Denník N

Právo na klamstvo, ktoré pôsobí deštruktívne

Koľkí na začiatku hľadali odôvodnenie pre túto vojnu, už na začiatku obhajovali to čo bude viesť k smrti desaťtisícov, nie iba vojakov, ale aj civilistov. Ako sú títo ľudia proti vojne keď už na samom začiatku obhajovali dôvody agresora pre ňu? Ako sú títo ľudia proti vojne, keď svoju kritiku adresujú vždy napadnutému a nie tomu kto agresiu spôsobil? Agresor si mohol dovoliť vojnu aj vďaka klamstvám, ktorým verili, agresor si môže dovoliť udržať vojnu aj vďaka klamstvám, ktoré si držia, či sú to už samotní Rusi alebo užitoční idioti zo zahraničia. Klamstvo umožnilo prenášať zodpovednosť, ale bez zodpovednosti nedôjde k náprave a zlo ďalej pretrváva. Vina sa rozdáva na všetky ostatné strany namiesto toho aby smerovala na agresora, neprídu Vám títo ľudia ako klamári? Hovoria niečo o vojnovom štvaní, pritom svojimi klamstvami spoluvytvorili už dávno rámec pre túto vojnu.

Putin by nebol tam kde je bez svojich obhajcov, podporovateľov, ale aj bez tých, ktorí mlčali a vnímali ho nekriticky. Majú reči, kde si bol vtedy, kde si bol v minulosti. No páni, niektorí diktátorov kritizovali od počiatku. A niektorí nedokážu ani len potom čo začnú takúto brutálnu vojnu v regióne kde žijeme.

Už len od toho poznáte klamára, že spochybňuje právo brániť sa viac ako spochybňuje právo niekoho zaútočiť. Zaútočiť alebo nezaútočiť, tam je možnosť voľby, aká je možnosť voľby v tom nebrániť sa pri agresii? Vojna začala práve preto, že už aj predtým sa Putinovi nebránili dostatočne samotní Rusi, nebránili sa mu dostatočne ani ľudia zo zahraničia ale robili si z neho svojho hrdinu, ktorí už dnes má na svedomí tisíce civilistov.

Klamári si dobre uvedomujú na pozadí, že klamú, aj preto im vyhovujú skreslené informácie vypúšťané agresorom a ďalej distribuované jeho hlasnými trúbami, aby si mohli zachovávať tvár. Veria, že agresor informuje o vojne pravdivejšie ako všetci nezávislí pozorovatelia, ktorí sú naopak v ich očiach klamári. Dáva im to logiku, dáva, aj keď to žiadnu logiku nemá. Je to sebaobrana pred skutočnosťou, sebaobrana pred pravdou o svete, ktorej by museli čeliť. Klamstvo umožní vytesniť, zľahčiť, otočiť, nazývať skutočnosti hoaxmi a veriť hoaxom agresora pre pokoj duše.

Títo klamári sú ako klamári za druhej svetovej vojny, ktorí by Židom doporučili aby sa nacistom nevzpierali, aby si nerobili problémy a vzdali sa im, lebo skončiť v pracovnom tábore, nemusí byť také zlé. Doporučili to aj preto, že to nie je ich osud alebo ho za svoj osud nepovažujú. Doporučujú to aj preto, že stále viac sa vedia identifikovať s Rusom, ktorí sa dlhodobo dobrovoľne necháva oklamať ako sa vedia identifikovať s Ukrajincom, ktorého krajina bola vďaka týmto klamstvám napadnutá.

Udržujú si morálnu nadradenosť tak ako Rusi, pritom Rusko je pôvodca tohto otrasného zločinu, tejto vojny. Preto tá otázka v úvode, aké právo majú na klamstvo, ktoré pôsobí deštruktívne v takom rozsahu ako pôsobí. Keď im niekto toto právo upiera, či ich kritizuje, robia zo seba obete, pritom iba podporujú rámec v ktorom môže vojna ďalej pokračovať. Vinu nepripisujú agresorovi, ale nedostatočnému podrobeniu sa. Nie každý na svete sa chce podrobiť klamstvu ako oni. Toto násilie vychádza z klamstva, nevyrieši sa tým, že ustúpime agresorom a klamárom. Nikdy to tak nikde nefungovalo, tak prečo to tvrdíte? Je Vám vaša vlastná pýcha vybudovaná v klamstve prednejšia ako životy ľudí na Ukrajine?

Užitoční idioti Západu nám chcú vštiepiť základy naučenej bezmocnosti, chcú nás naučiť to čo naučil Putin Rusov, to vďaka čomu mohol si dovoliť aj vojnu a nechať zabíjať civilistov ako aj vlastných vojakov. Užitoční idioti nás chcú naučiť, že drž hubu a krok, inak bude ešte horšie, ale presne tento prístup udržal Putina pri moci aj za hranicou jeho demokratických mandátov.

Klamstvo už otupilo mnohým dušu, tak aby sa stali povoľní k fašizmu, aby sa ho vedeli zastať, tak aby naopak smerovali kritiku k tým, ktorí sú odporcovia alebo obete fašizmu. A nazývajú naopak fašizmom čo upiera slobodu šíriť tieto deštruktívne klamstvá. Sorry, ale fašizmus tu každý deň má na svedomí stovky mŕtvych, nie vaše zranené city, ktoré sú z toho, že Vám všetci netlieskajú na klamstvá s deštruktívnym obsahom. To nad čím horekujete je vyvodenie zodpovednosti voči vaším klamstvám.

Lebo existuje zodpovednosť za klamstvo, ktoré pôsobí deštruktívne. Aj keď tí čo ho šíria odmietajú prijať túto zodpovednosť. Sú rovnakí ako Putin, síce nemajú takú moc ako on, ale prístup majú podobný, rovnako ako Putin chcú nejaké to svoje „víťazstvo“, nech to stojí čo to stojí. Hovoria, že chcú mier a nechcú vojnu, ale to nie je pravda, keby to tak bolo, ako prvé by sa vzdali klamstiev, ktoré majú od toho kto ju spôsobil. Vzdali by sa klamstiev, ktoré prišli spolu s vojnou, aby jej pomáhali, aby pomáhali agresorovi udržať sa v sedle. Sedia v tom sedle spolu s ním, obete sú im u prdele, ak vidia obeť tak iba na strane agresora a na strane obete sa snažia nájsť vinníka, tak ako aj na strane každého kto by skutočným obetiam chcel pomocť.

Palivom vojny je aj klamstvo, určite viac ako pomoc alebo ochota brániť sa. Palivom vojny je pýcha klamárov, ktorí nikdy nekritizovali agresora tak ako mohli, ale hľadali chyby vždy radšej inde.

Teraz najčítanejšie