Denník N

K. Földvári: O detektívke (Čitateľský denník 15/2022)

„Pretože detektívka — a treba to povedať nahlas — je naozaj predovšetkým literatúra. S plnou vážnosťou a ctižiadostivosťou vyrovnať sa detektivkárskym profíkom sa jej venoval nejeden slávny spisovateľ; spomeňme aspoň Grahama Greena či Williama Faulknera. A naopak hammettovský či chandlerovský štýl dokázateľne ovplyvnil modernú americkú literatúru. Aj preto je scestné považovať detektívny príbeh len za akýsi druh krížovky, ktorú po vylúštení tajničky môžeme rovno zahodiť. Je to literatúra ako každá iná, čiže dobrá alebo zlá.“

Keďže mám slabosť pre pekné knižné edície, dostalo sa ku mne aj niekoľko zväzkov venovaných dielu slovenského spisovateľa a literárneho kritika Kornela Földváriho. K tým O stručnostiO karikatúre sa dostanem niekedy nabudúce, dnes sa spolu s vami pozriem na úvahy O detektívke.

Földvári bol známy svojou láskou k „pokleslým“ žánrom. Western, komiks, horor a práve detektívku by však sám takto hanlivo nikdy neoznačil — literatúru delil len na dobrú a zlú, kvalitnú a nekvalitnú. To, že častokrát naberá brakovú formu, nevidel ako problém samotného žánru, ale ako problém neschopných autorov. Tých schopných — a že ich bolo a je viac než dosť — chronologicky predstavuje vo svojej knihe.

Začína v devätnástom storočí, keď Edgar Allan Poe — Földvárim zvaný ako „Ján Krstiteľ detektívky“ — vytvoril postavu Augusta Dupina. Jeho tri príbehy obsahovali už všetko podstatné, čo robí detektívku detektívkou — dedukciu, postupné odhaľovanie tajomstva, postavu súkromného detektíva a jeho menej dôvtipného partnera a napätie medzi hlavným hrdinom a políciou.

Postupne prechádza celú detektívnu sieň slávy — od Sherlocka Holmesa, cez Chestertonovho pátra Browna, Hercule Poirota, sudcu Ti až po súčasných slovenských autorov (Červenáka tam však nehľadajte; autor zomrel v roku 2015). Špeciálny priestor venuje Raymondovi Chandlerovi a americkej drsnej škole, v ktorej detektív nečelí len páchateľovi, ale vlastne aj celej spoločnosti.

O detektívke je krásna kniha. Nielen svojim obsahom, z ktorého cítiť autorovu lásku k tomuto žánru a literatúre ako takej, ale aj formou. Celá edícia má totiž obálky tvorené drsnou sivou lepenkou, farebnou oriezkou a plátenným chrbtom, ktorý na poličke vyzerá naozaj výborne. Už sa teším na ďalšie zväzky — a to je vždy pozitívne ukončenie recenzie.

K. Földvári: O detektívke
Koloman Kertész Bagala, 2019
184 strán
*
90 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie