Denník N

Stopy sv. Cyrila a Metoda v Žiline

Mesto Žilina v mesiaci október kultúrnym dianím len tak sršalo. Konal sa 12. ročník medzinárodného festivalu literatúry a kultúry.

Mesto Žilina v mesiaci október kultúrnym dianím len tak sršalo. Konal sa 12. ročník medzinárodného festivalu literatúry a kultúry. Tento ročník sa niesol v téme VITA – VETA – VATA. Vita ako život, ktorého zmysel hľadáme a nachádzame v knihách. Veta, ktorou komunikujeme a tvoríme svet kultúry a nakoniec vata, ktorá je zbytočná v živote i v umení.

 

Pozvanie na festival prijalo mnoho zaujímavých a pre diváka inšpirujúcich hosťov, ktorí pre nás s pomocou organizátorov ponúkli koncerty ako Jana Kirschner v Novej synagóge, malý knižný trh na Stanici Zárečie a ďalej čítačky, stretnutia, výstavy, filmy, divadelné predstavenia, workshopy a besedy so spisovateľmi na stredných školách a na Žilinskej univerzite.

 

Ja, ako študent 2. ročníka mediamatiky a kultúrneho dedičstva som tento festival a príležitosť sa kultúrne vyžiť nemohol vynechať. Je to najlepšia možnosť pre každého študenta či neštudenta ako sa dostať ku svetu literatúry a kultúrnemu dianiu v našom okolí. Toto podujatie nám prinieslo kultúru rovno na podnose a určite je to aj dôvod prečo navštíviť Žilinu práve počas festivalových dní.

 

Od 5. do 12. októbra sa prebralo naozaj množstvo tém. Jedna z nich bola asi najviac dotýkajúca sa celej slovanskej histórie. V knižnici Žilinskej univerzity sa konala prednáška s názvom Po stopách sv. Cyrila a Metoda pod záštitou Pavla Demeša. Pán Pavol Demeš je medzinárodne uznávaný expert na zahraničnú politiku a občiansku činnosť a tiež bývalý minister medzinárodných vzťahov SR. Aktívne fotografuje a s jednou jeho cestou spojenou s fotografiami nás sám oboznámil. Bola to cesta, ktorá sa zaoberala mapovaním života a diela práve sv. Cyrila a Metoda.

 

Niekto by stále povedal, že o tejto téme bolo už povedané všetko. Zdanie klame, nebolo to iba také oboznámenie s údajmi, ktoré všetci viac či menej poznáme. Prednáška bola vyplnená rôznymi zaujímavými faktami, o ktorých mnoho divákov ani nevedelo.  Pán Demeš pracoval na tomto projekte 3 roky a precestoval 10 krajín aby skompletizoval životopis týchto solúnskych bratov. Fotografie znázorňovali celú cestu z ich domova až po koniec cesty na našom území. Jeho fotografie boli pred časom vystavované tiež na Bratislavskom hrade ale aj na mnohých iných miestach.

 

Táto prednáška spojená s prezentáciou fotografií bola pre nás skvelá možnosť, ako sa dozvedieť lákavým spôsobom o našich dejinách, ktoré by nemali zapadať prachom ale naopak stále byť živé, ako nám Pán Demeš prezentoval. Dúfam, že festival bude aj ďalšie roky pokračovať v nastolenom tempe. Určite si zaslúži povedomie v širšej spoločnosti a verím, že záujem divákov a kvalita podujatí bude len stúpať.

 

P1220520

P1220583

P1220473

 

 

Teraz najčítanejšie