Denník N

Reálny svet? Fantasy? Scifi? V čom je rozdiel?

Nedávno sa ma kamarátka spýtala, ako je to s fantasy, scifi a ďalšími vecami. Čo je čo, ktoré je ktoré… a ako sa v tom vyznať. Tak som sa to rozhodol jednoduchou, ľudskou rečou objasniť. Navyše som pár takýchto diel napísal, tak do toho skúsim zapojiť aj svoje diela.

Ako prvé, skúsme si povedať, že žijeme v úplne bežnom, reálnom svete. Môžeme opisovať, používať rozprávanie alebo čokoľvek iné na to, čo je pre nás bežná realita. Vstaneme z postele a hotovo, dačo sa deje. Alebo sa nedeje takmer nič. Môžeme sa tiež baviť o minulosti a o budúcnosti. A tu už začína možné prepojenie so scifi. Ale vlastne to môže byť aj v minulosti. Tak, máme z toho guláš. Paráda.

Pustime sa do príbehu. Anička má dve práce, obidve práce sú s ľuďmi a keďže je samoživiteľka a má dve malé deti, dvojičky, pretože ju letná láska opustila… tak to nemá veľmi jednoduché. Teraz si vyberte, čo sa stane:

  • Nič. Jej postavenie sa veľmi nezmení, len dostane rakovinu, vyhrá Prasa v žite alebo nájde normálneho chlapa na Slovensku (toto môže byť tiež dobré scifi). Ostáva v reálnom svete.
  • Anička zakopne a spadne do králičej nory, kde bude skriňa s kožuchmi, za ktorou bude s Frodom a prsteňom putovať za Zaklínačom… fantasy.
  • Aničku unesú ufóni a nechajú ju na úplne inej planéte, kde podzemní roboti premenili celú planétu na ornú pôdu a živia sa tekvicovými semiačkami… scifi.

Fantasy

Samozrejme je viac rôznych odnoží scifi, fantasy, hororu a všetkého možného. Ako to namiešate, to je samozrejme na vás. A tiež je veľmi veľký rozdiel, kto to posudzuje a podľa akých pravidiel. Napríklad za mňa je Harry Potter akési „polovičné“ fantasy (čo neznamená zlé), zatiaľ čo Pán Prsteňov je čisté fantasy. V prvom prípade ide o svet, ktorý ovplyvňujú udalosti v tom reálnom svete. Čarodejníci vedia o nečarodejníkoch, vedia používať vlaky… a tak ďalej. A nečarodejníci by mohli vedieť o čarodejníkoch, keby boli viac vnímavý a keby to čarodejníci trpezlivo neschovávali. Každopádne, Igor Matovič na čele ministerstva kúziel by bol zaujímavá voľba. V Pánovi Prsteňov sa nepočíta s tým, že existuje nejaké Anglicko a tak podobne. Svet inak vznikol, inak je udržiavaný a všetky udalosti sú iné. Navyše sa v ňom objavujú bytosti, ktoré do fantasy jednoznačne patria. Samozrejme, že niektoré tvory sa hodia do polovičného i plného fantasy, ale pri plnom fantasy môže byť všetko oveľa viac vzdialené od Kresťanstva a všetkého, čo dotvára náš svet.

Príklad na polovičné fantasy: Harry Potter, Alica v krajine zázrakov, Narnia. Deti sa dostanú z reálneho sveta na fantasy svet, ktorý má s reálnym spoločné naozaj minimum. Alica je na tom podobne.

Príklad na plné fantasy: Pán Prsteňov, Hra o tróny (Pieseň ohňa a ľadu)

Scifi

Za mňa je fantasy zaujímavé, ale nemenej zaujímavé je scifi. Tak sa mi aj pri písaní stalo, že som dopísal fantasy a podľa niektorých ľudí je to skôr scifi. Pre scifi je dôležitá veda a technika, práve preto sa často odohráva v blízkej či vzdialenej budúcnosti. V našom, či v úplne inom „vesmíre“. Dostať sa do iného sveta sa dá rôznymi vesmírnymi loďami, portálmi či inými druhmi technológie, alebo jednoducho postupom času. Tiež môžeme deliť scifi na to, či má niečo spoločné s našim svetom, alebo či je úplne niekde inde, bez súvislostí. Napríklad taká Hviezdna brána používa, nečakane, Hviezdnu bránu. Portál na cestovanie na iné svety, kde je doba bronzová, priemyselná revolúcia či to, čo by sme mohli nazvať vzdialenou budúcnosťou. Scifi sa však často delí na „soft“ a „hard“ scifi, pričom soft verziu píšu väčšinou ženy. Neznamená to znovu, že by to bolo niečo menej kvalitné alebo podobne. Soft, alebo mäkšie fantasy, je zamerané na to, že technológie alebo čokoľvek, čo robí „scifíčko scifíčkom“ ovplyvňuje spoločnosť, životy jednotlivých postáv či celkový poriadok na danom mieste. Teda že stroje a všetko je, ale nie je dôležité ako fungujú, ale ako sa zmenila spoločnosť. Dobrým príkladom je napríklad Hunger Games, kde jednotlivé oblasti musia slúžiť Kapitolu a v porovnaní s ľuďmi z Kapitolu sú niečo menej. Veľmi ich ovplyvní kto je pri moci a niekto tým obyčajným hovorí, ako majú žiť. Hard scifi sa zameriava na technické detaily, pokroky vo vede, rôzne nové materiály a na to, ako sa dajú v praxi nové poznatky použiť. Príkladov je neúrekom, ale najčastejším príkladom je príbeh posádky vesmírnej lode, ktorá zažíva nevšedné dobrodružstvá. Hard scifi a soft scifi sú často previazané, pretože technológie ovplyvňujú spoločnosť a spoločnosť ovplyvňuje technológie. V scifi sa vo väčšine prípadov na rozdiel od fantasy vôbec nevyskytujú kúzla.

Príklad na soft scifi: Hunger Games

Príklad na hard scifi: Star Trek, Star Wars, Hviezdna brána

Horor

Samozrejme, často sem pasuje aj horor. Od najrôznejších upírov a strašidlá cez rôzne kúzla, prekliatia a neviem čo všetko. Horor má k fantasy a scifi často blízko z dôvodu, že tak dobré scifi, ako i dobré fantasy väčšinou potrebuje dobrého záporáka. Ak dáte dohromady Hitlera a vesmírne lode, alebo Stalina a armádu zlých čarodejníkov, tak z toho logicky bude okrem iného aj poriadny horor. Teda, s výnimkou, že sa scifi či fantasy zameria oveľa viac na komédiu.

Záver

Za mňa nie je dobrý nápad určovať, čo kde má patriť. Ak píšete scifi a je tam niekto, kto vie kúzliť a je to pre dej dôležité, tak tam tú mágiu dajte. Kúzla a technika môžu a často majú niektoré veci spoločné. V Hviezdnej bráne, v posledných dvoch sériách SG1, je napríklad veľmi silné prepojenie mágie a techniky a ja osobne som ako divák mal strach.

Krátko poviem niečo o svojich dielach. Keď som písal sériu Vodná planéta, písal som to ako fantasy. Žiadna spojitosť s planétou Zem. Vlastná mytológia, vlastné rasy, všetko. Postupne to jemne zabrdlo do scifi, na konci štvrtého dielu. Samozrejme, že to malo hororové prvky, ale nechcel som tam mať čisto negatívneho záporáka. Vodná planéta je tak akousi zmesou plného fantasy, soft scifi a hororu. Áno, umierajú tam niektoré postavy.

O niečo neskôr som písal Silveriu, čo je stále nedokončený príbeh. Vtipné fantasy s veľkou dávkou satiry, irónie a taktiež zúfalstva. O chlapíkovi, ktorí sa dostal do vlastného fantasy príbehu, zatiaľ čo je v reálnom svete v kóme. Silveria je zmes polovičného fantasy a hororu, ale s veľkou dávkou komédie.

Nedávno som napísal sériu Prekliatie temných elfov, ktorá má nové a nové diela. Od prequelu o stvorení sveta cez príbeh temných elfov, čo je hororové putovanie cez fantasy svet, po následné udalosti z pohľadu ľudí. Všetko v rovnakom svete. Prekliatie, požehnanie, tajomné predmety, partia osvážlivcov… a keďže ide o úplne iný svet ako ten, ktorý poznáme, je to plné fantasy, bez scifi prvkou, ale s veľkou dávkou hororu, hlavne pre veľmi zapamätateľného záporáka, ktorý inak vyhral anketu o najlepšieho záporáka Greenie knižnice.

Pokojne si skúste zaradiť nejakú obľúbenú knihu či film. Kam by sa dostala?

Teraz najčítanejšie

Stanislav Hoferek

Som človek, ktorý si rád vyberá a dáva prednosť tolerancii pred nenávisťou. Mám rád otvorenú spoločnosť, úprimnosť a zdravú zvedavosť. Vlastním Greenie knižnicu a podporujem vzdelanosť a práce amatérskych autorov.