Denník N

Ak stál TechMatch 1,1 milióna eur, zjem kefu

Vystúpenie Guy Kawasakiho na konferencii TECHMATCH SLOVAKIA 2015 ( foto N - Vladimír Šimíèek )
Vystúpenie Guy Kawasakiho na konferencii TECHMATCH SLOVAKIA 2015 ( foto N – Vladimír Šimíèek )

hovorí pre Alianciu Fair-play účastník kritizovanej konferencie TechMatch Filip Kubiš. Na konferencii zastupoval jeden zo slovenských startupov. Pýtali sme sa aj na to, prečo sa rozhodol TechMatchu zúčastniť a či organizátori robili rozdiel medzi slovenskými a zahraničnými účastníkmi.

Ako ste sa dostali na konferenciu TechMatch? Prebiehal nejaký výber?

Náš trojčlenný tím bol v San Franciscu na veľmi dôležitom evente – TechCrunch, kde je veľké množstvo investorov a korporátnych zástupcov. Vybrala nás naň Slovak business agency (SBA), aj nám zaplatila letenky a ubytovanie. Robili sme tam, čo sme vedeli, rozprávali sme sa so zástupcami firiem a všetko to, čo startupy na takýchto akciách majú robiť. Niekoľko firiem nám na akcii povedalo – vidíme sa v Bratislave. Kolegovia boli zaskočení a po treťom raze sa spýtali, v akej Bratislave. Tak sa dozvedeli, že sa u nás chystá veľká akcia. Počas ich účinkovania v Amerike sme vyplnili prihlášku a na jej základe sme boli vybraní na TechMatch.

Aká bola pridaná hodnota TechMatch oproti tomu, čo ste zažili v San Franciscu?

V San Franciscu sme mali svoju búdku s logom a materiálmi na niekoľkodňovej konferencii, oslovovali sme potenciálnych partnerov. V Bratislave to bol intenzívny týždeň. Osobne som tam trávil 12 hodín denne. Prvé dva dni sme intenzívne pracovali s mentormi a v menších skupinách sme pripravovali štvorminútové prezentácie pre investorov. Dva dni sme dokola zdokonaľovali tie 4 minúty a dostávali sme spätnú väzbu.

Mal si pocit, že to bola profesionálne zorganizovaná konferencia? Bolo to pre vás užitočné?

Pre nás to bolo veľmi užitočné. Organizácia je iná vec. Tú hodnotím tak na trojku. Keď sme napríklad prišli k registrácii, neboli sme zapísaní v zozname. Dostali sme kartičky bez nášho loga, tlačené malým fontom. Nakoniec sme ich nahradili vlastnými vizitkami. Takých nedostatkov tam bolo veľa.

A čo sa týka obsahu?

Čo sa týka obsahu a odbornosti, pre nás to bolo veľmi užitočné. Tá akcia bola úplne naozajstná – spíkri a mentori boli výborní. Aj startupy. Samotná akcia bola výborná. Z môjho pohľadu je obrovský problém, že takú super akciu mohlo využiť iba 10 slovenských startupov. Myslím, že drvivá väčšina mentorov a lektorov ani netušila, čo sa deje v pozadí. To vedelo zrejme len pár ľudí, ktorí ju riadili, ale väčšina tam prišla naozaj s dobrou vôľou pomôcť startupom.

Niekto vám vysvetlil, prečo je na akcii, ktorú platí slovenský štátny rozpočet, 10 slovenských startupov a ostatné sú zahraničné?

Vôbec nie. My sme sa, pravdu povediac, ani nepýtali. Mali sme plné ruky práce. Pre nás bolo veľmi dôležité sa tam dobre odprezentovať.

Aj to viedlo k nejakým reálnym výsledkom? Zaznamenali ste záujem konkrétnych investorov?

Pre nás to výsledok bude mať. Nadviazali sme viacero kontaktov. Hľadali sme v ideálnom prípade väčšieho partnera (korporáciu), aby sme vedeli spraviť väčší pilotný projekt. A to sa nám zrejme podarilo. I keď, pokým nemáš zmluvu, nemáš isté nič… Myslím si, že na takýchto akciách nie je možné získať viac.

Hovoril si, že vaša účasť bola zazmluvnená ešte pred tým, ako vyšli najavo informácie o plytvaní a iných problémoch. Keby si mal všetky informácie vopred, pred tým ako podpíšeš zmluvu, išiel by si na tú akciu?

Ja určite nie.

Teraz si nemohol odstúpiť?

Osobne som u nás vo firme vyprovokoval túto diskusiu. Odstúpiť z tej zmluvy však nie je ľahké. A keby som tam nešiel, už by to bolo úplné mrhanie peňazí. Vieš, keď už sa to konalo, čo by sa stalo tak, či tak, aspoň z toho slovenské startupy niečo mali. To ma presvedčilo. Ak by som mal byť úplne čistý, to by som nemohol jazdiť ani po slovenských diaľniciach.

Samotná zmluva vás zaväzovala nejakým sankciami?

Osobne som ju nečítal, ale sprostredkovane som dostal informáciu, že áno.

Dostali ste sa na konferenciu vďaka nejakým poplatkom?

Neviem o tom, že by sme platili nejaký poplatok. Ale nebol som ten, čo to riešil z prvej ruky.

Bol nejaký rozdiel medzi tým, akým spôsobom pristupovali ku slovenským startupom a k zahraničným?

Na mieste sme si boli rovní. Keď sme však prišli na začiatku, neboli sme rozdelení k žiadnym mentorom. Akoby sa o nás dozvedeli až v ten deň. Na konferencii som sa dopočul, že mnohé startupy pracovali s mentormi už dávno predtým. Mali skypové hovory, pripravovali prezentácie. Boli dokonca na nejakých konferenciách napríklad v Portugalsku. Možno nie všetky, ale mnohí boli pred nami ďaleko popredu.

Teraz, keď už viete o TechMatchi podrobnosti, budete naďalej spolupracovať s americkou agentúrou, ktorá to v skutočnosti zabezpečovala či s SBA ?

Pravdu povediac sme o tom ešte nehovorili. A neviem ti to povedať za celý tím.

A za teba? Priskoro sa pýtam?

Priskoro sa pýtaš. Ak nie si súčasťou riešenia, tak si súčasťou problému. Ja o sebe viem, že nie som svätý človek a ani neverím na svätých ľudí, ktorí majú oceľovú chrbtovú kosť. Každý sa niekedy bojí alebo ohne. Ja osobne dlhodobo nechcem podporovať takéto veci. Neviem, či bude SBA pokračovať v tomto štýle. Ale tá americká agentúra, tí ľudia boli naozajstní. Skôr som zmätený zo slovenskej strany.

Myslíš, že po tomto rozhovore môže prísť odveta, môžu sa vám znížiť šance na váš biznis úspech?

Na náš úspech nie, pretože s SBA biznis nerobíme, ale vzťah medzi nami a agentúrou sa môže narušiť. Neviem to povedať. Nie je správne, aby boli slovenské či akékoľvek iné startupy závislé od svojej krajiny. Také tu už bolo a nemyslím si, že to vedie k nejakému úspechu.

Pripadal ti TechMatch ako konferencia, ktorá mala reálne stáť 1,4 alebo 1,1 milióna eur?

Určite nie. Videl som zblízka organizáciu viacerých eventov a festivalov, a ak to stálo 1,1 milióna eur, tak zjem kefu. Do viacerých vecí sme však nevideli. Napríklad, po každom pracovnom programe boli networkovacie párty. VIP hostia mali vlastné, na ktoré sme nemali prístup. Vraj počas návštevy Kawasakiho, bola taká párty veľkolepá. Ale pre bežných účastníkov nebol poskytovaný servis nijako luxusný. Bol dobrý, ale nebol to nadštandard. Celý deň bol k dispozícii napríklad katering, ale stávalo sa, že už o štvrť na jednu som nenašiel guláš, lebo sa minul. Pevnou súčasťou takých konferencií bývajú večerné párty. Opakovane sa stávalo, že nás organizátori upozorňovali , aby sme si pitie uhradili sami. To som nikde inde ešte nevidel.

Považuješ takúto podporu startupov od štátu za prospešnú?

Ak chce štát nejako podporovať startupy, nech ich vysiela po celom svete na podobné eventy, aby sa prezentovali sami. My naozaj nič viac nepotrebujeme. Ak chce pomáhať doma, nech finančne podporí startupové inkubátory, ktoré prinášajú úspešné startupy. Pracujú v nich totiž ľudia, ktorí na rozdiel od štátu tomuto svetu rozumejú. Ak však nespraví ani jedno z toho, myslím, že slovenská starupová komunita si bez obavy poradí aj bez neho.

Zuzana Wienk

Darujte

Ak chcete Alianciu Fair-play finančne podporiť, aby sme sa podobným témam mohli venovať intenzívnejšie,  môžete to urobiť veľmi jednoducho.  Ďakujeme.

Tento blog vznikol aj vďaka podpore Open Society Foundations, Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho kráľovstva, veľvyslanectva USA na Slovensku a Fondu pre transparentné Slovensko v Nadácii Pontis. Ďakujeme tiež všetkým individuálnym darcom, ktorí nás podporili prostredníctvom darujme.sk, darcovského portálu Dobrá krajina alebo cez 2 % z daní.

Teraz najčítanejšie