Denník N

Priestorové plánovanie, alebo priestorová budúcnosť?

Minulý týždeň prebehol workshop pre pedagógov v oblasti dizajnu, umenia, architektúry a urbanizmu. Trend je hľadanie nových odpovedí na nové i staré otázky, prichádzajú redefinície študijných odborov. Stredoeurópsky projekt Rok pre Klímu (Year of Climate Care) sa snaží zosieťovať aktérky a aktérov zmien v zmysle myšlienok Nového európskeho Bauhausu.

Koho všetkého sa týka iniciatíva Nový európsky Bauhaus? V pri jej vzniku stáli osobnosti architektúry a dizajnu. O tradičnejších odboroch má verejnosť aspoň približnú predstavu, ako však v súčasnosti dizajnovať okrem tak hmatateľných záležitostí ako mestá a produkty aj budúcnosť, dopady, vzťahy či politiky?

Na Slovensku momentálne môžete študovať odbor Priestorové plánovanie. Absolvent/ka je vybavený poznatkami pre zvládnutie manažmentu priestorovo – plánovacích činností, analytické práce a manažment v oblasti priestorového rozvoja, poznatkami z oblasti prírodných, technických, ekonomických a sociálnych vied s dôrazom na aplikáciu v polohe urbanizmu a územného plánovania. Odbor sa študuje na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave už vyše 10 rokov a postupne si získava popularitu. Nemalo by ísť o nadstavbu odboru architektúry a urbanizmu, ale o medziodborové vzdelávanie kompetentných aktériek a aktérov, ktorí budú schopní manažovať prevádzku ľudských sídiel zmysluplným spôsobom. V rámci projektu Rok pre Klímu sme podrobnejšie preskúmali dva konkrétne komplexné a inovatívne prístupy k vysokoškolskému vzdelávaniu. Pokúšali sme sa definovať princípy zmysluplného celoživotného vzdelávania pre súčasnú (nielen) umeleckú a dizajnérsku prax a aspoň jednu z nových inštitúcií si aj fyzicky „ohmatať“.

Myslieť hlavne na budúcnosť

Prvý projekt predstavil pre zainteresovaných verejnou online prednáškou Michael Prytula. Na Univerzite aplikovaných vied v Postupime (Fachhochschule Potsdam, skratka FHP) na Katedre CITY I BUILDING I CULTURE a na Inštitúte pre urbánnu budúcnosť (Institute for Urban Futures) prednáša architekt Prof. Michael Prytula o tom, ako zavádzať naozaj interdisciplinárny výskum ako nástroj na riešenie komplexných problémov. Cieľom je pochopiť a udržateľne navrhovať mestský metabolizmus. V Nemecku môžete študovať dva rôzne odbory: Urban Studies (približne ekvivalent Priestorového plánovania) a Urban Futures. Prof. Prytula je od roku 2016 vedúcim magisterského programu Urban Futures a od roku 2021 vedúcim Inštitútu aplikovaného výskumu (na FHP), ako aj členom Klimatickej rady hlavného mesta spolkovej krajiny Postupim. Prytulov výskum zahŕňa otázky týkajúce sa energeticky účinných budov a obnoviteľných zdrojov energie, klimaticky prispôsobených budov a energetickej prestavby miest. To si vyžaduje holistický pohľad na stavebníctvo, stavebné technológie a infraštruktúrne systémy.

Mať dopad

Viedenská Akademie der bildenden Künste Wien už druhý rok prevádzkuje takzvanú The Impact Academy. Historická budova známa tiež ako Vila Schapira je situovaná v jednej z okrajových štvrtí Viedne. Akadémia na základe zmluvy o spolupráci predtým opustenú pamiatkovo chránenú budovu užíva ako bezpečný priestor na experimenty – workshopy, prednášky, výstavy a umelecké rezidencie. Aj Slovenské umelkyne a umelci sa môžu ešte do 12. júna prihlásiť na septembrovú rezidenciu s témou Divočina. Váš dopad sa tak môže stať ďaleko hmatateľnejší!

Cieľom stretnutia bolo hlavne medzinárodne a medziodborovo sieťovať pedagógov vysokých škôl a príbuzných inštitúcií v odboroch dizajn a architektúra a hľadať ich miesto v aktuálnom diskurze o starostlivosti o klímu.

 

Teraz najčítanejšie