Denník N

Prvý zákon v ozbrojenom konflikte: Neprehrávajte! Ak by sme prehrali vojnu, všetci by sme boli stíhaní ako vojnoví zločinci.

Putin a Curtis LeMay
Putin a Curtis LeMay

McNamara, minister obrany Spojených štátov amerických, citoval po japonskej vojne generála Curtis LeMaya, ktorý na margo amerického bombardovania Japonska, povedal:

“Ak by sme prehrali vojnu, všetci by sme boli stíhaní ako vojnoví zločinci.”

Braňo Závodský sa včera pýtal svojich hostí na nasledovné otázky: Čo sú to vojnové zločiny? Postaví sa pred súd v Hágu niekedy aj Putin?

Prológ

Britskí a americkí spravodajskí dôstojníci nepatrili medzi tých, ktorí si vo februári mysleli, že Putin blafuje. Vedeli, čo sa bude diať, a preto aj teraz vedia, ktorí ruskí dôstojníci vydávajú rozkazy.

Okrem iného, od začiatku konfliktu Volodymyr Zelenskij presviedča svojich spojencov, NATO a USA, aby Putina uznali vinným nielen ako agresora, ale aj ako vojnového zločinca.

Príbeh o masovom hrobe nájdenom v Buči šokoval svet. Na druhej strane vidíme aj kruté videá , na ktorých si Ukrajinci filmujú, ako sa správajú k zajatým Rusom.

Vráťme sa k požiadavke Zelenského. Aké má šance, že Putin skončí v lavici obžalovaných? Má tri možnosti a tri slová ALE.

Zatykač by mohol vydať:

  1. Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu.
    • ALE, jeho právomoc neuznáva Rusko a ani Spojené štáty.  Ak by náhodou ICC obvinilo Putina, a bol by stále prezidentom, už by nemohol zastupovať Rusko na medzinárodných rokovaniach.  To by mohlo Putina ešte viac posilniť na domácej pôde.
  2. Medzinárodný súdny dvor pri OSN, ktorý môže rozhodnúť proti Putinovi a Rusku.
    • ALE zase každé rozhodnutie musí presadiť Bezpečnostná rada OSN, ktorej členom je Rusko s právom veta.
  3. Právnici by sa mohli pokúsiť oprieť o princíp „univerzálnej jurisdikcie
    • ALE v rámci princípu univerzálnej jurisdikcie, majú prezidenti štátu vždy imunitu.

Aj pre tieto tri ALE si je ťažké predstaviť, že Putin bude niekedy stáť pred medzinárodným súdom.

Čo nám k tomu povie história?

Politika a moc často rozhodujú o tom, kto zasadne do sudcovského kresla a kto bude sedieť v súdnej sieni, na ľavici obžalovaných.

Krátko po druhej svetovej vojne v Norimbergu spojenci odsúdili v záverečnom rozsudku 34 vysokých predstaviteľov porazeného nacistického režimu, za konkrétne vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti. Prokurátori v Norimbergu mali pri záverečných slovách prístup k desiatkam tisíc dokumentov, ktoré detailne zachytávali príkazy obžalovaných.

Curtis LeMay, americký generál a ďaľší americkí velitelia, sa stali v japonskej vojne známymi preto, že nariadili masívne bombardovanie 67. japonských miest zápalnými bombami.  Bombardéry B-29 zhadzovali stovky zápalných bômb (kazetové bomby, horčíkové bomby, bomby s bielym fosforom a napalm) na výslovne civilné cieľe v Japonsku, čo je samozrejme vojnový zločin.

Obhorené pozostatky japonských civilistov po bombardovaní Tokia

Táto strategická bombardovacia kampaň proti Japonsku,  medzi marcom 1945 a japonskou kapituláciou v auguste 1945, zabila do 500 000 japonských civilistov a päť miliónov ľudí bolo bez bez domova. USA vtedy zničila asi 40 % zastavaných oblastí v týchto 67. mestách.

McNamara, minister obrany Spojených štátov amerických,  citoval po vojne generála Curtis LeMaya, ktorý na margo bombardovania povedal:

  • Ak by sme prehrali vojnu, všetci by sme boli stíhaní ako vojnoví zločinci.

V roku 2003 bol natočený dokumentárny film “ The fog of war” , kde McNamara, jeden z najmocnejších osobností svetovej politiky , priblížil názor na vedenie modernej vojny:

Na základe všetkých dostupných informácií, ako aj z výsledkov ICC  týkajúceho sa vyšetrovania genocídy v Darfúre si myslím, že bude veľmi ťažké dostať Putina pred tribunál.

Pokiaľ neprehrá túto vojnu, alebo nebude odstavený od moci, kto iný z Kremľa  by sa obrátil proti svojmu šéfovi, svedčil by proti nemu a podal prokurátorovi usvedčujúce dokumenty?

Filmy a fotografie zbombardovanej nemocnice z Mariupoľu alebo zabíjanie civilistov, či ohavný čin v Buči, to nie je bohužiaľ kľúčový dôkaz. Je to len dôkaz, že boli spáchané vojnové zločiny veliteľom tej ktorej ruskej jednotky, ktorá na tom mieste operovala.

Naviac, pri každom súdnom procese je potrebné preukázať aj úmysel.

Aj preto, ak by sa mal Putin dostať na lavicu obžalovaných, bude potrebné zaistiť poznámky, príkazy, záznamy jeho rozhovorov.

Napísal niečo Putin ? Nahral ho niektorý z jeho dôverníkov, minister zahraničia Sergej Lavrov, minister obrany Sergejovi Šojgu či velitelia brigád a práporov, ktorí páchajú tieto hrozné činy na Ukrajine?

Toto sú kľúčové otázky.

Epilóg

Ak Rusko prehrá, alebo Putin stratí svoju moc, jedine jeho nástupcovia sa môžu prehrabávať v kremeľských archívoch a nájsť usvedčujúce Putinove poznámky o genocíde. Až potom môžme očakávať, či Putina vydajú do Háagu a či sa tam bude krčiť pred nejakým západným tribunálom.

Ale toto je niečo, s čím môžme v súčasnosti a s prihliadnutím na historické skutočnosti, ťažko počítať…

diskusia

Teraz najčítanejšie

JEM

Neonacizmus, komunizmus, socializmus, unilaterizmus, multikuturalizmus, genderizmus, neomarxizmus, progresivizmus a EU woke totalitarizmus náś uberajú o slobodu, o slobodu vyjadrovania v mene cancel culture a ponárajú opäť Európu do priepasti temného veku.