Denník N

Je po Veľkej noci. Vojna už začne aj na Slovensku.

Reč bude napr. že štát, čo je podľa ústavy aj medzinárodného zakotvenia demokratickým, zamestnáva a živí u nás tisíce ľudí, ktorí sa nestožňujú s jeho ústavou, so zákonmi, a niektorí ani s jeho zriadením. Putin to vie. Prečo sa roky tvárime, že my nie?

… je po veľkonočných sviatkoch a na  Slovensku sa opäť dvíha vlna, nesúca penu zlej minulosti. Nadchádza ofenzíva bývalých komunistov, mečiarovcov, slotovcov, ficovcov… a ich fašistického  maškarného sprievodu. Koncom apríla a v máji chystajú mega protesty a vyhrážajú  aj generálnym štrajkom. Nie náhodou sa v tých istých dobách chystá  na Ukrajine krvavá ofenzíva ruských okupantov.

Hľa, roky chystané zúčtovanie so Západom a jeho demokraciou sa zdá byť putinovcom aj ficovcom, či kotlebovcom – nadosah!
Kedy, ak nie teraz? Vyspelý svet je zasiahnutý dôsledkami kríz a problémov, aké tu od II. sv. vojny  neboli. Dva roky  zúrila pandémia  mutácií Covid -19 ,  to indukovalo v demokratických štátoch politickú nestabilitu. Ale sotva sa následné ekonomické dôsledky rozvinuli, znásobila ich vojna Ruska proti Ukrajine. A ako otvorene povedal prezident Putin- tú vojnu začal najmä proti nám – Západu, Ukrajina je iba bojisko. Z odstupu aj vidno, ako Rusi už od polovice minulého roku podnecovali rast cien energií a surovín. Útokom na Ukrajinu dovtedajší extrémny rast cien plynu (a tým aj elektriny)  ešte vybičovali. Napokon putinovci dosiahli, že na ukrajinskom krviprelievaní zarábajú – a to ešte aj na úkor toho, koho idú zničiť :  štátov Európskej únie.

Súčasne vedú „vyháňajúcu vojnu“, čiže cieľavedome vyvolávajú exodus miliónov Ukrajincov do štátov EÚ. Aj tieto náklady majú dopadnúť na bedrá COVID-om vyčerpanej EÚ. Náš rozvrat je  súčasťou a vlastne hlavným cieľom  Putinovho vojnového plánu.

Za uplynulých 30 rokov bola tunajšia pro-ruská piata kolóna  zosobnená najmä politikmi – bývalými komunistami, prezlečenými po r. 1989 za soc-demokratov, ďalej  komunistami prezlečenými za  narodniarov    a napokon pro-ruskými fašistami. To je obraz dnešnej opozície. Už od volieb 2020 sa bojí najmä tej „katastrofy“, že by sa u nás mohli sa svoje trestné činy zodpovedať aj politici.

A skutočne : policajti majú za tejto vlády rozviazané ruky, vďaka čomu je   vo väzení cca pol stovka vysokých „papalášov“, vrátane generálneho prokurátora. Z opozičných vodcov je jeden už po definitívnom súde : Kotleba (podmienka za propagáciu fašizmu, stratil poslanecký mandát). Ďalší čakajú a obávajú sa, že ich pod ťarchou svedkov a dôkazov  hodia cez palubu aj ich vlastní. V strachu preto  voči vláde bojujú s heslom zúfalcov : čím horšie (pre Slovensko), tým lepšie (pre nás).
Nebolo veru za pandémie v Európe štátu, kde by politici v boji s ňou nezmiernili svoj antagonizmus –  okrem Slovenska. Iba u nás opozícia verejne vyzývala občianstvo  ku odmietaniu vakcín, aj ku ignorovaniu rúšok a protipandemických opatrení. Koľko tak zbytočne zomrelo ľudí? Škody súvisiace so zbytočne  stratenými životmi a rozkladom pôvodnej atmosféry solidarity  …. , to už sotva niekto vyčísli.

Fico, Pellegrini, Uhrík, Kotleba …  namiesto aby opoziční lídri počas  pandémie ukázali na Slovensku, že  pomáhajú, poriadali „infikačné“ protesty a blokády, s cieľom celkovej destabilizácie  a predčasných  volieb.

Ešte viac sa ale budú snažiť teraz , kedy na slovenské domácnosti dopadá finančná ťarcha za ruské vojnové dobrodružstvo. Začínajú nás drviť vysoké ceny ruských energií, najmä plynu (a odvodene elektriny). S tým ide, nevyhnutne, vysoká inflácia.

A piata kolóna unisono ryčí : my sme vám to hovorili! Však Rusi nás majú odjakživa v hrsti! Tancujme iba tak, ako Putin píska… a možno nám jeho blahorodie  plyn nezdražie.

Vyššie spomenutí pro-ruskí politici sú za ostatné roky symbolmi tunajšieho odporu (raz otvoreného, inokedy „podlinkového“) voči hodnotám Západu … ale okrem nich sa u nás môže  Rusko spoľahnúť  aj na masy pro-ruských „užitočných idiotov“, ktorých máme – a to aj v porovnaní s inými bývalými ruskými kolóniami – najviac. O tomto fenoméne sa u nás veľa nehovorí. Možno jedného,  či dvoch takých aj poznáte …. a teraz si hovoríte – však to sú iba ohlúpnutí   dobráci,   nie sú politikmi, ani žiadnymi platenými Putinovými agentami… tak čo nás do nich?  Máte pravdu, nie sú nikým platení. A predsa – dôsledky ich konania sú  také, ako by Putinom platení boli.


Škody, zavinené  pro-ruskými „užitočnými idiotmi“ počas troch desaťročí  budovania štátu a demokracie na Slovensku je len ťažko zrátať. Ako voliči vždy boli na strane komunistov  a  ďalších odporcov Západu. Najprv skandovali za pro-ruského Mečiara, potom za pro-ruského Fica,  pro-ruského Kotlebu …. a napokon rovno za Putina. Vždy to bola pre Slovensko katastrofa, ale proruskí „užitoční idioti“ sú  i tak tabu. Prečo?

Nuž, priznajme si, že kto z nás by nemal v rodine nejakých tých „absolventov vysokej školy života“? A čo horšie – komu z nás sa v ostatnej dekáde pod vplyvom ruskej hybridnej vojny „nezbláznil“ niekto zo známych , či dokonca  priateľov? … hádam toto je príčina, prečo nehovoríme radi o tomto kľúčovom probléme Slovenska : o veľkom počte  hodnotovo aj informačne dezorientovaných, či priam zdezolátovaných občanov. Naše mlčanie ale nič nemení na fakte, že „užitoční idioti“ tu sú a rozhodujú o našej budúcnosti. Nie je to ale žiadna endemická dispozícia, naša anomália vznikla pôsobením  rôznych faktorov ,  za dlhé roky…ale má vonkajšie príčiny.


Napríklad aj v tom, že nehovoríme už roky  o tom, ako naše elektronické médiá (osobitne verejnoprávna televízia) vytvárajú deň za dňom nejednoznačné,  hodnotovo zahmlené  vnímanie sveta, v ktorom akoby ani nebolo hodnôt, pravdy, ani dobra. Všetko je v ňom iba „pol na pol“…  Toto „pravde-podobné“ vnímanie reality sveta  šíria na ďalšie generácie aj mnohí učitelia (z tých sa vraj až tretina s „doučuje“ z extrémistických médií!). Fenomén nejasného sveta  „pol na pol“ postihuje u nás aj ľudí z rôznych štátnych štruktúr , ktorí by mali byť oporou právneho a demokratického  štátu- od sudcov, cez prokurátorov, policajtov, vojakov … až po šíky úradníkov štátnej správy.

Slovenská republika, ktorá je podľa ústavy,  aj medzinárodného zakotvenia demokratickým štátom,  zamestnáva a živí tisíce ľudí, ktorí sa nestožňujú s jej demokratickou ústavou, s významnými  zákonmi … a niektorí ani s jej štátnym zriadením a medzinárodným ukotvením.  Stav štátu, konkrétne  jeho riadiacich elít, je teda dosť absurdným.  A predsa  sme si na to dokázali  zvyknúť. Žijeme v predstave, že náš štát i tak funguje, že hodnotová nejednoznačnosť a nelojalita neprekračujú únosnú mieru. Ale to všetko mohlo platiť v časoch mieru. Tie  sa skončili 24.2.22.

Odvtedy sme  svedkami – ale aj terčom – krutej a krvavej  vojny. Otázka absentujúcej lojality  štátnych zamestancov voči základným hodnotám štátu sa vo vojne stáva vážnou slabinou, či dokonca otáznikom nad budúcnosťou štátu… A kremeľský diktátor o tom vie. Má tu dlhoročný rešerš a od nepamäti  sieť špiónov,  ktorí nepochybne odhalili všetky naše slabiny. Putin vie, že hoci aj boli Slováci nútení počas 40 rokov klaňať sa chorej ideológii z Kremľa – mnohí aj po tejto  ponižujúcej skúsenosti obdivujú ruskú autokraciu, aj kult veľkého Ruska (=ZSSR).
Hoci aj sme národom, ktorý Rusi nadránom 21. augusta 1968 zákerne prepadli – cca tretina z nás stojí na strane agresorov, ktorí  rovnako zákerne prepadli Ukrajincov. Nepochopiteľné rozumom, ale o ten tu očividne nejde…


O tomto tabu, o piatej kolóne spochybňovačov hodnôt Západu a vyznavačov ruského kultu, treba začať na Slovensku otvorene hovoriť. A zviditeľniť  ten spor, lebo tabu nič nerieši.  Aj my musíme zviesť svoj boj.  Posledné 2 roky predsa potvrdili, že práve na Slovensku je piata kolóna odporcov Západu najpočetnejšou a pre budúcnosť štátu najrizikovejšou.

Masy politicky a hodnotovo dezorientovaných  nás brzdia už od čias, čo tunajší totalitári poprezliekali kabáty. Práve oni začali s falzifikovaním skutočnosti, ale demokrati im nedali – kým ešte mohli – po prstoch.  Neskôr nejeden z nich zbohatol a ovládli (či skôr uniesli) mnohé médiá, a napokon  aj  štát. A dnes tu máme  oligarchov  s imanetnými protizápadnými postojmi.  V spojení s bývalými komunistickými (a fašistickými) politikmi tvoria temnú, nebezpečnú moc – hlavný rizikový faktor  Slovenskej republiky, pokiaľ ide o jej  budúcnosť. A s nimi  neznášanlivé masy hlupákov, čo im a Putinovi tancujú do nôty.

Po Veľkej noci 2022 budú jedni aj druhí sledovať ukrajinské krviprelievanie s očakávaním ruského triumfu. Slovenskí pro-putinovskí politici dúfajú, že ruská  „špeciálna operácia“ im  pomôže mobilizovať svoje  voličstvo  a opäť získať moc (ak by k tomu došlo, nerátajme s tým, že by ešte raz rizkovali jej stratu).

Ich  stúpenci, tunajší „užitoční idioti“ V. V. Putina,  nemávajú iný cieľ, než že „na moje slová došlo“.  Kedysi o podobných napísal Nicollo Machiavelli toto:
„A videl som húf hrobárov ako sa drzali za ruky a tancovali a spievali: vítaný buď mor!“ (Nicollo Machiavelli:  o prichode moru do Florencie, rok 1521.).
Vtedajší hrobári očividne nechápali, že radosť z vymierania Florencie im môže  ľahko zhorknúť, ak aj ich stihne  to, čo tancujúc prajú  iným.

A presne takí slepí  sú aj slovenskí hrobári demokracie z tejto jari, z roku 2022. Dnes si od radosti nad prehlbujúcou sa krízou mädlia ruky. Ale kríza (akákoľvek) už vládnucich demokratov nerozoženie, skôr stmelí. Tak to bolo v minulosti vždy a bude aj teraz. A čo hnev chudobných, ktorých dnes huckajú ficovci, pellegríniovci a kotlebovci  do protestov? Ten  sa môže v kríze dosť ľahko obrátiť voči skutočným vykrádačom štátu – voči nim samotným.
Úprimne povedané : bolo by to aj spravodlivé.

Teraz najčítanejšie

Ján Budaj

Venujem sa, ešte stále,  verejným otázkam.