Denník N

4 ostrovy na Havaji, ktoré rozhodne stoja za návštevu

Dovolenka na Havaji bol môj dlhoročný sen. Vždy som obdivoval fotografie mojich kamošov a predstavoval si, ako doobeda surfujem v oceáne, cez obed relaxujem na pláži a podvečer vybehnem na niektorú z miestnych sopiek, aby som videl ten dokonalý západ slnka, o ktorom všetci s úžasom rozprávajú. Aloha, a veruže mali pravdu! Ak rozmýšľate o dovolenke na Havajských ostrovoch, ale nikdy ste sa neodvážili tak ďalekú cestu zrealizovať, vedzte, že nebudete ľutovať.

Havaj je federálnym štátom USA, ležiacim vo vodách Tichého oceánu. Tvorí ho dohromady 19 koralových a sopečných ostrovov. Obľubujú ho nielen turisti z celého sveta, ale aj filmári – natáčal sa tu napríklad legendárny Jurský park, či populárne seriály Lost a Baywatch. Ja som sa počas svojej návštevy Havaja rozhodol preskúmať štyri najznámejšie ostrovy, ktoré určite nevynechajte ani vy:

1) Big Island

Krásne pláže, množstvo aktívnych aj spiacich sopiek, divoká džungľa a neskutočné scenérie. Big Island je najväčším a zároveň najrozmanitejším ostrovom na Havaji. Výhodou je, že tu nestretnete toľko turistov. Nachádza sa tu jedna z najaktívnejších sopiek na svete – Kilauea. Ak ste nadšencom turistiky, bude pre vás tento ostrov rajom na Zemi. Big Island je popretkávaný mnohými náročnými i menej náročnými turistickými chodníkmi. Ideálnym miestom na turistiku je Národný park Volcanoes. Pre fajnšmekrov odporúčam aktívny vulkán Mauna Loa či najvyššiu horu sveta v pomere od dna oceánu Mauna Kea (4 207 metrov), na ktorej vrchole sa nachádzajú astronomické observatóriá.

2) Maui

V prípade druhého najväčšieho ostrova Maui sa už turistom nevyhnete. Pri jeho návšteve však pochopíte prečo. Keď sa vydáte na cestu obľúbenou, 83 km dlhou diaľnicou „Road to Hana“, ktorá lemuje pobrežie, zažijete tie najkrajšie výhľady na ostrove. Najvýhodnejšie je prenajať si auto a užívať si pocit slobody. Cesta trvá niečo cez dve hodinky, ak nerátame zastávky. Určite nevynechajte ani návštevu Národného parku Haleakala s najväčším neaktívnym kráterom, rybárske mestečko Lahaina, či pohodové Turtle Town medzi plážami Maluaka a Makena. Koralové útesy a pestrý podmorský život robia z ostrova Maui ideálne miesto na potápanie či šnorchlovanie.

3) Oahu

Ak sa chystáte na Havajských ostrovoch poriadne zrelaxovať na pláži či vyskúšať vodné športy, odporúčam navštíviť tretí najväčší ostrov Oahu. Takmer celé jeho pobrežie totiž lemujú neskutočne krásne piesočné pláže. Skvelé miesto na surfovanie! Nachádza sa tu hlavné a zároveň najväčšie mesto Havaja, Honolulu, spolu s preslávenou plážou Waikiki. Turistom sa síce nevyhnete, ale minimálne už len kvôli vyhasnutej sopke Diamond Head, na ktorú je z tejto pláže nádherný výhľad, sa sem určite oplatí ísť. Diamond Head sa zároveň považuje za top turistickú cestu ostrova Oahu. Vybehnúť hore na sopku vám potrvá zhruba 45 minút, odkiaľ budete mať celé mesto ako na dlani. Milovníci histórie si prídu na svoje pri návšteve Pearl Harbor, kde nájdu pamätník USS Arizona venovaný obetiam útoku japonských vojsk počas 2. svetovej vojny.

4) Kauai

Štvrtý najväčší, najsevernejší a najstarší ostrov Havaja. Počuli ste už o fenoméne voľne pobehujúcich kohútov a sliepok? Tie totiž na ostrove nájdete úplne všade, pláže či obchody nevynímajúc. Na ostrove Kauai nájdete aj Grand Canyon Pacifiku – tzv. Waimea Canyon, popretkávaný pešími cestičkami pre náročnejších turistov. Pre cestovateľov, ktorí hľadajú adrenalín, je tu možnosť splavovať rieku Wailua. Ak však uprednostňujete pohodu, urobte si nenáročný výlet loďkou k 25-metrovým vodopádom Wailua Falls. Navštíviť sa oplatí tiež cukrové a kávové plantáže na juhu ostrova.

Ako je to momentálne so vstupnými podmienkami do USA? Od 6. decembra 2021 sa od cestujúcich vyžaduje plné očkovanie, potvrdenie vo forme prehlásenia, či registrácia cez Safe Travels Hawai’i a negatívny výsledok testu na COVID-19 (PCR alebo antigén). Nezabudnite ani na povolenie ESTA, ktoré si treba elektronicky vybaviť s dostatočným predstihom.

Teraz najčítanejšie

Roman Pribyla

Som zanietený cestovateľ, ktorý vždy rád objavuje nové a zaujímavé miesta.