Denník N

Newyorské atrakcie, ktoré sú pre turistov celkom zdarma

Zdroj: pexels/Craig Adderley
Zdroj: pexels/Craig Adderley

Ak sa tento rok chystáte vyraziť do New Yorku, jedného z najnavštevovanejších a najrušnejších miest sveta, nezabudnite si pred cestou dôkladne pripraviť itinerár. Ak vám popri klasických zastávkach, akými sú ikonické Times Square, legendárny Central Park či Empire State Building ostane nejaký voľný čas, mám pre vás zopár tipov na zaujímavé atrakcie, ktoré môžete v New Yorku absolvovať úplne zadarmo.

1) Plavba trajektom Staten Island Ferry

Z Manhattanu na Staten Island úplne zadarmo? Tak prečo to nevyužiť. Vychutnajte si pohľad na Sochu slobody zblízka a zažite plavbu na legendárnom trajekte Staten Island Ferry, ktorá trvá zhruba 25 minút. Loď premáva po ústí rieky Hudson sedem dní v týždni vo frekvencii každých 15 až 20 minút.

2) Promenáda High Line

Pôvodne vyvýšená nákladná železničná trať na západnej strane Manhattanu, ktorú premenili na verejný park. Z promenády ohraničenej zeleňou sú nádherné výhľady na mesto. Nachádzajú sa tu tiež rôzne umelecké inštalácie.

3) Farmárske múzeum Queens County

Queens County Farm Museum sa síce nachádza kúsok od mesta (cca 30 minút), určite ale stojí za návštevu, najmä ak sa do New Yorku chystáte s celou rodinou. Nazrieť tu môžete do histórie farmárskych prác, povoziť sa na sennom valci, vyskúšať si kŕmenie zvierat či absolvovať zaujímavé prednášky.

4) Morgan Library & Museum

Pôvodne osobná knižnica finančníka, zberateľa a kultúrneho mecenáša Pierponta Morgana v centre New Yorku, ktorá je v súčasnosti múzeom a nezávislou výskumnou knižnicou. Morgan začal ešte v roku 1890 zhromažďovať vzácne literárne a historické rukopisy, tlačené knihy či majstrovské kresby. Dnes si ich môžete zadarmo pozrieť v Morgan Library & Museum každý piatok v rámci programu Free Friday. Treba sa však dopredu zaregistrovať.

5) ZOO v Bronxe

Opäť jeden tip pre cestovateľov s deťmi. Zoologická záhrada v newyorskom Bronxe je pre návštevníkov otvorená bezplatne každú stredu. Nezabudnite si zarezervovať termín dopredu (rezervácia sa spúšťa vždy v pondelok o 17:00 na nasledujúcu stredu).

6) Výstava Polonsky v Newyorskej verejnej knižnici

Ak vás zaujíma umenie, odskočte si počas návštevy New Yorku na trvalú výstavu Polonsky v Newyorskej verejnej knižnici. Pokochať sa tu môžete kúskami zo vzácnej zbierky – či už historickými dokumentami alebo rukopismi. Na návštevu sa treba dopredu zaregistrovať, vstup je však zadarmo.

7) Prehliadka v Brooklynskom pivovare

Žiadny milovník piva by počas návštevy New Yorku nemal vynechať prehliadku Brooklyn Brewery, na ktorej sa dozvie všetko o histórii piva v Amerike či pivovarníctve. Chýbať nebude ani ochutnávka miestneho piva za menší poplatok. Vstup každú nedeľu medzi 13:00 – 16:00 je však úplne zdarma.

Teraz najčítanejšie

Roman Pribyla

Som zanietený cestovateľ, ktorý vždy rád objavuje nové a zaujímavé miesta.