Denník N

Makara – RTVS – staznost obcana

…napiste i vy… Rada pre vysielanie a retransmisiu, rada pre reklamu (a regulaciu propagandy) v SR….Pytam sa, aku politicku stranu zastupuje p. Makara v tejto relacii? Statut RTVS hovori, citujem: „Základné informácie o Rade pre vysielanie a retransmisiu Poslaním rady je presadzovať záujmy verejnosti pri uplatňovaní práva na informácie, slobody prejavu a práva na prístup ku kultúrnym hodnotám a vzdelaniu…“

Dobrý deň želam,
peknú nedeľu, ktorú, verím, si nenecháte kaziť sledovaním neuveritene neprofesionalnej relacie O pat minut 12, ktoru ako moderator „vyraba“ p. Makara. Jednoducho, sledoval som to asi 5 sec. keď dostala p. Remišová otázku, tak odpovedal p. Makara panovi politikovi.
Pytam sa, aku politicku stranu zastupuje p. Makara v tejto relacii? Statut RTVS hovori, citujem: „Základné informácie o Rade pre vysielanie a retransmisiu Poslaním rady je presadzovať záujmy verejnosti pri uplatňovaní práva na informácie, slobody prejavu a práva na prístup ku kultúrnym hodnotám a vzdelaniu…“ pýtam sa, je toto obsahovo v poriadku?
Ak moderátor povie na otazku pre niekoho ineho, že system S -300 je obranna zbran? (Kto sa ho pytal na nazor?
Kto mu dal pravo skakat neustale do reci?
Kto ma zaujem na tom, aby si dvaja „diskutujuci“ neustale rozpravali sami pre seba, svoje monology, naraz?
Je to mimoriadne stresujuce.
Nepokoj to vzbudzuje…
Nie je v zaujme SR zvysovat napatie, nepokoj… Ci je? Uz nehovorime o obcanoch, o zaujmoch, o blahobyte, o budovani..hovori sa o vojne, o neviem com, ukazuju sa zabery cviciacich vojakov, ukazky z roznych zaberov z roznych cviceni…pripomina to  to, co bolo kedysi, Armadny magazin, Zo zapisnika clena pohranicnej straze…Furt niekto bezal niekam, so psom, vlciak sa brodi bazinou, vojak s kozusinkovom golieri…naco to je dobre? ??? Kto to potrebuje? Kto to vybera do vysielania a kto schvaluje????
Teda, nie som odbornik na tieto systemy (S 300), ale logicky, ak to moze naraz zostrelit az sest lietadiel, tak je to o tom, ktore lietadla prave letia vo vzdusnom priestore a ak tych sest oznacim za utocne, tak logicky, S – 300 je v pozicii obrannej zbrane.
Teda staci, ked bude utocit v regulernom boji jedna armada proti druhej
(ak to tak vobec je, lebo podla vsetkeho, sa jedna armada uz mesiac skryva medzi civilistami v mestach a je otazne, ci takto brania civilistov, alebo ich ohrozuju tym, ze ich nebrania, ze ich vystavuju – bezbrannych – ostrelovaniu, bez vody, tepla, v strese, matky s detmi, seiori…),
teda jedna armada nebude v regulernom boji utocit s lietadlami a zapoji (zameria) nas „dar“ S 300 a urci i v ramci svojho utoku nepriatelskych sest lietadiel ci rakiet ako ciel…a je to…
p. Makara ja neviem, je vobec vystudovany novinar?
Za co si platime tych 5 Eur ako obcania? JA uz mesiac nedokazem sledovat RTVS, lebo sa tam NIC nedozviem.
A v pokoji si pozriem poslanca p. Keryho na internete, bude to zostrihane bez rusenia….
Preco je v tej relacii p. Remisova, ked ma jej strana „Za ludi“ podporu cca. 1%? Koho zastupuje? Ake zaujmy? Pan Kery je tam ako ostrakizovany maly chlapec a pritom je to zjavne odbornik.
Ako sa nik nebavil s p. Putinom pred tou vojnou, tak sa nebavi nik ani s nikym, kto ma iny nazor. Je to nahoda? Je to demokracia? Je to v sulade so statutom RTVS (RPR)? Mame pravo na informacie, doveryhodne a dve strany zastupene v relcii, vyvazenost…
Toto je propaganda. Praktiky totality, kedy akoby niekto skusal, ci dokazeme zniest – v malej krajine – v state – premenovanie systemu demokrtacie na totalitny autoritarsky rezim.
Pripomina to velmi stav, aky bol dvadsat rokov po skonceni prvej svetovej vojny v Europe. Pomaly jediny stat, ktory este  oficialne vyznaval hodnoty demokracie bolo CSR. Ostatne, male, nove staty, postupne presli na iny system poriadku.
Napr. Belgicko…ako skoncilo pri utoku Nemecka na Francuzsko o par rokov neskor?
Komu na takom state zalezalo???
Ake zaujmy haji p. Remisova? Mne nestaci, ked vyhlasi, ze ona sleduje vyroky p. Frantiska (papez), ked neda jediny argumnt k tomu jeho nazoru, uplne legitimnemu a prirodzenemu, ze je za mier a ze zbrane predlzuju utrpenie…
Tu staci, ked niekto nieco vyhlasi, ze je pravda, ze ma pravdu, povie, co je nepravda…a je to. A je to! Ziadny argument ziaden novinar – profesional – nepyta..nevidi za sebou zaujmy obcanov SR? ZA koho sa pyta? Za svojho sefa?
Ta vlada – v pomocou RTVS, ak by plnila svoje ulohy v ramci vychovy a sirenia demoracie, mala uz davno skoncit. Neplnite si ziadnu ulohu, ktoru mate zo zakona.
Z Ustavy SR vyplyva, hned v prvych clankoch, ze je stat budovani na principoch mierovej spoluprace, riesenia vztahov…a tu sa priamo propaguje vojenske riesenie a vstupovanie do konfliktu inych statov – z hladiska medzinarodneho prava…
My jednoducho nie sme oficialne vo vojne.
Nemame zaujmy – dufam- na uzemi inych statov. Nik sa na to obcanov nepytal, nema nik mandat robit nieco ine, ako je zakotvene v UStave SR. Nie je to legitimne.
Argument, ze nas priatel ma zaujmu a teda i my mame take zaujmy, lebo sme partneri, je neuveritelne cudny…Preco priatelia nediskutuju o zaujmoch? AK jeden skoci zo skaly, skocia vsetci priatelia s nim? Ci on povie, ze skoci, oni sa pochytaju za ruky a radostne – infantilne- sa rozbehnu… a on…co vcetko moze urobit? Vieme? Logicky, ake ma moznosti? P. Remisova…
Ohrozili obcania SR, voleni, inych obcanov, maju pritom podporu cca. 15%…akym pravom ohrozi mensina vacsinu? Je to demokraticke? aky priklad to dava mladezi? ako vzdeláva RTVS a ako „elita“?
Priznam sa, bol som volic strany Za ludi. Davno som ich vyzval, aby to vzdali. Nik mi neodpisal..Naco…hlas dostali. Podvod na volicoch. Zakrocit by podla mna mala GR SR… Kde je armada SR? Kedysi mala najvyssiu doveryhodnot…ako haji demokraciu? Rozda zbrane, obranne?
Tak to vidim. Sloboda prejavu obcana….ja odmietam, aby sme tu raz mali jeden superstat po vzore sukromnej televize, kde su modre a zlte farby, ako vieme, sui to farby, ktore priznivo vnimaju divaci…slnko a more, sugescia…odmietam, aby som sa raz dozil toho, ze niekto povie, ze i nasa vlaska, trikolora…propaguje agresora a ma sa zmenit…priklad…myslim, ze to je v scenari niekoho…kto pise tu scenar? Kto nas tu ovplyvnuje? Je to v sulade so zakonom o RTVS?
Tento stat jednoducho stratil „fasadu“, nik neriesi principy prava, vykonna moc zasahuje do sudnej moci, policia pomaha skor niekomu a chrani neviem koho…atd. Ako mame verit ministrovi obrany SR, ked nehovori pravdu????
AK zajtra povie, ze je bezpecnost zarucena…ako mu ma obcan takto verit? Nema vlada eticky kódex??? NEskladaju poslanci NR SR slub? CO tam je napisane? Ze mozu klamat? Ze si nevazia obcanov, lebo su pre nich asi „zobraci“? Priatelia su inde? A ta trapna relacia, ako z zo Severnej Koreii prave skoncila…tak koncim svoju staznost i ja. Mam toho plne zuby! Ziadam o odvolanie p. MAkaru i jeho teamu….
„Mier nemôže byť postavený na základoch strachu.“ — Marshall B. Rosenberg
Na tento vyrok so msi spomenul, pocas mojho dnesneho cyklovypetu…a presne som si spomenul i na znameho, byvaleho ucitela, ktory raz prisiel na nasu akciu. Jednoducho, dnes dochodca, aktivny cyklista, prezil utrpenie v koncentraku. Rodicia mu tam zahynuli…A co on spachal? Preco musel prave on . dieta – trpiet? Je nieco podobne v tom, co sa deje dnes? Je teraz jeden narod oznaceny za vinneho an blok? Preco maju byt za bvojnu vinni napr. paraolympionici z tej krajiny??? To je normalne? Je to ludske? Kulturne? Podla akych hodnot? Tu vladne naozaj iracionalizmus? Kde je poriadok? Kde je pravo? Kde je dialog? NAco mame vlastny jazyk, ked nik nikoho nepocuva? Nesluzi nahodou jazyk prave na dohovor? ABy sa zabralilo vojne? Ako je mozne, ze prejav p. Putina tesne pred vojnou som videl na CT24 a tam to hodnotili „odbornici“, novinarka tak, ze to su „blaboly“. O tom prejave v RTVS ci v SR som ani nechyroval. Tak sa cuduje fakt len ten, kto uveri tomu, kto je oznaceny za „odbornika“. A asi nebudem chyrovat ani o sprave o tom, co sa stalo s nasim darom, sytemom S 300. Kam docestoval… take spravy, informacie…ze podme…
Odpisali mi v pondelok z Rad pre regulaciu reklamy:

Vážený pán Bošanský,

 

„Rada pre reklamu je orgánom etickej samoregulácie reklamy a v jej kompetencii je interpretácia Etického kódexu reklamnej praxe, vrátane posudzovania súladu/nesúladu komerčnej komunikácie – reklamy (okrem politickej reklamy) s týmto Kódexom. Vo Vašej sťažnosti sa odvolávate na konkrétnu televíznu reláciu a jej obsah, posudzovanie ktorej nespadá do našej kompetencie a ustanovenia Kódexu sa na takúto formu vysielania ani nevzťahujú.

 

Ďakujem za pochopenie

 

S pozdravom

TR“

A ja som odpisal pani toto:
„Dobry den, kedysi bol pojem Reklama skoro ekvivalent so slovom Propagacia – tu ide o PROPAGANDU a to urcite nie je v sulade s etickym kodexom – z hladiska ovplyvnovania verejnej mienky. Mozno by bolo dobre skusit vysvetlit i verejnsti, aky je medzi tym vsetky rozdiel. Co sa cim sleduja a co je este ok —-a  co uz je ohrozenie pre zdravy vyvoj spolocnosti…

Teraz najčítanejšie