Denník N

E. Hemingway: Starec a more (Čitateľský denník 20/2022)

„Nevyznám sa vo veci a neviem, či tomu vôbec rozumiem. Hádam už skoliť rybu bol hriech. Zrejme je to tak, aj keď som to urobil len preto, aby som získal živobytie pre seba a potravu pre iných. No potom by bolo všetko hriech. O hriechu neuvažuj! Na to je priskoro, a napokon sú ľudia, ktorí sa hriechmi zapodievajú profesionálne. Nech tí si uvažujú o hriechoch. Narodil si sa rybárom, ako sa narodila ryba rybou. Svätý Peter bol rybárom a aj otec slávneho DiMaggia“

Hemingwayovym najznámejším textom bude už asi navždy novela o mužovi, ktorý tri dni zápasí na mori s obrovskou rybou. Čo v tomto príbehu hľadať? Metaforu o živote, vyrovnávanie sa so starobou či kristovské rysy hlavnej postavy? Autor sám tvrdí niečo iné.

V rozhovore pre isté francúzske noviny povedal, že jeho hlavným zámerom bolo sprostredkovať istý typ zážitku s použitím minimálneho množstva prostriedkov. Mohol síce napísať tisíc stranový román so všetkými detailami námorného života, ale to už pred ním dokonale zvládli iní spisovatelia. On to chcel urobiť ináč — stručne. Vynechať všetko to, čo bezpodmienečne nepotreboval.

Jeho spôsob tvorby — nazval ho princípom ľadovca — bol založený na tom, že čitateľ vidí len malú časť autorovej prípravy a vedomostí o tej ktorej postave či téme. Hemingway sám bol skúseným lovcom a rybárom, nepotreboval sa však predvádzať a text zahltiť poznámkami o rôznych typoch sardiniek, pestrosti zloženia žraločej stravy či problémoch kubánskych roľníkov. Jednoducho sa zbavil všetkého, bez čoho sa mohol zaobísť, a pozval nás na malú loďku.

V súčasnosti už poznáme oveľa puristickejšie prístupy k textu, napriek tomu ostáva Starec a more stále intenzívnou literárnou skúsenosťou. A zrejme aj preto je u nás neustále vypredaný.

E. Hemingway: Starec a more
Ilustrácie: Ľ. Hološka
Smena, 1980
120 strán
*
80 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.