Denník N

Kávové opojenie alebo pripravte si doma lahodnú kávu ako z kaviarne

Káva patrí medzi nápoje, ktoré sa v spoločnosti tešia obrovskej popularite medzi širokými vrstvami obyvateľstva.

Pijú ju totiž všetky vekové kategórie a spája sa s príjemným rituálom osamote alebo s našimi blízkymi. Vôňa kávy je pre nás nesmierne opojná a príjemná. Káva je typická najmä horkastou chuťou a jemnou mliečnou penou rozplývajúcou sa na jazyku.

Populárny nápoj vhodný pre každého?

Káva sa často hodnotí ako teplý nápoj vhodný pre každého. Nie všetkým síce chutí káva ako taká, no v súčasnosti sa dá pripraviť na toľko spôsobov, že si dokážeme nájsť prevedenie, ktoré nás ohúri. Kaviarne najčastejšie pripravujú kávy z kávovaru, no niektoré ponúkajú aj filtrované, či prekvapkávané kávy. Môžete si tiež vybrať rôzne (aj limitované edície) druhy káv a tak ochutnať široké spektrum odrôd a techník prípravy.

Káva doma sa dá pripravovať taktiež rôznymi spôsobmi.  Môžete si napríklad taktiež zadovážiť kvalitný kávovar alebo french press. Taktiež je obľúbený aj moka kávovar, či kapsulové verzie kávovarov. Jednotlivé spôsoby predstavujú formy prípravy kávy rôznej kvality a tiež aj v rôznych cenových prevedeniach. Aj vďaka tomu je káva nápojom, ktorý je dostupný pre každého.

Čo by ste mali vedieť o káve a jej príprave?

Okrem odrody kávy a jej kvality je pre prípravu dobrej kávy dôležité aj správne skladovanie kávových zŕn. Zrná by ste mali najlepšie skladovať v pôvodnom vákuovom obale. Ten slúži na to, aby zrná mohli dýchať, no aby sa do obalu nedostával vzduch. Nadbytočný vzduch v priestore skladovania zŕn môže viesť k oxidácii a tým aj zmene kvality kávových zŕn. To môže výrazne zhoršiť chuťové vlastnosti kávy a rovnako aj dojem z výsledného nápoja.

Pri príprave kávových zŕn a ich spracovaní pred prípravou samotného nápoja je veľmi dôležitou súčasťou aj mletie kávových zŕn. Mletie sa pritom odvíja predovšetkým od spôsobu prípravy, ktorý idete na prípravu kávy použiť. Niektoré spôsoby si vyžadujú hrubšie, iné zas jemnejšie mletie. Výsledná namletá káva výrazne ovplyvňuje chuť výsledného nápoja.

Bohatá história kávy sa spája predovšetkým s jej stimulačnými účinkami na ľudský organizmus. Okrem toho, že ľudia v minulosti pili kávu najmä na „nakopnutie organizmu“, dnes sa považuje za lahodný nápoj. Spája sa s príjemnými posedeniami v prekrásnych kaviarňach. Vďaka rôznym spôsobom prípravy si každý deň viete vychutnať inú intenzitu, chuť, či kombináciu kávy a tak popularita tohto nápoja stále vzrastá.

Teraz najčítanejšie