Denník N

Na čo môžeme byť v slovenskom zdravotníctve hrdí

To, že sa primár Peter Kaščák vracia späť do funkcie, je veľká vec. Ukazuje to cestu, akou môžeme ísť. Keď nedokážeme potlačiť v zdravotníctve mafiu a to zlé, chráňme si to dobré. Ľudí pod nimi.

Nedávno sme v Dobrom anjelovi realizovali veľký a myslím si, že veľmi dôležitý prieskum na našich príjemcov pomoci, onkologických pacientov. Výsledky postupne zverejníme. Jedinou otvorenou otázkou bola otázka prepravy sanitkou.

Išlo o prepravu nie urgent ale za liečbou. Keďže táto preprava pacientom, ako z ich rozprávania vieme,  spôsobuje problémy, mohli sa vyjadriť aké. V týchto odpovediach popri značnej kritike veľakrát dodali, že zdravotník, alebo šofér, ktorí s nimi absolvoval niekoľkohodinovú strastiplnú cestu zbierania a vykladania pacientov, bol ale veľmi milý.

Ono to je presne tak, systém sa pokašľal. Ešte zdravotníctvo nebolo horšie a neefektívnejšie riadené ako doteraz. A tí, ktorí v ňom pôsobia a napĺňajú svoje poslanie so cťou, hoci nad nimi sedia zlodeji, si zaslúžia naše uznanie.

Zatiaľ nevieme zničiť zlo. Tak vyzdvihnime dobro.

Pediatrička mojich detí je extrémna profesionálka. A láskavá. Minule pred očkovaním si prezrela syna a povedala: Nezaočkujem ho, bude chorý. Vytreštili sme oči, lebo sa cítil úplne fit. O dva dni ležal s horúčkou v posteli. Včera smutne rozprávala o tom, ako ju ubíjajú kauzy v zdravotníctve.

Ale ona profesionálne a ľudsky odvádza svoju prácu.

Keďže často čerpám inšpiráciu z detských onkológií, musím povedať, že aj v Bratislave aj v Banskej Bystrici je skvelé vedenie. MUDr. Kolenová a MUDr. Bician sú pripravení urobiť čokoľvek, aby deťom zachránili životy. Systém im v tom stavia veľké limity. Toto nie sú angíny, ale boj o ľudský život v prostredí, kde chýba aj toaletný papier.

Ale oni profesionálne a ľudsky odvádzajú svoju prácu.

Kto láme rekordy nevyhorenia, sú naši záchranári. Určite poznáte tých, ktorí trávia teraz noci po službe ošetrovaním detí utečencov. Ja som mala záchranku už dvakrát doma a život zachránili a správali sa naozaj veľmi ľudsky. Nedávno neďaleko môjho domu prišli pri napĺňaní svojho poslania viacerí z nich o život, keď padol vrtuľník.  Ale čo je pre mňa úplne najväčší gól je, že  záchranné zložky každý rok ešte medzi sebou urobia finančnú zbierku pre rodiny z Dobrého anjela. Ráno im zachraňujú životy a večer im zbierajú peniaze…

Systém by ich mohol ubiť. Zbytočné výjazdy, riskovanie vlastného života, nepriznanie štatútu verejného činiteľa, nízke platy. A na šéfa, zapleteného do kšeftov so sanitkami a zvláštnych tendrov hrdí byť určite tiež nemôžu.

Ale oni profesionálne a ľudsky odvádzajú svoju prácu.

Peter Kaščák je späť. Verím, že aj vďaka tomu, že ho podržali ľudia.

Na čo môžeme byť v slovenskom zdravotníctve hrdí? Na profesionálov, ktorí nevyhoreli a skvele odvádzajú svoju prácu. A na pacientov, ktorí sa neboja vyjadriť svoj názor a postavia sa za nich.

Teraz najčítanejšie