smeráci. Náhodička, čo vám poviem. Mimochodom, že podmienky nevedela splniť žiadna iná firma pôsobiaca na Slovensku priznal vo svojej včerajšej prezentácii aj prednosta Štefánik.
  3. Zmluva s dodávateľom je neplatná. Niečo som už napísal tu, ale tomuto bodu sa budem venovať v osobitnom texte, lebo tu vrcholí absurdnosť tejto grotesky. Aj keď je neplatnosť jasná ako že slnko ráno vyjde a večer opäť zapadne, chcem podotknúť, že už len samotná existencia pochybností pri takejto obrej zákazke by zodpovedného starostu mala viesť k zopakovaniu súťaže.

Prečítajte si: Advokáti sa zhodli, zmluva o Petržalskom parkovaní je neplatná

Výsledok? Namiesto toho, aby sme boli starosta a poslanci na jednej lodi a spoločne občanom vysvetľovali potrebu nepopulárnej zmeny, starosta je na nože s časťou poslancov (so mnou v prvej línii), obhajuje neobhájiteľné (súťaž a zmluvu), lepí pravidlá parkovania na kolene a toto všetko sa snaží komunikovať, prepáčte za výraz, nasraným občanom. Tak Vám teda gratulujem pán starosta, to vyzerá fakt na úspešnú parkovaciu politiku.

Riešenie je pritom jednoduché. Stačí ustúpiť, vypísať súťaž odznova a urobiť to tento krát v správnom poradí.  Nastavenie pravidiel, diskusia, súťaž. Výhodou je, že diskusia už začala. Nasrať na začiatok všetkých naokolo nie je síce práve z marketingovej príručky, ale ako guerilla to môže byť nakoniec dobré, pozornosť už neopadne.

V diskusii sa môžeme baviť presne o tom, čo sa teraz snažíte pozliepať na kolene za pár týždňov: cena karty, počet kariet na byt, podmienky pre služobné autá, pre ťažko zdravotne postihnutých, pre dôchodcov, pre návštevníkov, pre podnikateľov, pre nájomníkov,… V tejto fáze sa môžu viesť diskusie napríklad na témy: koľko áut umožniť na jeden byt? Majú byť zvýhodnené iba bratislavské značky? Vytvoriť špeciálne cenové pásmo pre nájomníkov bez trvalého pobytu, ale za to s nájomnou zmluvou? Čo tak umožniť kúpu drahšej, ale prenosnej parkovacej karty, ktorú by mohla využívať aj stará mama, ktorá cez deň stráži deti? Mala by mať parkovacia politika aj sociálnu funkciu? Ak áno, odstupňovať cenu karty podľa veku vozidla? Alebo podľa jeho hodnoty?

To som vymyslel z brucha za päť minút a možno sú to hlúposti, ale presne na to slúži DISKUSIA. Zmyslom diskusie je okrem hľadania čo najlepšieho riešenia aj transparentnosť. Transparentnosť nie je, keď ľudí postavíte pred hotovú vec. Nebudem hrať Vašu hru, rýchlo, rýchlo dajte pripomienky, lebo musíme schváliť VZN. Nehral by som ju s Vami, ani keby bol výber dodávateľa kryštálovo čistý. Veď toto je predsa najväčší projekt v histórii Petržalky!

Transparentné nie je ani súťaženie dodávateľa jabĺk, keď sa z toho zmenou všetkých parametrov nakoniec stanú hrušky a ešte aj za inú cenu. Dohodnime sa na pravidlách, schváľme VZN a potom súťažme dodávateľa. Tomu sa hovorí transparentný prístup.

Zrátajte si dve a dve, pochopte, že túto blamáž už nenapravíte, prekonajte svoju ješitnosť a vypíšte novú súťaž. Nerobte z Petržalčanov rukojemníkov svojho ega.

Samozrejme existuje aj iné vysvetlenie. O parkovanie Vám nikdy nešlo, z biznisu pre EEI máte svoje percentá a je Vám jedno či to skončí gigantickým prúserom, lebo percentá budete mať aj z budúcej tučnej náhrady škody. Chcete rozptýliť podozrenie? VYPÍŠTE NOVÚ SÚŤAŽ!

Hľadanie nepriateľa

Ja viem, že v láske ma už mať nebudete. Medzi riadkami som napísal, že ste v lepšom prípade banda amatérov, v horšom prípade zlodejov. Rovnako už nebudete mať rád Vlada Dolinaya ani Ivana Uhlára. Reagujete na nás útokmi, čo je možno prirodzené, ale faktom ostáva, že na naše vecné výhrady ste neodpovedali. Píšem to preto, aby čitateľ pochopil, aký ste v tomto spore bezradný. Mňa aj Vlada ste sa snažili v očiach verejnosti spochybniť dokonca rovnakými tvrdeniami:

  • robíme si kampaň, aby sme mali miesto na kandidátke do marcových volieb
  • šplháme sa po Bajanovom chrbte
  • kopeme za vylúčenú konkurenciu

Ján Bučan (vicestarosta) skúsil včera toto osočovanie použiť na Vlada Dolinaya pred sálou plnou ľudí. Neprešlo mu to, od publika to riadne schytal. Robíte z ľudí hlupákov, ale ľudia nie sú sprostí. Rozumiem, že nás máte v zuboch, ale osočovaním si ani trochu nepomáhate. Vypísaním novej súťaže táto komédia skončí. Ale ak to neurobíte a my budeme musieť nakoniec v uliciach zbierať podpisy pod referendum za Vaše odvolanie, tak dôjde aj na Vaše slová. Bude z toho naozaj kampaň.

Teraz najčítanejšie