Vyhlásenie predstaviteľov profesií z oblasti justície k ruskej vojnovej agresii na Ukrajine

Vyhlásenie zverejňujeme v plnom znení. Podporiť vyhlásenie svojim podpisom môže široká verejnosť skrz portál mojapeticia.sk.

Ako ľudia, ktorí si ctia slobodný, civilizovaný a demokratický spôsob života, a ako občania a občianky členského štátu Európskej únie a NATO, sme zhrození zo správ, obrazov a svedectiev prichádzajúcich k nám z Ukrajiny, kde Ruská federácia pácha barbarské a neodpustiteľné zločiny na deťoch, ženách a na ďalšom civilnom obyvateľstve.

Pre demokratický civilizovaný svet ako svedka udalostí na Ukrajine musí raz a navždy platiť, že žiadne nerastné suroviny z Ruskej federácie, žiadne politické vzťahy a historické sentimenty nás nesmú prinútiť, aby sme odvrátili zrak od agresie a krutosti páchanej Ruskou federáciou a jej vojskom na Ukrajine.

Vyslovujeme sa za bezodkladnú politickú, obchodnú a medzinárodnú izoláciu Ruskej federácie. Oslovujeme medzinárodné spoločenstvo s výzvou na vytvorenie vojnového tribunálu pre stíhanie a vyvodzovanie zodpovednosti za vojnové zločiny páchané Ruskou federáciu na Ukrajine a jej civilnom obyvateľstve.

Podporujeme ukončenie diplomatických a politických stykov Slovenskej republiky s Ruskou federáciou. V našich očiach neexistuje ospravedlniteľný dôvod, aby demokratický suverénny štát pestoval akékoľvek vzťahy a udržiaval priateľstvo s diktatúrou v takejto podobe.

Je našou občianskou zodpovednosťou a morálnou povinnosťou odsúdiť zverstvá páchané ruskou armádou na Ukrajine a postaviť sa proti nim. Dnes stojíme pri Ukrajine a pomáhame jej brániť jej slobodu a právo na sebaurčenie. Ukrajina svojou nezlomnosťou a rezistenciou bojuje aj za nás a našu slobodu.

Sme pripravení a pripravené aj naďalej podporovať Ukrajinu a jej ľudí všetkými nám dostupnými prostriedkami tak na našom území, ako aj v spolupráci s našimi spojencami, a to občiansky a rovnako v rámci svojich profesií. Chceme byť pomocnou rukou pre ľudí z Ukrajiny a oporou ich právu prežiť a žiť naďalej.

Podpísaní signatári a signatárky zverejňujeme toto vyhlásenie, keďže nemôžeme mlčať a poučení vlastnými tragédiami z minulosti nedokážeme stáť opodiaľ ako súčasť mlčiacej strany. Ozývame sa v záujme presadzovania univerzálnych hodnôt slobody a demokracie. Konáme tak z túžby zachovať slobodu a demokraciu v našej krajine a zároveň odhodlaní tieto hodnoty brániť. K verejnému prejaveniu postoja nás vedie ľudskosť, spolupatričnosť s Ukrajinkami a Ukrajincami aj vôľa zanechať našim deťom slobodný svet, aký ho dnes pozná naša generácia.

Zároveň pozývame všetkých predstaviteľov nielen z oblasti justície, ale širokej odbornej a laickej verejnosti a občianskej spoločnosti, aby zvážili prípadné pripojenie sa k tomuto alebo obdobnému vyhláseniu na podporu slobody, demokracie a Ukrajiny.

Svoj podpis k tomuto vyhláseniu môžete pripojiť TU.

Tomáš Hubinák, poradca ministerky pre ústavné právo, Ministerstvo spravodlivosti SR

Lucia Berdisová, členka Súdnej rady SR

Martin Butko, generálny riaditeľ Sekcie dohľadu, Ministerstvo spravodlivosti SR

Ján Dankovčik, riaditeľ odboru dohľadu nad právnickými profesiami, Ministerstvo spravodlivosti SR

Katarína Ficová, poradkyňa sudkyne Ústavného súdu SR, Ústavný súd SR

Anna Findurová Staničová, analytička Ústavného súdu SR, Ústavný súd SR

Tomáš Heriban, riaditeľ Kancelárie ministerky, Ministerstvo spravodlivosti SR

Ján Juran, riaditeľ odboru znaleckej, tlmočníckej a prekladateľskej činnosti, Ministerstvo spravodlivosti SR

Jozef Kirst, poradca sudcu Ústavného súdu SR, Ústavný súd SR

Dana Kirstová, poradkyňa sudcu Ústavného súdu SR, Ústavný súd SR

Danka Kovaľová, riaditeľka Analytického centra, Ministerstvo spravodlivosti SR

Gabriela Krivdová, poradkyňa sudcu Ústavného súdu SR, Ústavný súd SR

Monika Lamačková, riaditeľka Kancelárie štátneho tajomníka, Ministerstvo spravodlivosti SR

Andrej Majerník, člen Súdnej rady SR

Lajos Mészáros, emeritný sudca Ústavného súdu SR, člen Súdnej rady SR

Juraj Palúš, generálny riaditeľ Sekcie legislatívy, Ministerstvo spravodlivosti SR

Lucia Patkolóová, riaditeľka odboru trestného súdnictva, Ministerstvo spravodlivosti SR

Matúš Sopata, generálny riaditeľ Právnej sekcie, Ministerstvo spravodlivosti SR

Richard Sviežený, generálny riaditeľ Sekcie trestného práva, Ministerstvo spravodlivosti SR

Diana Turčíková, poradkyňa sudcu Ústavného súdu SR, Ústavný súd SR

Zuzana Vokálová, riaditeľka odboru dohľadu nad súdnictvom, Ministerstvo spravodlivosti SR

Lucia Žitňanská, poradkyňa ministerky pre civilné právo, Ministerstvo spravodlivosti SR

Tomáš Hubinák

Remeslom právnik činný na poli ústavného práva. V rokoch 2013 až 2020 poradca Ústavného súdu SR a rokoch 2020 až 2022 poradca ministerky spravodlivosti M. Kolíkovej. V súčasnosti riaditeľ legislatívno-právneho odboru Kancelárie prezidenta SR. Sledovať autora môžete aj na Twitteri.