Denník N

(Ne) fungovanie mestských častí v Košiciach

Mestské časti majú len dve mestá na Slovensku. Bratislava (takmer 500 tis. obyvateľov) a Košice (takmer 250 tis. obyvateľov). Košice majú až 22 mestských častí, ktoré majú zároveň ďaleko menšie kompetencie, ako 17 mestských častí hlavného mesta. V Košiciach tak máme dva problémy týkajúce sa mestských častí. Ich vysoký počet, ktorý môže viesť k neefektívnosti a nerozumne rozdelené kompetencie.

Ministerstvo financií SR, v dokumente Moderné a úspešné Slovensko z roku 2020 uviedlo, že obce s 20 až 50 tis. obyvateľmi dokážu až 90% svojich výdavkov minúť na rozvoj obce a poskytovanie služieb. Zároveň uvádza, že tieto obce sú pri svojom výkone najefektívnejšie. S ďalším rastom počtu obyvateľov efektívnosť klesá, napríklad z dôvodu zložitejšej komunikácie, či koordinačnými problémami. Toto však nie je jediná výhoda mestských častí. Ruku na srdce – máte problém s chodníkom pred svojím blokom. Asi sa hneď nepôjdete objednať k primátorovi mesta. Väčšina obyvateľov sa prirodzene obracia v prvom rade na starostu mestskej časti. Ten sa môže aktívnejšie zaujímať aj o každodenné problémy obyvateľov.

Čo majú mestské časti na starosti?

Ktoré ako. To je asi najväčší problém, aký máme. Kompetencie. Iné kompetencie majú mestské časti v Bratislave, iné mestské časti v Košiciach. Iné kompetencie majú veľké mestské časti, iné malé. Chaos, neporiadok. Uvediem jeden príklad. Kúpili ste si psíka. Zisťujete, akú máte povinnosť voči úradom. Po dlhom googlení si zistíte, že potrebujete psa nahlásiť na úrade mestskej časti. Tam vám však povedia, že psa síce zapíšu do daného registra na mestskej časti, no napriek tomu musíte ísť na magistrát mesta Košice, aby ste sa zaregistrovali na platenie dane za psa. Tú následne platíte mestu Košice, aby mesto polovicu vybraných peňazí poslalo naspäť na mestskú časť. Aké jednoduché..

Mestské časti v Košiciach si zaslúžia reštart!

V Košiciach máme veľa mestských častí. Myslí si to väčšina obyvateľov a myslím si to aj ja. Okrem počtu majú problém aj s kompetenciami. Vo viacerých veciach, slúžia mestské časti ako pošta pre magistrát mesta. Nie preto, že by nechceli alebo nevedeli problémy obyvateľov riešiť. Niekedy tak totiž robia aj nad rámec svojich možností. Jednoducho preto, že na to nemajú kompetencie. Riešenie tejto témy je však v nedohľadne. Vnímajme však, že pokiaľ ide o problematiku mestských častí v Košiciach, máme dva problémy, ktoré musíme riešiť. Tým prvým je veľký počet mestských častí, z ktorých je veľká časť jednoducho neefektívna. Druhým problémom je nejasné a často nelogické rozdelenie kompetencií. Bol by som rád, ak by sa po rokoch rozprávania o tom, čo všetko treba zmeniť v rámci fungovania mestských častí, aj niečo spravilo. Narozprávalo sa toho už dosť. Čo myslíte?..

Teraz najčítanejšie

Matej Kundrát

Pracoval som na Ministerstve financií SR, Košickom samosprávnom kraji aj na mestskej časti Košice-Západ. Po odchode do súkromného sektora som spolu s kolegami zakladal občianske združenie LiKE - Máme radi Košice!