Denník N

Jeb Bush: „Dám Demokratom horúci bozk!“…Uff…

Jeb Bush sa asi definitívne odstavil. Proti Hillary Clinton sa v novembri 2016 pravdepodobne postaví buď Marco Rubio alebo John Kasich.

V prípade Demokratov sa dlhodobo napĺňa scenár, že Hillary Clinton je jasnou favoritkou na nominanta strany do prezidentských volieb v novembri 2016, vo voľbách, v ktorých má vďaka demografii a republikánskej bratovražednej vojne veľkú šancu zvíťaziť. V televíznej debate MSNBC sa ukázalo že je cca o 10 konských dĺžok lepšia ako ktorýkoľvek protikandidát. Jediný, kto donedávna prichádzal do úvahy bol Bernie Sanders, senátor za štát Vermont. Ako však ukázala aj televízna debata, Sanders, nie je seriózny politik, skôr (dočasná) módna ikona ľavicovejšie naladených mladých Američanov…Svojim neupraveným výzorom a hundravým prejavom pripomína tento 74-ročný pánko uhrovitého pubertiaka, ktorý nenávidí seba aj svet okolo,  a má horúčkovitú potrebu „dať dole“ tých vplyvných, úspešných a bohatých, čo sú pri moci. Nič viac… Hillary je teda istá…

Väčší problém však majú Republikáni. Ako sme minule predpovedali, Donaldovi Trumpovi postupne dochádza palivo. Ľudia sa jednoducho prejedli sprostých urážok, chvastania a konfrontačného tónu. Verejnosť, všeobecne negatívne naladená voči „establišmentu“, však naďalej hľadá „nepolitického“ kandidáta, teda človeka ktorý pôvodne pôsobil v inej oblasti. (Aby sa na konci dňa, niekedy na jar 2016 priklonila k profesionálnemu politikovi – ide o pochopiteľný a nevyhnutný proces so správnym výsledkom)

Nachvíľu pod vplyvom solídneho rečníckeho výkonu zažiarila Carly Fiorina, bývalá manažérka AT&T a neskôr HP. V roku 2005 ju však predstavenstvo HP odvolalo z pozície CEO (dostala ale odstupné  $21 miliónov) čo jej teraz média a politickí rivali otrepávajú hlavu. Jej „sviežosť“ a „novosť“ už nepriťahujú tak ako pár týždňov dozadu. V súčasnosti vedie pelotón ďalší „nepolitik“, neurochirurg vo výslužbe Ben Carson, jediný Afroameričan spomedzi republikánskych kandidátov. Carson má miernu povahou, pokojný a nekonfrontačný prejav a navyše úspešne oddelil siamské dvojčatá. To všetko je „cool“. Jeho reči však už tak „cool“ nie sú. Posúďte sami:

 

Favorit Ben Carson sa svojimi vyjadreniami strelil no nohy
Favorit Ben Carson sa svojimi vyjadreniami strelil no nohy

 „Myslím si, že pravdepodobnosť realizácie Hitlerových plánov, by sa výrazne znížila, keby boli ľudia ozbrojení.“

(Na otázku Wolf Blitzera zo CNN, či je treba v USA zaviesť prísnejšiu kontrolu strelných zbraní. Carson argumentoval proti prísnejšej kontrole zbraní, tým že poukázal, že Holocaust sa nemusel odohrať, ak by Židia boli ozbrojení.)

 

Cuomo: Myslíte si, že tí ľudia (homosexuáli, pozn. J.K.) majú kontrolu nad svojou sexuálnou orientáciou?

Carson: Rozhodne.

Cuomo: Myslíte si, že ak je niekto gay, tak si to vedome vybral?

Carson: Rozhodne.

Cuomo: Prečo si to myslíte?

Carson: Lebo mnoho ľudí, ktorí sa dostanú do väzenia, tak tí tam idú ako heterosexuáli. A keď ich pustia, zrazu sú gejovia. Tak sa pýtam, stalo sa niečo kým tam boli?

(Rozhovor pre CNN, kde Carson  moderátorovi Andrew Cuomovi povedal, že homosexualita je vecou slobodnej voľby)

Prirodzene, Carson sa neskôr za svoje tvrdenia ospravedlnil, alibisticky tvrdiac: „Nie som politik a na niektoré otázky som odpovedal bez toho, aby  som si ich dôkladne premyslel. Žiadne výhovorky. Hlboko ľutujem svoje vyjadrenia a sľubujem vám, na tejto ceste ešte možno pochybím ale na rozdiel od politikov za to prevezmem plnú zodpovednosť a nebudem sa vyhovárať.“

Inými slovami povedal asi toto: „Viedol som sprosté reči lebo nie som politik, budem viesť sprosté reči, lebo nie som politik, ale nakoniec sa ospravedlním, lebo nie som politik.“  Keď však niekto vedie sprosté reči, prečo by mu mali dať ľudia svoj hlas? Dr. Carson mal zostať verný medicíne…

Carsonove hlúpe vyjadrenia, ale aj dodatočné bezočivé ospravedlnenia, pritom dokonale ilustrujú, že nominácia „nepolitika“ by pre stranu znamenala pohromu. V prieskumoch sa zatiaľ drží na prvom mieste, ale je otázka času kedy sa ľudia definitívne unavia z jeho pôsobenia a začnú podporovať iného kandidáta. Preto,  skutočnosť že človek vie obratne narábať so skalpelom, skákať do diaľky, alebo pekne spievať, vôbec neznamená, že bude aj dobrý verejný činiteľ…

Kto teda zdvihne zástavu GOP? Bush, Rubio…a Kasich?

Predpokaldáme, že buď Kasich (vľavo), alebo Rubio sa nakoniec postavia Hillary
Predpokaldáme, že buď Kasich (vľavo), alebo Rubio sa nakoniec postavia Hillary

Na konci dňa zostanú v Republikánskej strane nanajvýš traja ľudia, ktorých môže členská základňa vyslať do boja o Biely Dom. Priestor sa postupne zužuje, vypadávajú jednotliví kandidáti, či už kvôli nedostatku peňazí (Rick Perry, ex-guvernér Texasu), alebo kvôli nezvládnutej komunikácií a politickým prešľapom (Scott Walker, pôvodne favorit, guvernér Wisconsinu).

Kandidát pritom musí mať podporu vedenia strany a bohatých donorov, ale zároveň musí byť schopný nabudiť členskú základňu a neutralizovať stále fanatickejšiu náboženskú pravicu, alebo frakcie ako „Tea Party Movement“ a „Freedom Caucus.“

Tento týždeň sa odohrala tretia debata kandidátov, kde sa vykryštalizovali možní finalisti. Toto sú postrehy:

  1. Jeb Bush sa asi definitívne odstavil. Bol dôstojným kandidátom, ktorý mal štátnickú auru, v čom pripomínal viac svojho otca ako brata. Počas celej kampane však pôsobí, akoby vlastne ani veľmi kandidovať nechcel. V snahe zastaviť pád preferencií a klesajúci záujem donorov zaútočil na najväčšieho konkurenta, senátora z Floridy, Marca Rubia. Útok ale spôsobil spätný náraz a Bushovi skôr uškodil. Bush (62 r.) bol kedysi niečo ako Rubiov (44 r.) politický guru.. Bush sa tiež v priebehu debaty pokúsil o žart, keď povedal že ak by mu ako prezidentovi Demokrati v Kongrese podporili zníženie daní a zosekane rozpočtov, dal by im „horúci bozk“ („I´ll give him a warm kiss“).  Keby to povedal iný, uvoľnenejší kandidát, bolo by to prirodzené. Seriózny a vážny Jeb Bush však pôsobil strnulo, kŕčovito a neprirodzene. Taká je aj jeho kampaň. Strnulá, kŕčovitá a neprirodzená. Ak k tomu pridáme bremeno  podobe obhajoby politiky svojho brata, vyzerá to, že Jeb kandidátom nebude.
  2. Trump je unavený, kampaň ho prestala baviť (v istom segmente bol ticho 28 min, zrejme jeho najdlhšie tiché obdobie nielen v televíznej debate, ale aj v živote). A ako sme už spomenuli, obaja zvyšní nepolitickí kandidáti strácajú svoju auru.
  3. Ted Cruz je príliš radikálny a slizký. Dobrý rečník, burič a miláčik „tvrdého jadra“ ale kandidátom (našťastie) nebude.
  4. Marco Rubio je horúci favorit. Má prezývku „republikánsky Obama“. Celkom to aj sedí. Syn kubánskych emigrantov, rodičia celý život manuálne pracovali, ich syn vyštudoval vysokú školu, oženil sa s roztlieskavačkou klubu Miami Dolphins a stal sa senátorom za štát Florida. Dobre vyzerá, je výrečný, vie pohotovo reagovať a vyzná sa aj v zahraničnej politike. Plus jeho kubánske korene mu môžu získať podporu u Hispáncov, stále väčšej voličskej skupiny, ktorá sa Republikánom vzďaľuje (Alebo ktorej sa vzďaľujú Republikáni).
  5. Rubio však miestami pripadá dosť zraniteľný, je príliš mladý a republikánsky establišment ho nemusí akceptovať. V tom prípade si dovoľujem vyrieknuť prognózu, že môže zažiariť John Kasich (čítaj „keisik“). Doteraz sa v prieskumoch objavoval len s jednocifernými výsledkami ale stále prežíva. V prípade že Jeb Bush vypadne, môže sa jeho tím, sponzori a aj umiernené voličstvo presunúť k nemu. Guvernér štátu Ohio českého pôvodu, sa môže pochváliť skúsenosťami v exekutíve (2x guvernér) v zákonodarnej moci (18 rokov člen Snemovne reprezentantov) a aj prácou v médiách (vo Fox News mal vlastnú reláciu). Zároveň je Kasich tak trochu „vanilla candidate“ teda kandidát ako vanilková zmrzlina –  nikto ju nejako extra nevyhľadáva ale nikomu nevadí. Guvernér Ohia je zároveň zábavný, priateľský a prívetivý. Ak dostane viac mediálneho priestoru, má šancu sa presadiť.

Summa summarum: Proti Hillary Clinton sa v novembri 2016 postavia buď Marco Rubio alebo John Kasich.

Teraz najčítanejšie