Denník N

Štát musí myslieť aj na ľudí, ako je pán Vincent

Pán Vincent, bývalý učitel dejepisu, prišiel o bývanie po rozvode so ženou. Býval v podnájme, ktorý si však po odchode do dôchodku viac nemohol dovoliť platiť. Jeho príbeh je príkladom kritickej situácie ľudí, ktorí sa ocitajú tesne nad hranicou hmotnej núdze určenej štátom.

Pán Vincent viedol bežný život so svojou manželkou a pracoval ako učiteľ dejepisu na základnej škole. O svoje bývanie prišiel pre rodinné nezhody, ktoré spôsobili aj rozvod so ženou. Roky býval sám v podnájme. Čas plynul a pán Vincent zo školy, kde pracoval, odišiel do dôchodku.

Dôchodok, ktorý bol pánovi Vincentovi priznaný nestačil na platenie nájmu a bežný život, no nejaký čas mu náklady pokryli malé úspory, ktoré mal. Netrvalo však dlho a pán Vincent musel začať čeliť krutej realite.

Výška jeho dôchodku predstavuje 405 €. V dôsledku niekoľkých nesprávnych finančných rozhodnutí počas života musí platiť exekúcie 50 € a tak mu na život momentálne ostáva 350 €. Ubytovanie, ktoré si momentálne platí stojí 300 € mesačne. Pán Vincent teda musí prežiť z 50 eur mesačne.

Keď nás oslovil s prosbou o pomoc, prvá vec, ktorú sme museli akútne vyriešiť bol jeho zapálený bedrový kĺb. Pán Vincent sa totiž hanbil ísť k lekárovi. Bál sa, že ho pošle na vyšetrenie, ktoré bude musieť platiť. Nevedel si predstaviť, že bude musieť pred lekárom priznať, že na to nemá peniaze.

Pán Vincent je klasickým príkladom kritickej situácie ľudí, ktorí sa ocitajú tesne nad hranicou hmotnej núdze určenej štátom, ktorá je v prípade jednotlivca 218 eur. Pán Vincent nemá nárok na žiadny príspevok od štátu, ktorý by mu zabezpečil stabilný domov a dostatok peňazí na dôstojný život.

Poradenské rozhovory sprevádza najmä strach a neistota z budúcnosti. Obáva sa zdražovania potravín a zvyšovania ceny nájmov.

Tento príbeh zatiaľ nemá šťastný koniec. Osud pána Vincenta je veľmi neistý. To, že sa stal súčasťou nášho projektu Bývanie mu momentálne  zabezpečí pokrytie základných potrieb. Nosíme mu potravinové balíčky a snažíme sa pomôcť mu vyriešiť jeho zdravotný stav, to je teraz najdôležitejšie.

Zároveň však intenzívne  hľadáme spôsoby, ako pre neho získať dostupné a stabilné bývanie. Keďže žiadna brigáda popri dôchodku v prípade pána Vincenta nepripadá do úvahy kvôli jeho zdravotnému stavu, jediný spôsob je finančne mu pomáhať s platením nájmu.

_______________________________

V našom projekte Bývanie OZ Vagus sme v roku 2022 poskytli stabilný a dôstojný domov už 14 ľuďom.
Staňte sa súčasťou nášho Fondu bývania, z ktorého financujeme nájom ľuďom bez domova a pomôžte tak ďalším ľuďom na ceste z ulice.

Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie