Denník N

Cesnakom aj bylinkami: ako naši predkovia bojovali s dotieravým hmyzom?

repelent

Bojovať proti dotieravému hmyzu nebolo nikdy jednoduchšie ako v súčasnosti. Hoci aj dnes vás môžu napríklad komáre poriadne potrápiť, vybrať si môžete repelenty od výmyslu sveta.

Nebolo to tak ale vždy a naši blízki predkovia odháňali dotieravý hmyz celkom kreatívnymi spôsobmi. Inšpirovať sa nimi môžete aj dnes, a to najmä ak nechcete používať repelenty s obsahom chemických látok.

V hlavnej úlohe rastliny

K letným mesiacom neodmysliteľne patrí aj dotieravý hmyz. Či už ide o osy, komáre, kliešte alebo iných zástupcov hmyzej ríše, pobyt vonku dokážu poriadne znepríjemniť. Repelenty, ako ich poznáme dnes, neboli ani zďaleka tak rozšírené a tak si gazdinky museli neraz pomáhať tým, čo mali k dispozícii. Najmä na vidieku bolo zvlášť obľúbené používať „prírodné repelenty“ v podobe aromatických rastlín, ako je levanduľa, mäta či muškáty.

Dym aj visiaci cesnak

Ak patríte medzi fajčiarov, možno ste si všimli, že práve počas fajčenia na vás komáre „príliš nejdú“. Dôvod je jednoduchý, aj dym je totiž možné čiastočne považovať za repelent. Naši predkovia za týmto účelom zapaľovali rôzne rastliny a pokúšali sa hmyz „vydymiť“. Prekvapivo, ide o celkom účinný spôsob. Podobne je to aj s visiacimi strúčikmi cesnaku, ktoré aj dnes patria k vidieckemu koloritu. Nejde však iba o ozdobu, cesnaková aróma hmyz skutočne odpudzuje a preto sa ako repelenty používali aj rôzne cesnakové oleje.

Evergreenom je citronelový olej

Medzi najpoužívanejšie prírodné repelenty patrí citronelový olej a bolo to tak dokonca aj pred vyše 50 rokmi. Obľubu si získal nielen vďaka tomu, že účinkoval aj niekoľko hodín, ale dotieravý hmyz odpudzoval skutočne spoľahlivo. Okrem citronely sa olejové repelenty vyrábali aj z klinčekov, muškátového orechu či borovice. Napokon, prírodné repelenty majú svojich priaznivcov aj dnes a mnohé recepty sa používajú už desaťročia. Oplatí sa preto vyskúšať viacero druhov a vybrať si na základe vlastných skúseností.

Teraz najčítanejšie

etabletka logo

eTabletka

eTabletka online lekáreň

Sme Heuréka SHOP ROKU 2022 v kategórii Zdravie. V našej online lekárni nájdete širokú ponuku liekov, vitamínov, zdravej výživy, doplnkov stravy, kozmetiky a veterinárnych produktov s rýchlym doručením. Venujeme sa poradenstvu k výberu produktov a odborným článkom o zdraví dospelých i detí. Poskytujeme online rezerváciu liekov na predpis eRecept a v našich kluboch nájdete rady, tipy a rozšírený sortiment z oblastí Celiakie, Inkontinencie, Dentálneho zdravia a Detského sveta. Vaša etabletka.sk

Tento blog je platený.