Denník N

Úvahy nedeľného ranného popíjača kávy nad dronmi Switchblade

Pri rannej nedeľnej káve, keď je ešte okolo pokoj, si dovolím ten luxus špekulovať o tom, ako sa bude vojna na Ukrajine vyvíjať, aké zbrane sa proti Rusom osvedčia, ako sa bude bojovať.

Hovorí sa, že armáda sa pripravuje na boj v minulej vojne. Pri pohľade na vojnu na Ukrajine, ako ruská armáda nevie využiť svoju početnosť, to vyzerá tak, že toto tvrdenie je pravdivé. Tanky, raketomety, vrtuľníky, obrnené transportéry zaplavili Ukrajinu a…a ostali stáť, prípadne v lepšom prípade horieť. Ukrajinskí vojaci s NLAW, Javelinmi, Stingermi spôsobili agresorovi významné straty.

Posledné roky som sa čudoval, prečo členské štáty v NATO majú oproti Rusku tak málo tankov. Nešlo mi to do hlavy a domnieval som sa, že to je hlavne od štátov v EU hlúposť a ľahkovážnosť. Po tom, ako som videl likvidáciu tankov ruskej armády pešiakmi s javelinmi a NLAW, tak si myslím, že tu jednoznačne máme gamechanger a investícia do drahých tankov je somarina.

Dejiny vojen nám ukazujú, že na každú účinnú zbraň sa po čase nájde protizbraň. Napríklad taká bitka pri Azincourte. Hladní, unavení a početne slabší Angličania porazili nasýtenú oddýchnutú veľmi dobre vyzbrojenú a početnú elitnú armádu Francúzska. Na neporaziteľných obrnených rytierov použili welšské luky (longbow), koly v zemi a samozrejme dobre zvolené bojisko. Francúzi si boli istí víťazstvom, miesto toho utrpeli devastujúcu porážku, z ktorej sa dlho nevedeli spamätať.

Alebo taký blitzkrieg v roku 1940. Francúzska generalita sa pripravovala na 1. svetovú vojnu. Investovali do reťaze betónových pevností, ktoré sa ukázali ako úplne zbytočné. Mali dokonca viac tankov ako Nemci. Čo nemali to, boli napríklad rádiostanice v tankoch, súčinnosť obrnených a leteckých jednotiek a hlavne inteligentných novátorských generálov.

Pri rannej káve si predstavujem, ako by mohla prebiehať vojna na Ukrajine.
Drony. Drony. A opäť drony! Bayraktar TB2 ukazuje, že tanky, delostrelectvo a masy ťažkej techniky sú minulosťou. Bayraktar je lacný, odhady sú 1 až 2 milióny dolárov, nepotrebuje letisko, stačí mu na štart a pristátie asfaltová cesta, vo vzduchu vydrží 27 hodín, operačný dolet 150 km, komunikačný dosah 300 km, nosnosť 4 laserom navádzané bomby.
Ukrajina má ich vraj 20 až 50 kusov. Čo ak by ich mala 100 alebo 300 alebo 500? V Trende som si prečítal – „analytici zdôrazňujú, že drony z dlhodobého hľadiska určite nezmenia vývoj konfliktu na Ukrajine.“ Popíjajúc rannú kávu, sa tvrdeniam analytikov uškŕňam. Ak mysleli 20 kusov, tak samozrejme majú pravdu.

Minulý týždeň v USA schválili ďalšiu pomoc Ukrajine v hodnote 800 miliónov dolárov. Opäť dodajú Javeliny a Stingery a čo ma zaujalo aj 100 kusov taktických systémov kamikadze dronov Switchblade. Pozor! Jeden taktický systém obsahuje 10 kusov dronov, čo znamená, že USA dodajú 1000 dronov Switchblade.  Nenašiel som o aký typ sa jedná, či o 300 alebo modernejšiu 600, ale zrejme to bude 300vka.

Tieto drony sú len na jedno použitie. Ale čo je dôležité, jeden kus Switchblade 300 stojí len 6000 až 8000 dolárov! Skvelá investícia! Máte dron za 8 000 dolárov, ktorý zničí stroj za 10 až 50 miliónov dolárov. Pomer cena výkon? Gamechanger!

Switchblade 600
Switchblade 600

A čo ak Ukrajina dostane aj Switchblade 600? Predstavujem si útok 30 dronov Switchblade 600 na nejakú väčšiu ruskú kolónu, ale čo je najdôležitejšie – na raketomety či húfnice ostreľujúce ukrajinské mestá. Nepriateľ vás nemá na diaľku ako detekovať, drony odpaľujete mimo zorného poľa, sú tiché a rýchle. Switchblade 600 majú dolet do 40 km, reálne použitie bude zrejme do 30 km, doba letu je 40 minút, príprava na použitie zaberie 10 minút, hlavicu má od Javelinu prípadne iné nálože, jednoduché odpálenie, obsluhu pravdepodobne vycvičíte do týždňa. Switchblade má dolet 10 km a doba letu je 15 minút. Celý systém pripravíte na nasadenie za 2 minúty.

Zabudnite na drahé bombardovacie a stíhacie lietadlá, drahé protiletecké systémy, drahé tanky. Ukrajinci doteraz efektívne prepadávali tanky a kolóny, ale na vzdialené delostrelectvo, ktoré spôsobuje až 80 % strát vojakov, nemali protizbraň. Pri pití rannej kávy si myslím, že teraz už majú. Ruské delostrelectvo idi na chuj!

Nemôžem sa dočkať videa z útoku týchto dronov. Ruskí vojaci po prvom zasiahnutom tanku budú vyskakovať z vozidiel a utekať. Ak USA dodá Ukrajine stovky týchto dronov, tak Rusom nepomôže Kinjal, TOS1, Uragán, PancirS1 a iné drahé vojnové stroje.

Budúcnosť vedenia vojen je v dronoch. V samostatných, či rojoch. Nie v tankoch. Pri rannej káve dochádzam k záveru, že tanky sa budú používať už len sporadicky a len vtedy, ak budú mať dostatočné krytie protidronovými bojovými prostriedkami. Obrana proti dronom už existuje, ale nevšimol som si, že ju Rusi majú, tak asi len v zanedbateľnom množstve. Namyslení „nadradení“ imperiálni nadčlovekovia Rusi sa pripravovali na minulú vojnu. Dúfam, že dostanú poriadne po papuli.

PS: Pár videí..

Teraz najčítanejšie