Denník N

Ako zistím, či moja fasáda potrebuje nový náter alebo jej stačí „iba“ čistenie?

Ako zistím, či moja fasáda potrebuje nový náter alebo jej stačí „iba“ čistenie

Pátrajte po príčine znečistenia

Prvým krokom je zistiť dôvod, prečo je vaša fasáda znečistená. Môžu za to bežné nečistoty, ako prach, smog, sadze či vtáčie hniezda? Je na vine zvýšená vlhkosť v dôsledku okolitých stromov alebo budov, ktorá spôsobuje vznik plesní a rias na fasáde? S týmto všetkým si profesionálne čistenie fasád dokáže poradiť.

Je však potrebné vylúčiť stavebné chyby – ak by bolo totiž znečistenie fasády spôsobené napríklad zlým odvodneným pri dažďoch, krátkym previsom strechy alebo nízkym soklom budovy, odporúčame najprv tieto chyby odstrániť a až následne fasádu vyčistiť. V opačnom prípade by totiž čistenie fasád nemalo príliš veľký efekt a nečistoty by sa opäť objavili už po niekoľkých týždňoch či mesiacoch.

Skontrolujte aktuálny stav fasády

Ubezpečili ste sa, že za znečistenú fasádu nie sú zodpovedné stavebné chyby? Potom je čas na druhý krok – kontrolu aktuálneho stavu fasády. Pozorne si vašu fasádu prezrite a všímajte si, či sa na nej neobjavujú väčšie trhliny alebo praskliny, prípadne či sa na niektorých miestach úplne neodlupuje omietka. Ak by ste si takéto vady všimli, čistenie fasády pre vás nie je vhodným riešením. V takomto prípade je potrebné najprv fasádu opraviť a následne ju premaľovať.

čistenie fasád - PRED

čistenie fasád - PO

Zvážte všetky výhody a nevýhody

Ak za znečistenie vašej fasády nemôžu stavebné chyby a zároveň sa na fasáde nenachádzajú žiadne poškodenia, profesionálne čistenie fasád je pre vás ideálne! Nasleduje teda otázka, prečo si zvoliť radšej čistenie fasády namiesto nového náteru. Dôvodov je hneď niekoľko.

Vďaka vyčisteniu fasády môžete ušetriť až 70% nákladov v porovnaní s novým náterom. Kým cena za nový náter sa začína na 12,5 eura za meter štvorcový, cena za čistenie fasády sa pohybuje okolo 3,8 eura za meter štvorcový.

Ak fasádu iba premaľujete, nezbavíte sa zárodkov plesní a rias, ktoré sa môžu nachádzať v póroch fasády. To znamená, že už po niekoľkých mesiacoch môžu prerásť na povrch fasády a vy budete opäť na začiatku. S plesňami a riasami, ktoré sa nachádzajú v póroch fasády, súvisí aj vysoké zdravotné riziko, ktorého sa bez hĺbkového vyčistenia fasády nezbavíte.

Rozhodli ste sa vyskúšať profesionálne čistenie fasád?
Obráťte sa na nás!

Teraz najčítanejšie

Valmax

Profesionálne čistenie fasád. Šetríme Váš čas aj peniaze.

Tento blog je platený.