Denník N

MUSICBOX 2022 | 12. týždeň

Aj prvú aprílovú nedeľu som pripravil tri albumy, o ktoré si myslím, že by sa vám mohli páčiť, či už ide o starých harcovníkov Y&T, speváka Stevea Hogartha z Marillion, či gitaristu Briana Hughesa.

Y&T – Ten (1990)

Y&T sa pôvodne volali Yesterday & Today. Ide o americkú hardrockovú skupinu, ktorá vznikla už v roku 1974. Kapelu pôvodne spolumanažovali Herbie Herbert (ktorý riadil aj Journey) a Louis „Lou“ Bramy, Ten produkoval Mike Stone. Ten bol známy spolupráciou s Queen, ale jeho rukopis počiť aj na albume Whitesnake 1987.

Na albume nájdete balady Don’t Be Afraid of the Dark, Ten Lovers a Come in from the Rain, ale aj nefalšované hardrockové skladby ako sú Hard Times, City a Surrender. Videoklip k piesni Don’t Be Afraid of the Dark sa považuje za najlepšie video, aké kedy urobili.

STEVE ‚h‘ HOGARTH – Ice Cream Genius (1987)

Steve Hogarth sa preslávil v Marillione. Jeho sólovka Zmrzlinový génius prináša zábavnú hudbu s množstvom štýlov od popu až po progresívny rock. Silnou stránkou albumu sú jeho texty,  podobu s hudbou Marillion však neočakávajte, ale určite  kúsok z neho nájdete napríklad v skladbe Your Dinosaur Thing.

Album nahrali: Steve Hogarth (spev, klávesy), Dave Gregory (gitary), Craig Leon (12-strunová gitara), Richard Barbieri (syntetizátory), Tim Wheater (flauta), Brian Edwards (saxofón), Trevor Edwards (trombón), Eddie „Tan-Tan“ Thornton (trúbka), Stuart Gordon (strunové nástroje), Chucho Merchan (basová gitara), Clem Burke (bicie), Luis Jardim (perkusie), Steve Jansen (perkusie), Cassell Webb (vokály) a Stuart Epps (vokály).

BRIAN HUGHES – Between dusk… And Dreaming (1990)

Kanadský gitarista Brian Hughes spolupracoval viac ako dvadsať rokov pracoval so speváčkou Loreenou McKennitt, kde spoluprodukoval mnohé z jej nahrávok a viedol jej koncertnú skupinu. V roku 1990 nahral svoj prvý album s klávesákom Anthonym Panaccim, ktorý sa nesie v pokojnom fusion štýle.

https://music.apple.com/sk/album/between-dusk-and-dreaming/1092696087?l=sk

Teraz najčítanejšie

Richard Pliešovský

Po tejto zemi sa pohybujem už päťdesiat rokov. Umenie mi pomáha vidieť svet krajším. Mojou vášňou sú knihy a hudba.