Denník N

Nepravdepodobné sa stalo oficiálnym. Musk kúpil Twitter

Najbohatší človek sveta sa rozhodol kúpiť si Twitter. Otvorených otázok je viac ako jasných informácií. Ak berie Twitter ako biznis výzvu, bude to mať ťažké.

Málokto tipoval, že Muskovi sa naozaj podarí kúpiť americkú sociálnu sieť. Nakoniec dosiahol dohodu so spoločnosťou v hodnote 54,20 USD za akciu alebo 44 miliárd dolárov v hotovosti. Majú sa investori obávať, alebo je to dobrá správa? Názory odborníkov sa rozchádzajú, prinajmenšom je vlastníctvo sociálnej siete v rukách vizionára považované za kontroverzné a môže mať výraznejší vplyv na celkový vývoj tohto segmentu.

Napriek nečakanej akvizícii dostal Musk podporu od bývalého generálneho riaditeľa a zakladateľa Twitteru, Jacka Dorseyho. Nový majiteľ má jasný plán, vytvoriť platformu, ktorá je dôveryhodná a široko inkluzívna. Otázne je, či toto nie je iba propaganda, a či si nebude zakladateľ Tesly presadzovať iba vlastné záujmy. Mnohé špekulácie naznačujú, že exkluzivita platformy by mohla byť podmienená aj jej spoplatnením. Ak sa tak stane, mohol by nastať okamžitý odliv užívateľov, ktorí by sa presunuli na iné miesto. Nikto však nevie povedať aký priamy vplyv bude mať akvizícia na celý Twitter, či už sa jedná o vlastníkov podielov alebo o samotných zamestnancov. Niektorí veria Muskovi a tešia sa z tejto správy, naopak iní sú znepokojení. Akcie Twitteru po oznámení odkúpenia narástli, za posledný týždeň nastalo zvýšenie približne o 6%.

ProfitLevel-Žárska-Akcie Twitter reagovali na Muskovu kúpu poklesomVýkonnosť akcií spoločnosti Twitter Inc v posledných 5-tich rokoch. (Zdroj: www.investing.com)

Po akvizícii by mali investori dostať 54,20 USD za každú akciu spoločnosti. Hodnota akcií je o 38 % vyššia ako 1. apríla, teda posledný pracovný deň predtým, ako začal vizionár svoju cestu k sociálnej sieti a zverejnil vlastníctvo významného podielu v spoločnosti, čo vyvolalo následne rast akcií.

Dohoda by mala byť podľa všetkého uzatvorená najskôr o 3 až 6 mesiacov. Na povrch sa vynárajú aj otázky, ako chce Musk financovať odkúpenie. Majiteľ Tesly sa však akékoľvek pochybnosti snaží vyvrátiť a prezradil, že má záväzky na úvery od viacerých bánk. Financovanie by teda mohlo byť aj prostredníctvom bankových pôžičiek vo výške približne 13 miliárd dolárov, ďalších 12,5 miliardy dolárov by mal mať k dispozícii vďaka podielu v Tesle. Uviedol, že ďalších 21 miliárd dolárov by mal poskytnúť v hotovosti, zatiaľ čo zdroj týchto peňazí nie je známy.

Po prevzatí kontroly nad sociálnou sieťou už nebude Musk iba rozprávkovo bohatý, ale jeho vplyv a moc narastie do enormných rozmerov. Avšak Twitter v určitom zmysle ako investícia môže byť riziková, musíme zobrať do úvahy ľudský faktor, ktorý je typický pre sociálne siete, a tu je nový majiteľ nováčikom.

Pre investorov dnes vzniká na trhu zaujímavá medzera. Dnes sa pohybujú akcie Twitteru smerom nadol, pod 50 dolárov, čo by mohla byť zaujímavá príležitosť, ak berieme do úvahy, že Muskove odkúpenie bude za cenu 54,20 dolára.

 

Teraz najčítanejšie

ProfitLevel_Lucia Zarska

Lucia Zarska

Som spoluzakladateľkou webu Mafinn, na ktorom som sa po obsahovej stránke venovala vzdelávaniu laického publika v oblasti rôznych druhov investícií. Som presvedčená, že investovanie môže byť jasné, zrozumiteľné a dostupné pro každého, stačí len vedieť ako na to. Aj preto som sa rozhodla v oblasti finančných trhov nasmerovať svoje ďalšie kroky na pozíciu analytičky. V pozícii hlavnej analytičky brokerskej spoločnosti ProfitLevel sa teraz venujem tejto téme podrobnejšie. Zároveň sa snažím pokračovať v písaní odborných textov o kapitálových trhoch do médií a na blogy. https://www.linkedin.com/in/lucia-%C5%BE%C3%A1rska-356b40b2/