Denník N

Čo o ruskej invázii na Ukrajinu hovoria americké tajné služby?

White House National Security Advisor Jake Sullivan addresses the daily press briefing at the White House in Washington, U.S. October 26, 2021. REUTERS/Jonathan Ernst
White House National Security Advisor Jake Sullivan addresses the daily press briefing at the White House in Washington, U.S. October 26, 2021. REUTERS/Jonathan Ernst

Vedúci predstavitelia amerických tajných služieb minulý týždeň pred výbormi Kongresu povedali, že Putin sa pri spustení invázie prepočítal. Riaditeľ CIA William Burns povedal, že Putin urobil niekoľko chybných predpokladov, vrátane toho, že Ukrajina je slabá, jeho armáda je schopná rýchleho a rozhodného víťazstva, európske krajiny budú averzné voči riziku a že Rusko urobilo svoju ekonomiku „odolnú voči sankciám“.

„Ukázalo sa, že sa mýlil vo všetkých bodoch,“ povedal Burns.

Ale spravodajská komunita tiež usúdila, že Putin sa pravdepodobne nenechá odradiť ruskými neúspechmi a namiesto toho môže konflikt eskalovať. „Hodnotíme, že Putin sa cíti poškodený tým, že mu Západ neprejavuje náležitú úctu a konflikt vníma ako vojnu, ktorú si nemôže dovoliť prehrať,“ povedala riaditeľka národnej spravodajskej služby Avril Hainesová.

USA by podporili rozhovor medzi Zelenským a Putinom, ale zostávajú skeptické, že by to mohlo viesť k pokroku v diplomatickom riešení práve teraz, uviedli predstavitelia.

„Podporili by sme našich ukrajinských partnerov v diplomatických predohrávkach, diplomatických iniciatívach, na ktorých sa chcú zúčastniť. To neznamená, že by sme v tejto chvíli mali nevyhnutne veľké nádeje,“ povedal vo štvrtok hovorca ministerstva zahraničia Ned Price o potenciálnom stretnutí.

Zdroj: No diplomatic off-ramp in sight for Russia’s war in Ukraine – CNNPolitics

Páčil sa vám príspevok? Ak áno, dajte prosím follow na moju facebookovú stránku. Ďakujem veľmi pekne. Zmeniť našu krajinu môžeme len spoločne.

Teraz najčítanejšie

Jakub Feltovič

Jakub Feltovič sa narodil v roku 1994 v Prešove. Prispieva blogmi o domácej i svetovej politike, medzinárodných vzťahoch, ekonomike, vede a klimatickej kríze. Usiluje sa o úspešnejšie, modernejšie, prodemokratické a proeurópske Slovensko bez klamúcich a nečestných politikov, karieristov, oportunistov, nezodpovedných populistov a nebezpečných extrémistov. Zasadzuje sa o rozvoj stredopravého politického spektra a kresťanskej demokracie. Zasadzuje sa o budovanie modernej, jednotnej, spravodlivej a ekonomicky, hospodársky i vojensky silnej a sociálne solidárnej Európskej únie. Jakub Feltovič was born in 1994 in Prešov. He contributes blogs on domestic and world politics, international relations, the economy, science and the climate crisis. He strives for a more successful, modern, pro-democratic and pro-European Slovakia without deceptive and dishonest politicians, careerists, opportunists, irresponsible populists and dangerous extremists. He advocates the development of the center-right political spectrum and Christian democracy. He advocates the building of a modern, united, just and economically and militarily strong and socially cohesive European Union.