Denník N

Akým smerom pokračuje „energetická vojna“?

V blízkej dobe sa vysokých cien energií nezbavíme. Práve naopak, s vyostrovaním sporu Západ-Rusko budú rásť. Pre investorov to znamená, že by sa mali držať menej rizikových aktív.

Vzťahy medzi štátmi a Ruskom sa začínajú v posledných dňoch uberať rôznymi smermi. Zatiaľ, čo niektoré štáty sa striktne dištancujú od tejto krajiny, iné sú viac opatrné pri svojich vyjadreniach a pri ďalších začíname vidieť celkom pevné vzťahy. Dôvodom je aj veľká závislosť od energetických komodít, ktorých cena nabrala rekordné maximá.

Zdá sa, že Rusko v dohľadnej dobe nie je pripravené na robenie kompromisov. Dobre si uvedomuje svoju pozíciu lídra zo strany dodávateľa nerastného bohatstva a využíva ju vedome. V kritickej pozícii sú viaceré štáty. Napríklad Švajčiarsko, teda krajina, ktorá zachováva politickú aj vojenskú neutralitu, realizuje až 80% všetkých obchodov Ruska s nerastnými surovinami.

Ukrajina ako zdroj bohatstva

Práve energetická kontrola a výhoda Ruska, čo sa týka nerastných zdrojov môže byť aj dôvodom napadnutia Ukrajiny. Tá má bohaté nerastné zdroje vo vysokých koncentráciách. Hovoríme o značných zásobách uhlia, železnej rudy, zemného plynu, mangánu, soli, ropy, grafitu, síry, kaolínu, titánu, niklu, horčíka, dreva a ortuti. Ukrajina má druhé najväčšie známe zásoby plynu v Európe, okrem ruských zásob plynu v Ázii. V prepočte na zemný plyn má krajina okolo 1,09 bilióna metrov kubických. Cena zemného plynu sa za posledný mesiac zdvihla približne o 20%.

ProfitLevel-Zarska-Cena zemneho plynu neustale rastieVýkonnosť Natural Gas Futures za posledných 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

Cieľ OPEC-u sa nezhoduje s izoláciou Ruska

Minister energetiky Spojených arabských emirátov Suhail al-Mazrouei upozorňuje, že cieľom skupiny OPEC+ je viacmennej stabilizácia trhov a zvýšenie množstva dodávok, čo samozrejme nekoleruje s odstavením Ruskej federácie ako dodávateľa ropy. Suhail Al Mazrouei ako bývalý prezident ropnej aliancie, tiež uviedol, že dodávkam z Ruska sa aktuálne nemôže vyrovnať žiadna iná krajina, a tiež, že politika by nemala odvádzať pozornosť od úsilia OPEC+ zodpovedne riadiť energetické trhy.

Čína a India ako spojenci Ruska?

Tieto dve krajiny majú spoločnú jednu črtu a to je vysoká hustota zaľudnenia ich územia. To vytvára samozrejme vysoký dopyt po komoditách. Sú významnými dovozcami ropy a aktuálne bojujú s vysokými cenami ropy, ktoré od minulého roka prudko vzrástli. Práve pre nich je riešením kúpa lacnej ropy z Ruska. India je tretím najväčším dovozcom ropy na svete a v momentálnej cenovej vojne, o čo najlacnejšiu ropu, zvažuje obnovenie partnerstva s Ruskom. Ceny sú neporovnateľne nižšie a ekonomická situácia tlačí Indiu k nepopulárnemu rozhodnutiu. To, že Čína nakupuje viac ruskej ropy nie je v zásade žiadnym prekvapením. Krajina pravdepodobne „skočí“ po zľavnenej rope z Ruska. Čína je už teraz najväčším samostatným nákupcom ruskej ropy a podľa IEA v roku 2021 kúpila v priemere 1,6 milióna barelov ruskej ropy denne.

Posledné obdobie je turbulentné na trhu s komoditami, preto by sa investori mohli uberať smerom do menej rizikovejších aktív. Vysoké ceny už začínajú viesť ku stagnácii ekonomiky a v najhoršom prípade môžeme začať pociťovať už čoskoro príchod recesie.

 

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/