Denník N

Čo má nové Tesla?

V Tesle sa neustále niečo deje, aj keď nie vždy ide o pozitívne správy. Značka Elona Muska však stále zostáva love-brandom.

V Muskovom gigante na výrobu automobilov sa stále niečo deje. Spoločnosť Tesla je tiež veľmi obľúbená u investorov, pôsobí v dvoch segmentoch – automobilový priemysel a výroba energie. Firma bola predtým známa ako Tesla Motors, Inc. a vo februári 2017 zmenila svoj názov na Tesla, Inc. Bola založená v roku 2003 známym vizionárom Elonom Muskom a jej ústredie je v Austine v Texase. Aké novinky prináša táto spoločnosť aktuálne?

Lítium sa stalo nedostatkovou komoditou

Respektíve neustále zvyšovanie cien lítia prinútilo zakladateľa Tesly uvažovať o rozšírení jeho pôsobenia v oblasti ťažby. Musk naznačil, že kvôli vysokým cenám komodity by sa mohol pustiť aj sám do jeho ťažby. Pre elektromobilitu je táto surovina kľúčovou ale otázne je, či by Tesla vedela zabezpečiť všetky potrebné regulácie na ťažbu a v konečnom dôsledku, či by bola schopná znížiť celkové náklady na získanie tejto komodity.

Zlá recenzia pre Teslu

Danny Roman vrátil svoj Model X začiatkom roka 2020. Dôvodom boli problémy s vybitím a následným nabíjaním  batérie. Zákazník uvádza, že napriek vráteniu EV do 7 dní, kedy by mala Tesla prijať vozidlo späť bez otázok, stále nemá ani auto a ani peniaze naspäť. Táto nepríjemná reálna skúsenosť obletela celý svet a mohla by mať zlé dopady na výkonnosť spoločnosti Tesla.

Autonómne riadenie kritizujú

V októbri 2021 spoločnosť Tesla prvýkrát vydala novú verziu autonómneho riadenia, ktorá stále nie je pre regulátorov a odborníkov na autonómne vozidlá v skutočnosti plne autonómna. Hovorí sa skôr o tempomate na lepšej úrovni, ktorý riadi, zrýchľuje a naviguje v križovatkách, no potrebuje za volantom pozorného ľudského vodiča.

Rasizmus v jednej z tovární

Federálny súd uznal spoločnosť Tesla zodpovednú za rasovú šikanu voči jednému zo zamestnancov v továrni, ktorá sa nachádza vo Fremonte v Kalifornii. Zamestnanec Diaz, ktorý v závode pracoval deväť mesiacov v rokoch 2015 a 2016, bol šikanovaný za farbu jeho pleti priamo na pracovisku. Uviedol, že ostatní zamestnanci pri rozhovore s ním používali rasistické nadávky a kreslili hákové kríže. Jeho náhrada škody sa vyšplhala na 15 miliónov dolárov. Tesla pod vedením vizionára Elona Muska čelí podobným tvrdeniam aj v iných súdnych sporoch.

Zdá sa, že v spoločnosti Tesla sa neustále niečo deje. Napriek negatívnym správam a kontroverznosti samotného Muska sa teší automobilka vysokej popularite. Posledný týždeň sme mohli vidieť približne 4% pokles na akciách, ale z dlhodobého hľadiska by mohol byť výrobca elektrických vozidiel zaujímavou voľbou.

ProfitLevel-Zarska-Akcie Tesla su aj napriek problemom horeVýkonnosť spoločnosti Tesla Inc za posledných 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

 

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/