Denník N

Prehra s Kazachstanom ako hlasný budíček

Štefan Tarkovič by mal po včerajšej prehre s Kazachstanom skončiť na lavičke slovenskej futbalovej reprezentácie / Zdroj: sportky.zoznam.sk
Štefan Tarkovič by mal po včerajšej prehre s Kazachstanom skončiť na lavičke slovenskej futbalovej reprezentácie / Zdroj: sportky.zoznam.sk

Už vyše roka je náš futbal v kríze. Výsledkovej aj hernej. Včerajšia prehra s Kazachstanom v Trnave bola vrcholom tohto procesu. Na to, aby sme pomenovali príčiny sa však musíme vrátiť o dobrých päť rokov naspäť. Odvtedy sme totiž neurobili zásadnú prestavbu mužstva ani hry. Stále tvrdohlavo zostávame pri starých menách i spôsobe hry. Futbal sa však už posunul dopredu. Preto posledné výsledky a výkony našej reprezentácie až tak neprekvapia. C divízia Ligy národov je momentálne reálnym obrazom kvality nášho futbalu. Uvidíme, či nový tréner pozdvihne náš tím k lepším zajtrajškom.

Absencia kvality

Dve strely na bránu za deväťdesiat minút zápasu. Proti Kazachstanu. Pred vlastnými divákmi. Dôsledkom čoho je prehra. Týmito krátkymi faktami je povedané všetko. Prvý polčas sa z našej strany akoby nekonal. Otázka je prečo a kto je za tento stav zodpovedný? Jednoducho si povedzme pravdu, chýba nám kvalita. Obranná fáza je ešte ako tak v poriadku, no dlhodobo nám chýbajú alternatívy na kraje defenzívy. Rovnako stredová dvojica Kucka – Lobotka je momentálne európsky priemer. Stačí trošku lepší súper a máme problémy. Chalani si odmakali svoje, no hlavne Kucka už na vyšší európsky level nemá. Ak chceme argumentovať tým, že lepších momentálne nemáme, niekde sa stala chyba. Je totiž prirodzené, že hráč si nebude držať desaťročia stopercentnú výkonnosť. Zasa nám teda chýbajú alternatívne možnosti. Vrcholom je pozícia hrotového útočníka. Ak si niekto myslí, že nás vytiahne útočník Almási, ktorý mal síce výbornú sezónu v Ostrave, no spoliehať sa na, v podstate reprezentačného nováčika, že bude strieľať gól za gólom je scestné. Ak sa pozrieme na útočníkov na lavičke je to na zaplakanie. Boženík ten si nepamätá, kedy dal naposledy súťažný gól a veľmi podobne je na tom Strelec. Ako môžu byť vôbec nominovaní? Momentálne ani jeden nepatrí do reprezentácie.

Absencia osobností

Mužstvu chýbajú lídri. Milan Škriniar sám na všetko nestačí. Myslel niekto na situáciu, čo budeme robiť, keď bude Milan mimo hru? To uvidíme už čoskoro, pretože je málo pravdepodobné, že sa objaví v ďalšom zápase v Azerbajdžane. Momentálna chabá situácia v mužstve je spôsobená aj tým, že po úspešnom Eure 2016 sme nezačali s postupnou obmenou mužstva. Prešlo šesť rokov a Pekarík s Kuckom či Weissom sú stále nenahraditeľní. Poviete si, my nie sme Anglicko alebo Nemecko, že by sme mali k dispozícii stovky kvalitných hráčov. Otázka znie, pokúšal sa niekto hľadať vhodné alternatívy? Vlastne, odpoveď nám dal sám tréner, keď pred včerajším zápasom s Kazachstanom povedal, že nemáme čas hľadať a experimentovať. Výsledok sme videli včera.

Absencia trénera

Po konci trénera Kozáka nám absentuje na lavičke tréner s rešpektom a výsledkami. Hapal nemal rešpekt a Tarkovič zasa výsledky ani hru. Po včerajšom trápení nám absentuje tréner na lavičke doslova. V čase písania týchto riadkov totiž tréner Tarkovič podľa kuloárnych informácii skončil a bol odvolaný zo svojej funkcie. Konečne. Ak sa informácia potvrdí, bude to dobrá správa pre našu reprezentáciu. Tréner Tarkovič bol od začiatku omylom na reprezentačnej stoličke. Okrem výsledkov, herného prejavu, mu chýbala odvaha, schopnosť myslieť o krok dopredu, tak, aby ho okolnosti nenachytali nepripraveného. Potom musel na tlačovkách opakovať naučené frázy a výhovorky. Ako náhrada sa ponúka Vladimír Weiss st., ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou skončí v Slovane Bratislava. Otázkou bude, či bude tréner Weiss ochotný znovu viesť našu reprezentáciu. Momentálne by to bola najlepšia alternatíva.

 

Teraz najčítanejšie