Denník N

Ako vyzerá kamarátsky rozhovor šéfredaktorky s majiteľom novín

Pred dvoma rokmi sa Andrej Babiš nahneval. Nepáčilo sa mu, že potom, ako kúpil české Lidové noviny, redaktor týchto novín nenapísal článok z jeho tlačovky, hoci na nej bol. „Asi chlapci nevedia, s kým majú tú česť,“ volal vtedy nahnevaný priamo do novín. Keď ho kritizovali, že zasahuje do obsahu novín, Babiš sa ospravedlnil a sľúbil, že už volať nebude. Viacero redaktorov si nedokázalo predstaviť písať v jeho novinách a odišli.

Poďme teraz na Slovensko. Babiš má vlastné vydavateľstvo aj u nás. Vydavateľstvo Hospodárskych novín (Mafra Slovakia) dnes prinieslo na trh nový HN magazín. Na titulke je Babiš, krstným otcom je Babiš a na prvý hlavný rozhovor redakcia asi dlho hľadala respondenta, lebo vybrala Andreja Babiša.

„Pán Babiš čo hovoríte na tú fotku (na titulke)? Je to dobrá fotka, ste tam úplne, že trendy!“ hovoril moderátor Sajfa Babišovi, tesne pred tým, ako vínom pokrstil časopis. Český minister financií a najbohatší Slovák reagoval takto: „No (fotka) je dobrá, lebo som tam vyretušovaný a nemám tam dvojitú bradu, dobrá je,“ smial sa spokojne majiteľ vydavateľstva.

Vyretušovaný nie je len Babiš na obálke, vyretušovaný a zbavený akýchkoľvek káuz, podozrení, či kritiky je aj obraz Babiša v rozhovore s názvom A. Babiš: Ako som zarobil prvý milión, ktorý pripravila šéfredaktorka HN Marcela Šimková.  Mala veľkú príležitosť vyspovedať človeka, ktorý plynule preplával medzi mocnými od socializmu do ponovembrovej éry, ale premrhala ju.

Babiš a autorka rozhovoru krstia nový magazín. Foto: HN

V rozhovore nie je ani jedna zmienka o jeho podnikaní s kapitalistickou cudzinou za komunizmu či o väzbách s ŠtB, žiadna zmienka o jeho kauzách a problémoch, ktoré denne prinášajú české médiá. Dozviete sa ale, že Babiš nemá na účtoch miliardy, skôr platí miliónové dane a pomáha cez nadáciu. Prečítate si, ako si kupoval žemľu so syrom za 3,50 Kčs, alebo to, ako chodil prekladať ako študent balíky. O tom, ako je možné, že mal za socializmu možnosti, o akých sa iným ani nesnívalo, ani zmienka. Nedozviete sa ani to, ako zarobil prvý milión, ako avizuje titulka.

Tu sú niektoré otázky, ktoré položila Babišovi šéfredaktorka HN:
Akú hotovosť máte dnes v peňaženke?
Máte prehľad, koľko máte na účtoch?
Prečo sa bránite označeniu najbohatší Slovák?
Na aké veci najviac míňate vo svojom osobnom živote?
Ste ministrom financií aj doma?
Ako vediete deti, aby nemali pocit, že dostanú všetko?
A koľko dávate deťom vreckové?
Ako čelíte pokušeniu, že si môžete kúpiť všetko?
Tak ste Slovák alebo Čech?
Keď ste však začínali, boli ste Slovák. Narážali ste v Česku na predsudky?
U nás ste skôr známy ako podnikateľ než politik. Na čo by ste upozornili kamaráta, aby si dával v podnikaní pozor?
Máte nejaké manažérske tajomstvo?
A aká bola vaša najväčšia chyba?
Požičiavali ste si napríklad niekedy?
Podľa čoho ste si vybrali ľudí do firmy?

Opatrný náznak kritiky som našla len v dvoch vetách redaktorky: V politike vám výber ľudí tiež veľmi nejde a Reálne však beriete pomerne vysoké dotácie… (ani to však neboli klasické otázky, len také zamyslenie redaktorky s tromi bodkami). Na to, aby upozornila čitateľov konkrétne napríklad na kontroverznú dotáciu pre Duslo Šaľa v hodnote 60 miliónov aspoň v otázke, sa už asi odvaha nenašla.

Pre porovnanie, tu sú otázky, ktoré by sa Babiša určite spýtal novinár .týždňa Eugen Korda:

Pán Babiš, ako vnímate fakt, že mnohí z bývalých spolupracovníkov so štátnou bezpečnosťou sa stali úspešnými podnikateľmi a často, sa k svojim majetkom dostali podozrivým spôsobom.

Cítite ako satisfakciu, že ste sa ako človek podozrivý so spolupráce s ŠTB stali ministrom financií?

Čím by ste dnes asi boli, keby nepadol komunistický režim?

Rozhodnúť sa odštartovať nový titul priamo rozhovorom s Babišom bola veľká odvaha. Výsledok je horší, než som čakala. Šéfredaktorka sa neodvážila položiť ani jednu kritickú otázku a kamarátsky rozhovor ukryla za formulku „my sme sa však nechceli rozprávať o politike, ale o jeho biznise“. Nový titul chce byť „zaujímavým a inteligentným čítaním“, ako píše v úvodníku vedúca magazínu. To, ako odštartoval, z neho urobilo firemným časopis jeho majiteľa.

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.