Denník N

Družstvo, do ktorého viedla štvorprúdovka

Predseda tohto družstva sa v jeho začiatkoch nechal počuť, že do ich kravína raz povedie diaľnica. Jeho sen sa stal skutočnosťou a do družstva skutočne vybudoval štvorprúdovú cestu.

Ide o družstvo Slušovice, ktoré malo v Československu nevídaný úspech a závidel nám ho celý svet. Chodili sa doň pozerať ľudia z celej republiky. Na svoju dobu malo ambiciózne ciele a dnes sa to môže zdať až neuveriteľné, ako družstvo prosperovalo. Na svojom vrchole v roku 1989 dosiahli jeho tržby 7 miliárd korún a bolo v zisku takmer 830 miliónov. Hovorili o ňom aj ako o “štát v štáte”, alebo ako o kapitalistickom zázraku v socialistickom Československu. Bolo to družstvo, ktoré viedol jeho predseda František Čuba takým spôsobom, že v ňom chceli byť všetci najlepší a malo aj svoj vlastný motivačný systém, ktorý priťahoval len tých najlepších. Všetci chceli pracovať pre Slušovice aj napriek tomu, že sa tu netolerovala priemernosť. Dokonca aj v krčme na pive sa hovorilo o práci, a ako ju zlepšiť. Ľudia tu mali nadpriemerné platy, svoje nákupy platili platobnými kartami a kupovali oblečenie tuzexového typu v družstevných predajniach. O svojich členov sa družstvo vzorne staralo, mali možnosť vycestovať aj do zahraničia. Preslávilo sa aj systémom s názvom Klub dôchodcov, ktorý garantoval starostlivosť každému, kto v družstve pracoval minimálne 10 rokov. Družstvo obchodovalo s Európou, Amerikou aj Áziou. Malo vlastnú banku. Vyrábali tu široký sortiment výrobkov od jogurtov cez pneumatiky, počítače až po kravíny. Mali dokonca aj vlastnú leteckú spoločnosť.

Slušovice nakoniec museli padnúť pri zmene politického režimu v roku 1989. Politikom sa nepáčilo jeho vedenie a dokonca aj sám Václav Havel ich nazýval “temnými žilkami, ktoré prerastajú potravinárstvom”. Nový režim už nevytváral podmienky na rozvoj družstevníctva. Našim cieľom v tomto blogu bolo poukázať, že aj v našich končinách, keď je družstvo v správnych rukách a má dobré podmienky na podnikanie, dokáže vybudovať veľké hodnoty.

Aj v našom Tradičnom družstve máme ambiciózne ciele. Podporujeme rozvoj elektromobility a nabíjacích staníc. Našim cieľom je získať príjem z každého predaného kw el.energie. Taktiež vďaka spoluvlastníctvu licencovanej platobnej inštitúcie podporujeme projekty platobnej brány, ktorá je určená pre e-shopy ale aj pre korporátne riešenia s existujúcim klientským trhom. Ak chcete vedieť viac o tom čomu sa venujeme, spoznajte nás bližšie.

Kolektív členov  Tradičného družstva

Zdroj o družstve Slušovice: František Čuba: Slušovický zázrak

Teraz najčítanejšie