Denník N

Najkrajšie roadtripy po USA alebo ako si vyčistiť hlavu

Láka vás dovolenka v USA, patríte medzi dobrodružnejšie typy a milujete pocit nekonečnej slobody? Potom je pre vás roadtrip naprieč úchvatnou americkou krajinou to pravé, čo by ste mali aspoň raz vo svojom živote zažiť. Možno si pomyslíte, že cesta po USA je dnes už tak trochu klišé, ale nie je to tak. Buďte si istí, že keď po prvýkrát zahliadnete tú veľkolepú prírodnú panorámu rozprestierajúcu sa okolo vás, padne vám z toho sánka. Ja vám dnes v krátkosti predstavím 3 americké roadtripy, ktoré patria medzi tie naj.

1) Roadtrip po západnom pobreží

Z Los Angeles až do San Francisca vedie približne 123 míľ dlhá tichomorská pobrežná diaľnica (PCH), z ktorej sa vám počas cesty naskytnú nádherné výhľady na útesy a oceán. Okrem slnečného L.A., kde sa rozhodne musíte aspoň raz okúpať a fascinujúceho San Francisca, sa nezabudnite zastaviť v pobrežných mestách Carmel by the Sea, či Monterey a nevynechajte ani Bixby, jeden z najvyšších mostov sveta. Za zmienku určite stojí aj Pfeiffer Beach s nádherným bielym pieskom.

Najideálnejším spôsobom prepravy je prenájom auta, pretože vám zaručí slobodu a vy si tak môžete všetky zastávky naplánovať podľa seba. Nemusíte sa báť ani po finančnej stránke, auto si v USA môžete požičať za veľmi priaznivé ceny a určite to nezruinuje váš rozpočet :)

2) Roadtrip po národných parkoch juhozápadu

Presne toto je ten zmieňovaný roadtrip, ktorý vám pri ceste niekoľkokrát vyrazí dych (vlastná skúsenosť). Rozľahlá krajina, ktorá sa pred vami každý deň rozprestrie, je tak veľkolepá, že vo vás vyvolá pocit, že sa naozaj oplatí žiť. Najlepšie je trasu si naplánovať z Los Angeles do Las Vegas, prípadne opačne, alebo v kombinácií so San Franciscom, záleží len na vás a na množstve času, ktorý máte k dispozícii.

Do cesty určite zahrňte návštevy národných parkov, ktorých je v tejto oblasti neúrekom: Zion, Antelope Canyon, slávny Grand Canyon (odporúčam prelet helikoptérou ako nezabudnuteľný zážitok), Monument Valley, Death Valley, Rocky Mountain, Bryce Canyon, Yosemite National Park, Sequoia and Kings Canyon či Joshua Tree National Park. Aby ste sa nemuseli ponáhľať, vyhraďte si na tento výlet aspoň jeden týždeň.

3) Legendárna Route 66

Cesta tiahnuca sa americkou krajinou až neuveriteľných 2 200 míľ, nie je snom len vášnivých motorkárov, ale aj cestovateľov z celého sveta. Ak si chcete vyčistiť hlavu, sadnite do auta, pustite si vašu obľúbenú hudbu a hor sa objavovať skryté zákutia amerického vidieku. Nebojte sa pustiť do konverzácie s miestnymi, ktorí vám radi prezradia čo to o živote v USA.  A možno vás táto dobrodružná jazda privedie k celkom novému životu, veď žiadna iná cesta neinšpirovala umelcov tak, ako práve Route 66.

Teraz najčítanejšie