Denník N

Zlaté časy na trhu s komoditami

Komodity sa plošne vydali na rastovú dráhu, avšak nie všetky majú reálny dlhodobý rastový potenciál.

Budú komodity zažívať v nasledujúcich mesiacoch ďalšie oživenie a mali by ich investori zaradiť do svojho portfólia aj napriek rekordným cenám? Samozrejme nie každá investícia do komodity sa musí vyplatiť. Faktory vplývajúce na rast, či pokles, sa odlišujú aj v závislosti od konkrétneho sektoru.

Investovanie do „zelených kovov“

Zaujímavým trendom môžu byť tzv. „zelené kovy“, ktoré sa využívajú pri výroby elektrických vozidiel. Ide hlavne o kovy, ako je meď, nikel, striebro, hliník a platina. Podporou pre ich rast je snaha mnohých krajín zlepšiť životné prostredie a teda zavádzanie emisných kvót, čo vedie krajiny k investíciám a produkcii energeticky čistejších a elektrických automobilov. Technologická aktivita smerom nahor by mohla podporiť hlavne meď, keďže sa používa v najnovších inováciách, ktoré sa spoliehajú na technológiu 5G a tento kov je aj základnou súčasťou elektrických vozidiel.

ProfitLevel-Žárska-Meď za 2 roky výrazne zdraželaVýkonnosť Futures s meďou počas posledných 5-tich rokov. (Zdroj: www.investing.com)

Zlato ako bezpečný prístav

Čím väčšia neistota na trhu, tým vyššia pravdepodobnosť, že investorov zaujme relatívne bezpečná investícia do zlata. V poslednom čase sme zaznamenali mnohé faktory, ktoré podporujú rast tejto komodity. Chuť riskovať sa oslabila tesne pred zverejnením údajov o inflácii v USA, ktoré by mohli podporiť agresívnu politiku Fedu. Dôležitým faktorom je aktuálne vojna na Ukrajine a sankcie proti Rusku. Na trhu môžeme vidieť napätie a potenciál pre ďalšie blokácie voči ruskej energetike, ak EÚ uskutoční plány na ropné embargo voči Rusku. Rozhodujúce bude v nadchádzajúcich týždňoch, ako sa zachová Rusko, resp. jeho ochota vyjednávať s Ukrajinou, prípadne ukončenie vojenského konfliktu.

ProfitLevel-Žárska-Zlato narástlo až na 2000 dolárovVýkonnosť zlata počas posledných 5-tich rokov. (Zdroj: www.tradingeconomics.com)

Agro komodity

Najsledovanejšími komoditami v poľnohospodárskom sektore sú momentálne pšenica, kukurica a káva. Aj tu má jednoznačný vplyv nepriaznivá situácia na Ukrajine, nakoľko je krajina významným dodávateľom prvých dvoch komodít. Na druhej strane sú aj vysoké ceny pohonných hmôt a hnojív, ktoré tlačia ceny nahor. V ďalšom období nie je pravdepodobné, že situácia sa zmení, ak nenastane rapídny obrat k lepšiemu na území Ukrajiny.

Covid ešte nepovedal posledné slovo

Najnovšie ceny ropy ovplyvňuje situácia s pandémiou v Číne. Táto krajina je najväčším globálnym dovozcom ropy a v Šanghaji sa spotrebuje cca 4 % ropy. Obavy z lockdownu znížili cenu ropy na najnižšiu úroveň od februára. Medzinárodná benchmarková ropa Brent klesla pod 100 USD. Aj takéto výkyvy však prinášajú vhodnú investičnú príležitosť pre investorov, ktorí čakajú práve na korekciu.

ProfitLevel-Žárska-Ropa sa stále drží nad 100 dolármiVýkonnosť Brent Oil Futures za posledných 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

 

 

 

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/