Denník N

Koho dnes zaujíma dlhodobá zdravotná starostlivosť? Veď sa nevieme postarať o akútnych pacientov!

Veď práve! Mala by zaujímať všetkých.
Zlepšenie dlhodobej zdravotnej starostlivosti významne pomôže aj k zlepšeniu tej akútnej.

Do parlamentu sa konečne dostala reforma dlhodobej zdravotnej starostlivosti. Som človek z lekárskej praxe, ktorý má krátku skúsenosť s pôsobením v NR SR. Videla som desiatky politík, stratégií a legislatívnych návrhov, ale tento dokument je skutočne – v pozitívnom slova zmysle – unikátny. Vyniká obsah aj forma. Skôr ako reformou je totiž predložený návrh úplne novou stratégiou, ktorá reflektuje nevyhnutnú zmenu zmýšľania pri starostlivosti o pacienta.

Návrh, ktorý novelizuje zákon č. 576/2004 o zdravotnej starostlivosti, by mal byť prerokovaný na aktuálnej schôdzi parlamentu a prichádza doslova v hodine dvanástej. Naliehavá potreba riešenia dlhodobej zdravotnej starostlivosti je deklarovaná nielen v Stratégii dlhodobej starostlivosti v Slovenskej republike, ale je zrejmá všetkým, profesionálom, ktorí sa pohybujú v oblasti zdravotnej a sociálnej starostlivosti a s trochou nadsádzky môžeme povedať, že aj všetkým, ktorých príbuzní potrebujú dlhodobú zdravotnú starostlivosť.

Akokoľvek sa nám môže zdať, že teraz potrebujeme vyriešiť hlavne akútnu zdravotnú starostlivosť, bez vyriešenia tej následnej nedokážeme pohnúť ani s tou akútnou. Laicky povedané – ak nemáme kam posunúť stabilizovaných pacientov na doliečenie, nemáme voľné lôžka pre tých akútnych a novo diagnostikovaných.

Dlhodobo narážame na nedostatočnú spoluprácu medzi rezortom sociálnym a zdravotníckym,  v dôsledkučoho nie je zabezpečená kontinuita – cesta pacienta od diagnostiky, cez akútnu liečbu až po definitívne vyliečenie, zotavenie, alebo dlhodobú starostlivosť. V dôsledku toho často dochádza k zhoršeniu zdravotnéhostavu a opakovanej hospitalizácii. Pacienti tak uviaznu v bludnom kruhu medzi akútnou starostlivosťou, ambulanciou a rodinou, niekedy so zlým koncom.

Cieľom navrhovanej právnej úpravy je zabezpečiť dostupnosť, kvalitu a efektívnosť dlhodobej zdravotnej a paliatívnej starostlivosti nielen v zdravotníckych zariadeniach, ale najmä v domácom prostredí alebov komunite. To platí aj pre nevyliečiteľne chorých a zomierajúcich. „Luxus“ nechať zomrieť svojho blízkeho v kruhu rodiny si mnohé rodiny bez pomoci nemôžu dovoliť. Platba, ktorá má kompenzovať náklady, by mala formou voucheru nasledovať pacienta a nie zariadenie. Pacient si bude môcť vybrať, ako chce finančnú čiastku použiť, v ktorom zariadení, prípadne doma. Tento spôsob úhrady sa ešte nepodarilo do návrhu dostať, v budúcnosti bude nutné ešte väčšie zapojenie rezortu sociálnych vecí. Dobrá správa však je, že na zlepšenie systému sa využijú sa európske fondy a tieto peniaze budú použité cielene, na zlepšenie konkrétnej služby pre konkrétneho pacienta. Nie na betón a tehly.

Ak sa navrhovaná novela dostane do života, môže významne prispieť nielen ku kvalite života dlhodobo chorých, ale aj k zlepšeniu dostupnosti akútnej starostlivosti o pacientov s úrazmi, novo diagnostikovanými ochoreniami, či u pacientov čakajúcich na operáciu.

Teraz najčítanejšie

Andrea Letanovská

Som lekárka, anestéziologička, primárka na ARO v Národnom onkologickom ústave a som volebná líderka Demokratov.