Denník N

S vedcami okolo sveta: V medzinárodnej spolupráci pomôže vedkyňa v Martine pochopiť ako cítime bolesť a svrbenie

Danica Jurčáková je energická vedkyňa, ktorá sa nadchla pre výskum molekulárnych princípov bolesti a svrbenia. V tejto oblasti je stále veľa nepoznaného a o tom, že je nesmierne dôležitá svedčí aj minuloročná Nobelova cena za fyziológiu a medicínu.

Danica vo svojom laboratóriu

Po návrate zo Spojených štátov, kde Danica  pôsobila na renomovanej Johns Hopkins Univerzite, si rozbieha vlastnú výskumnú skupinu na Jesseniovej lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Martine.

V rozhovore nás zaujímalo, čo zakladanie skupiny obnáša, akú stratégiu môžu mladí ambiciózni výskumníci zvoliť, o aké granty sa  uchádzať a ako sa prebojovať naspäť po prestávkach z rodinných dôvodov.

Svoje neskrývané nadšenie pre vedu Danica pretavuje do popularizácie vedy buď prednáškami alebo písaním článkov pre Vedátor_sk. Popularizáciu vedy Danica doporučuje aj ako terapiu pre ostatné vedkyne a vedcov. Ak by vás tento tip terapie zaujal, popularizáciu vedy si môžete vyskúšať aj cez blog Žijem vedu ;).

Tento rozhovor , ale aj doterajšie epizódy rozhovorov s úspešnými vedcami a vedkyňami, si vypočujte na Spotify, Google podcastsApple podcasts.

Ak máte tip na hosťa, ktorého by sme mali jednoznačne vyspovedať, napíšte nám na email [email protected].

Teraz najčítanejšie

Žijem vedu

Žijem Vedu je platforma, ktorá dáva priestor všetkým slovenským vedkyniam a vedcom prispieť k napredovaniu vedy na Slovensku.