Denník N

Turci opäť volia. Sledujte, ako to dopadne

Turecko volilo 1. novembra v 26-tych parlamentných voľbách. Oficiálne výsledky zverejní volebná komisia najskôr zajtra, 2. novembra. No predbežné výsledky sa začnú objavovať už čoskoro, keďže volebné miestnosti sa už zatvorili.

O výsledkoch volieb čítajte nižšie.

59 490 940 registrovaných voličov rozhodovalo počas 9 hodín v 81 provinciách a 175 000 volebných miestnostiach v 26-tych všeobecných parlamentných voľbách v Turecku. Do 550-členného parlamentu sa pokúšalo dostať 16 politických strán a 21 nezávislých kandidátov.

Na rozdiel od slovenských parlamentných volieb, v Turecku sa volí len strana. Jednotliví kandidáti strán sú známi, ale na volebných lístkoch ich mená nefigurujú. Počas volebného dňa v čase, keď sú volebné miestnosti k dispozícií, je zakázané predávať alkohol a zatvorené sú aj všetky zábavné podniky a centrá.

O čo všetko v týchto voľbách ide? Čítajte tu.

Priebeh voliebSnímka1

Miestne denníky priniesli v prvý novembrový deň ráno na titulky opäť „nestranné“ informácie, keďže aj v Turecku platilo predvolebné moratórium. Provládny Sabah prišiel s pokračovaním reportáže o paralelných organizáciách Fetullaha Gulena, muža o ktorom sa hovorí, že Erdogana dostal na výslnie, no od roku 2013 sa ho prezident nedokáže zbaviť. Pro-Gulenovský a najčítanejší Zaman vyšiel s reportážou o minulotýždňovom súdnom rozhodnutí o zabavení mediálneho holdingu Koza Ipek. Druhý načítanejší denník Posta na titulke varoval: „Ten kto dnes nepríde voliť, nebude mať právo sa potom sťažovať!  Za republiku, za demokraciu, za Turecko!“

Turci môžu v parlamentných voľbách voliť aj zo zahraničia. Takmer tri milióny registrovaných voličov volilo na tureckých ambasádach po celom svete a účasť bola prvých odhadov najvyššia v histórií. Kým pred piatimi rokmi sa účasť pohybovala okolo piatich percent, tento krát sa hovorí o 45 percentnej účasti zahraničných Turkov.

Veľkým problémom pre krajiny ako Nemecko či Rakúsko ostáva, že Turci, ktorí počas rokov nadobudli občianstvo inej krajiny, stále na voľbách v Turecku participujú. „V Rakúsku je dvojité občianstvo protizákonné, no naša krajina nevie ustriehnuť to, či si prisťahovaní Turci nechali svoj starý turecký pas, ktorý im stačí na to, aby participovali aj Tureckých voľbách. V Rakúsku samozrejme volia vo voľbách tiež,“ vysvetľoval mi situáciu nedávno nemenovaný rakúsky predstaviteľ.

Obrázok1Pohľady sa sústreďovali na štyri strany s potenciálom dotiahnuť to až do Národného zhromaždenia: AKP, CHP, MHP a pro-kurdskú HDP.

Počas volebného dňa neboli zaznamenané väčšie incidenty. Tradičné sú podozrenia z kupovania si hlasov najmä v menších provinciách. Vysoké bezpečnostné opatrenia predchádzali aj sčítavanie hlasov. V krajine pôsobili celý deň tisíce miestnych dobrovoľníkov.

Predbežné výsledky sledujem online a prostredníctvom tureckých médií. Informácie budem priebežne aktualizovať aj na tomto blogu.

16:00 CET
Od zatvorení volebných miestností prešla hodina. Prvé výsledky zatiaľ odhadujú volebnú účasť okolo 86 percent (televízia TRT), teda ešte vyššiu ako v júni tohto roka, kedy k urnám prišlo 84 percent voličov. Doteraz bolo zrátaných necelých 20 percent hlasov. Prvé výsledky prichádzajú z východu krajiny, kde sa dovolilo už pred dvomi hodinami.

16:45 CET
Zrátaných je vyše 40 percent hlasov. Prvé všeobecné odhady hovoria o tom, že nacionálni konzervatívci z MHP, ktorí v júni skočili tretí, stratili v týchto voľbách najviac a ich hlasy si na konto pripísala vládna AKP. Pro-kurdská HDP si pravdepodobne rovnako pohoršila.

V Turecku sa voľby nedajú online sledovať na oficiálnej stránke volebnej komisie, preto rôzne agentúry a médiá zverejňujú rôzne čísla. Pro-vlády denník Sabah hovorí už teraz o tom, že Turecko bude najbližšie roky pod vládou jednej strany. Strane AKP v tejto chvíli pripisujú viac ako 54 percent hlasov. CNN Turk pripisuje pri 44 percentách zrátaných hlasoch 53 percent AKP, 20 percent druhej najsilnejšej opozičnej strane CHP. Opozičné médiá sú pri odhadoch zdržanlivejšie. Až v týchto chvíľach bolo totiž zverejňovanie priebežných výsledkov v krajine povolené.

Výsledky volieb

17:20 CET
Zdá sa, že Erdogan to dokázal. Jeho materská strana AKP si podľa predbežných výsledkov zaistí vyše 300 kresiel, pričom 276 ich v Národnom zhromaždení stačí na zostavenie jednofarebnej vlády.

Najväčšia štátna spravodajská agentúra Anadolu informuje až o takmer 74 percentách zrátaných hlasov. AKP má pri tom získať vyše 51 percent hlasov, čo by sa premenilo na 326 parlamentných kresiel.

Druhá najväčšia miestna agentúra CHA informuje, že zrátaných je vyše 59 percent hlasov. AKP priebežne s vyše 48 percentami, CHP s takmer 24 percentami. Tesné sú výsledky na priebežnej tretej a štvrtej pozícii: MHP 11,64 percent, HPD 11,22 percent.

18:10 CET
Podľa posledných prepočtov stojí pro-kurdská strana HDP na hrane zvoliteľnosti, čo je ďalšie prekvapenie novembrových volieb. Aj vo východných provinciách krajiny, kde žije väčšina kurdského obyvateľstva, stúpli najmä čísla AKP. Spočítaných je asi 85 percent hlasov a podľa všetkého bude najbližších päť rokov vládnuť opäť strana Spravodlivosti a rozvoja AKP.

Obrázok2

18:40 CET
Prešli len štyri hodiny od zatvorenia volebných miestností v Turecku a víťaz je takmer istý. Spočítavanie prebieha omnoho rýchlejšie ako v júni. Mnohí, najmä opozíciu podporujúci Turci, nechcú uveriť výsledkom a objavujú sa prvé obvinenia z podvodov.

Spočítaných je 90 percent hlasov. AKP získa pravdepodobne 310 až 315 kresiel v 550-člennom parlamente. Najsilnejšia opozičná strana CHP približne 135. HDP sa drží len tesne nad hranicou 10 percent, no keďže vo viacerých provinciách zvíťazila, predbežne si zaisťuje o 13 až 15 kresiel viac ako nacionalisti z MHP. Davlet Bahceli, predseda doteraz tretej najsilnejšej strany MHP, ktorá – ako sa zdá – stratila najviac hlasov (asi 25 percent oproti júnovým voľbám), podľa prvých indícií zvažuje odstúpenie.

Očakáva sa, že asi o hodinu vystúpi s prejavom na balkóne centrály strany AKP predseda Ahmet Davutoglu a potvrdí zostavovanie vlády jednej strany. Vystúpenie prezidenta Erdogana nie je plánované.

19:20 CET
Vyše 95 percent hlasov bolo zrátaných. Víťazom je podľa predpokladov strana AKP, ktorá krajinu vedie už 13 rokov. Čo sa ale neočakávalo je, že na zostavenie vlády nebude musieť hľadať koaličného partnera. Na zmenu ústavy však strane chýba asi 15 hlasov v Parlamente, čo môže znamenať, že krajinu čoskoro čaká referendum za zmenu politického režimu na prezidentskú republiku.

Účasť na voľbách bola najnižšia od roku 1977, asi 79 percent. Premiér Davutoglu už stihol vystúpiť pred jasajúcim davom vo svojom rodnom meste Konya. „Je to víťazstvo národa,“ povedal. Jeho stranícky autobus sa teraz presúva do Ankary.davutoglu

19:45 CET
Výsledky 26-tych parlamentných volieb v Turecku podľa dvoch najväčších spravodajských agentúr v krajine AA (vyššie) a CHA (nižšie):

aa vysledky chp vysl

Teraz najčítanejšie

Lucia Yar

Blog o politickom živote v Turecku, ktorý píšem od roku 2012 (luciamrazova.blog.sme.sk). O Turecku a politicko-spoločensko-kultúrnych témach, ktoré hýbu touto krajinou, viac aj na @Lucia_Yar a EurActiv.sk