Denník N

Nedeľne ráno a Ukrajina

Pripravme sa na veľký nával chronicky chorých-ranených ľudí z Ukrajiny

Imobilný chlapec z Východnej Ukrajiny s otcom cestujú z Charkova do Vyšného Nemeckého (Infekčná encefalitída, reziduálna tetrapareza. Predchádzajúca anamnéza prekonaných cievnych príhod na MRI, december 2021). Plánujú prejsť hranice dnes – zajtra a spoločne s vyčerpaným otcom zháňame kontakty, kto unaveného a dehydrovaného chlapca urgentne prijme. Z Kyjeva medzitým cestuje 18- ročná slečna s rakovinou a náš ukrajinský lekár, ktorý v piatok pricestoval z Anglicka a pomáha na hraniciach, sa jej snaží zorganizovať prevoz.
Dobrovoľníčka MALnS, ktorá koordinuje prevoz hendikepovaných detí z najviac postihnutých oblastí Ukrajiny, dáva dokopy zoznamy, vybavuje dokumenty a vyberá z nich najviac komplikované prípady. Opisuje mi ako vyzerá príprava na očakávané ruské útoky. Bojím sa o ňu, ale vie čo robí. Je to hrdinka. Povie mi jednoducho, treba rýchlo konať…
Riaditeľ nemocnice z Charkova mi volá a prosí, aby sme poslali aspoň lieky bez predpisu, ak s tými viazanými na predpis (antibiotiká) je taký problém a zdieľa informácie, že už sa im minuli aj rukavice.

Čo potrebuje Ukrajina

  1. lieky. Hlásia sa nám nemocnice – dávam vzor nemocnice z Charkova – najviac zasiahnutá oblasť ale toho je viac
  2. uvoľniť svoje nemocnice pre vojakov a aby sme pomohli s postihnutými deťmi

3. jedlo

Teraz najčítanejšie

Alona Kurotova

Neviem sa bezradne pozerať na veci, ktoré považujem za nefunkčné a nelogické a vtedy mám múzu písať. Venujem sa problematike detí cudzincov a krajanov, zahraničných zdravotníkov a podnikateľov a vidím v týchto oblastiach dosť výrazné medzery. Myslím si, že v dnešnej dobe globalizácie sa nemôžeme vyhýbať cudzincom, ale využívať ich potenciál v prospech nás všetkých.