Denník N

MUSICBOX 2022 | 9. týždeň: Bryan Adams

Bryan Adams vydal nový album So Happy It Hurts. Je vydarený a veľmi dobre sa počúva, ostatne tak je to s celou jeho tvorbou. Okrem tejto novinky som vybral ďalšie dva albumy, ktoré sa oplatia opäť vypočuť.

Bryan Guy Adams sa narodil 5. novembra 1959 v Kingstone (Kanada). V prvej skupine hral už ako 15-ročný a ako 20-ročnému mu vyšiel prvý album. Adams počas svojej kariéry hral rôzne štýly – od hard rocku a arena rocku až po pop- a soft rock.

Na rozdiel od iných spevákov, resp. sólových umelcov, Bryana takmer celú kariéru sprevádzala skupina, v ktorej hrali: Keith Scott (gitara), Norm Fisher (basová gitara), Gary Breit (klávesy) a Mickey Curry (bicie).

Celosvetovo sa preslávil v roku 1991, keď vydal skladbu (Everything I Do) I Do It for You. Stala sa číslom jeden v 19 krajinách. Je to jeden z najpredávanejších singlov všetkých čias, spolu sa predalo viac než 15 miliónov kópií. Pieseň vyšla na albume Waking Up the Neighbors v roku 1991.

Mnohí fanúšikova nevedia, že Bryan je aj vynikajúci fotograf. Fotografoval viacero svojich kolegov z hudobného biznisu. Medzi obaly albumov od Bryana patria napríklad Diana Krall, Status Quo, Anstacia, Annie Lennox či Amy Winehouse.

Za dobročinnosť a prínos pre populárnu hudbu získal Bryan Adams najvyššie kanadské civilné vyznamenanie Rad Kanady (Order of Canada) a Rad Britskej Kolumbie (Order of British Columbia).

BRYAN ADAMS: So Happy It Hurts (2022)

Album pôsobí ako Adamsov návrat do 80. rokov, ktorému však nechýbajú moderné prvky, aby znel súčasne. Adams a koproducent Robert John „Mutt“ Lange pripravili 12 piesní skladieb, ktoré sú milým prekvapením. So Happy It Hurts je 15 štúdiový album umelca a naznačuje, že nad jeho tvorbu zatiaľ nemusíme lámať palicu.

BRYAN ADAMS: Waking Up the Neighbors (1991)

Jedinečný album, ktorý patrí medzi zlatý fond rockovej hudby. Adams s chlapčenským výzorom a chrapľavým hlasom prináša mimoriadne vydarené skladby, ktoré aj 21 rokov po vydaní znejú úžasne. Pre mnohých je to najlepšia platňa, akú kedy Bryan Adams nahral. Nehádam sa. Je to naozaj tak.

BRYAN ADAMS – 11 (2008)

11 je jedenásty štúdiový album Bryana Adamsa. Vyšiel 17. marca 2008. Na jeho podporu mal turné „11 concerts, 11 cities“, ktoré sa uskutočnili v 11 rôznych krajinách za 11 dní. Album sa umiestnil v TOP 10 vo viacerých krajinách.

Teraz najčítanejšie