Denník N

A. Kleon: Ukaž, co děláš! (Čitateľský denník 17/2022)

„Slová mají váhu. Autoři se rádi uchylují k obehranému ‚Má práce mluví sama za sebe‘, ale pravda je, že vaše práce sama za sebe nemluví. Lidské bytosti chtějí vědet, odkud věci pocházejí, jak byly vyrobeny a kdo je jejich tvůrcem. Příběhy o vaší práci mají obrovský vliv na to, jak lidé vaši práci cítí a chápou, což pak ovlivňuje způsob, jakým ji hodnotí.“

Pamätáte sa ešte na knihu Kraď jako umělec? Výtvarník Austin Kleon v nej píše o procese tvorby, hľadaní inšpirácií a zhromažďovaní nápadov a „kuriozít“, ktoré by sa mohli kreatívnym autorom časom hodiť. Kniha mala obrovský úspech — nielen medzi umelcami — a logicky tak muselo prísť pokračovanie. Po otázke ako niečo vytvoriť sa teda Kleon pýta: Čo s tým celým potom? Teda okrem vyzdvihnutia prípadného honoráru, samozrejme. Jeho odpoveď znie: Ukaž, co děláš!

Kleon začína tým, že tradičný mýtus o osamelom géniovi označí za… mýtus. Pohľad do dejín nám hovorí, že talentovaní ľudia neboli osamotenými ostrovčekmi geniality, ale súčasťou určitého kolektívu, ktorý ich ovplyvňoval. Preto aj súčasní výtvarníci / hudobníci / dizajnéri / architekti — dosaďte si podľa svojich preferencií — nemôžu existovať vo vzduchoprázdne. Musia sa prepájať, spoznávať, nechať sa inšpirovať a byť inšpiráciou pre iných. Prispieť svojou troškou do tohto kolektívneho tvoriaceho procesu. A na to sa dajú výborne využiť sociálne siete a internet.

Ako to už pri amerických knihách býva, aj Ukaž, co děláš je zložená z desiatich bodov. Nespamuj, vyučuj, vydrž, zdieľaj niečo malé každý deň — jednotlivé kapitoly sa venujú drobným praktickým radám, ako prezentovať svoju prácu prístupným a obohacujúcim spôsobom. A ako si od nej zachovať zdravý odstup pomocou šuplíka. Keďže je Kleon hlavne výtvarníkom, kniha je plná vtipných kresbičiek a grafov v decentnej čiernobielej podobe.

V konečnom dôsledku som sa nedozvedel nič nové — v tom bolo prínosnejšie Kraď jako umělec — ale je to milé, malé, vtipné a povzbudí k ďalšej tvorbe. Pekný darček pre každého tvorivého človeka.

A. Kleon: Ukaž, co děláš!
Jan Melvil publishing, 2014
224 strán
*
70 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.