Denník N

Zaradiť zbrojné spoločnosti do svojho portfólia?

Keď prebieha vojna, logicky sú zbrojárske spoločnosti v pluse. Platí to aj pre konflikt na Ukrajine.

Kto tak urobil doteraz, môže sa dnes radovať. Akcie firiem vyrábajúcich zbrane, stíhačky, tanky a ďalšie komponenty používané vo vojenských konfliktoch vzrástli od príchodu Ruska na územie Ukrajiny. Vlády jednotlivých štátov začali robiť inventúru armád a bojových prostriedkov, čo ich priviedlo aj k zvyšovaniu rozpočtu na zbrojenie. Ktoré štáty a spoločnosti najviac profitujú zo smutnej situácie na Ukrajine?

Navyšovanie rozpočtu na obranu

Svoje výdavky na obranu zo štátov EÚ zvýšia napríklad Dánsko a Nemecko. Berlín plánuje vyčleniť dodatočných 100 miliárd eur na obranu. Túto novinku oznámil nemecký kancelár Olaf Scholz. Vytvorený bude tzv. špeciálny fond, kde sa budú nachádzať výdavky na obranu, teda budú mimo federálneho rozpočtu. Investícia má posilniť vojenské kapacity Nemecka a krajina sa takto snaží splniť, dokonca prekročiť cieľ NATO pre vojenské výdavky vo výške 2 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne.

USA na čele

Predaj vojenského vybavenia USA zahraničným vládam klesol v poslednom fiškálnom roku o 21 % na 138 miliárd USD, uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí počas decembra. Existujú dva hlavné spôsoby, ako zahraničné vlády nakupujú zbrane od amerických spoločností: priamy komerčný predaj dohodnutý medzi vládou a spoločnosťou; a zahraničný vojenský predaj, pri ktorom zahraničná vláda zvyčajne kontaktuje predstaviteľa ministerstva obrany na americkom veľvyslanectve v jej hlavnom meste. Obe si vyžadujú súhlas vlády USA. Napriek zníženiu sú USA stále lídrom v exporte zbraní. Medzi rokmi 2016 a 2020 globálne vyviezli 37 percent zbraní, kedy aj prekonali Rusko, ktoré sa umiestnilo na druhom mieste s 20 percentami.

ProfitLevel-Zarska-Ktore krajiny vyvazaju najviac zbraniGraf: Trhový podiel popredných vývozcov zbraní v rokoch 2017 až 2021 podľa krajín. (Zdroj: www.statista.com)

Firmy profitujúce z vojenského konfliktu

Northrop Grumman, Lockheed Martin, Raytheon a Boeing môžeme zaradiť medzi hlavné firmy dodávajúce vojenské komponenty, ktoré si zároveň polepšili na hodnote akcií od začatia vojenského konfliktu na Ukrajine. Spoločnosť Northrop Grumman vzrástla o cca 14% od 24.2., Lockheed Martin o 12%, Raytheon o približne 9% a akcie Boeingu ako jediné zo skupiny klesli na hodnote.

ProfitLevel-Zarska-Northrop Grumman CorporationVýkonnosť spoločnosti Northrop Grumman Corporation za posledných 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

Northrop Grumman Corporation je globálna letecká a obranná spoločnosť. Segmenty spoločnosti zahŕňajú letecké systémy, obranné systémy, misijné systémy a vesmírne systémy. To, či investovať do spoločností dodávajúcich zbrane a obranné systémy (okrem iného), sa už musíte rozhodnúť sami, nakoľko je to špecifický segment s morálnou otázkou, pri ktorom však aktuálne vidíme priestor na rast.

 

 

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/